Göçün yükselen milliyetçilik üzerindeki etkilerine bir yaklaşım: Türkiye ve Almanya karşılaştırması
An approach to the effects of migration on rising nationalism: A comparison of Türkiye and Germany
  1. Tez No: 992933
  2. Yazar: SAADET ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİR AKYEŞİLMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Düzensiz göç, Siyaset bilimi, Yasadışı göç, Zorunlu göç, Irregular immigration, Political science, Illegal migration, Forced emigration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Küresel Çalışmalar Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye ve Almanya örneklerinde göç ile milliyetçilik arasındaki karşılıklı etkileşimi“seçici milliyetçilik”ve“göçmen hiyerarşisi”kavramları çerçevesinde incelemektedir. Çalışma, göçün yalnızca demografik ve ekonomik bir olgu olmadığını; aynı zamanda siyasal söylemler, kamuoyu algıları ve medya temsilleri üzerinden milliyetçi ideolojilerin yeniden üretiminde belirleyici bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Araştırma, karşılaştırmalı yöntemle yürütülmüş; politika belgeleri, yasal düzenlemeler, kamuoyu araştırmaları, medya içerikleri ve siyasal söylemler çok boyutlu bir analiz kapsamında değerlendirilmiştir. Tezin kuramsal temeli sosyal inşacılık ve kültürel yaklaşım üzerine inşa edilmiştir. Sosyal inşacılık, göç ve milliyetçiliğin söylemsel ve ideolojik boyutlarını görünür kılarken; kültürel yaklaşım, göçmenlerin kabul düzeylerinin kültürel yakınlık veya farklılık üzerinden nasıl şekillendiğini açıklamaktadır. Bulgular, her iki ülkede de göçün milliyetçi söylemleri tetikleyen bir unsur olarak işlev gördüğünü; ancak tarihsel bağlam, ekonomik koşullar ve siyasal konjonktür nedeniyle farklı yönelimler sergilediğini göstermektedir. Türkiye'de Suriyeli sığınmacılara yönelik söylemin başlangıçta kapsayıcı bir çerçeveden zamanla dışlayıcı ve geri dönüş odaklı bir politikaya evrilmesi; Almanya'da ise misafir işçi deneyiminin günümüzde İslamofobi ve kültürel tehdit algılarıyla birleşmesi, bu farklılıkların somut örnekleridir. Sonuç olarak çalışma, göç ve milliyetçilik ilişkisinin yalnızca tepkisel değil, aynı zamanda stratejik ve pragmatik bir nitelik taşıdığını ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular hem akademik literatüre katkı sunmakta hem de göç politikalarının daha kapsayıcı ve bütüncül bir çerçevede geliştirilmesi için politika yapıcılara önemli iç görüler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the reciprocal relationship between migration and nationalism within the framework of“selective nationalism”and“migrant hierarchies”in the cases of Turkey and Germany. It argues that migration is not merely a demographic or economic phenomenon but also plays a critical role in shaping nationalist ideologies through political discourses, public perceptions, and media representations. The study adopts a comparative research design, analyzing policy documents, legal regulations, public opinion surveys, media content, and political narratives within a multidimensional framework. The theoretical foundation combines social constructivism and cultural approaches. While social constructivism reveals the discursive and ideological dimensions of migration and nationalism, the cultural approach explains how migrants' acceptance levels are shaped by perceived cultural proximity or difference. Findings indicate that migration triggers nationalist discourses in both countries but with distinct trajectories shaped by historical context, economic conditions, and political conjuncture. In Turkey, public and political discourses on Syrian refugees initially emphasized humanitarian and religious solidarity but gradually shifted toward exclusionary and return-oriented policies. In Germany, the legacy of the guest worker (Gastarbeiter) experience continues to influence contemporary attitudes, with Islamophobia and perceptions of cultural threat reinforcing selective integration policies. Overall, the study demonstrates that the relationship between migration and nationalism is not only reactive but also strategic and pragmatic. Migration becomes a tool for political actors to legitimize certain ideologies and mobilize public support, while nationalism adapts dynamically to changing economic and social conditions. These findings contribute to the academic literature and offer valuable insights for policymakers aiming to design more inclusive and comprehensive migration policies in the future.