Eğitimde yapay zeka tabanlı geri bildirim sistemlerinin öğrenme süreçlerine etkisi
The effect of artificial intelligence-based feedback systems on learning processes in education
- Tez No: 992944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yapay zekâ, geri bildirim, akademik başarı, öğrenme motivasyonu, ortaokul öğrencileri, eğitim teknolojileri, Artificial intelligence, feedback, academic achievement, learning motivation, secondary school students, educational technologies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, ortaokul düzeyinde kullanılan yapay zekâ tabanlı geri bildirim sistemlerinin öğrencilerin akademik başarıları ve öğrenme motivasyonları üzerindeki etkisini incelemektir. Bu kapsamda, yapay zekâ destekli geri bildirimlerin geleneksel öğretim yöntemlerine kıyasla öğrenme süreçlerine katkı sağlayıp sağlamadığı değerlendirilmiştir. Yöntem: Araştırmada deney ve kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma, 2024–2025 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde bir devlet ortaokulunda öğrenim gören 7. sınıf öğrencileriyle yürütülmüştür. Deney grubunda dört hafta süreyle yapay zekâ tabanlı geri bildirim destekli öğretim uygulanırken, kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemi kullanılmıştır. Veriler başarı testi ve öğrenme motivasyonu ölçeğiyle toplanmış ve istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma bulguları, yapay zekâ tabanlı geri bildirim sistemi kullanılan deney grubundaki öğrencilerin akademik başarı puanlarının kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde arttığını göstermektedir. Ayrıca deney grubundaki öğrencilerin öğrenme motivasyonlarında da istatistiksel olarak anlamlı bir artış tespit edilmiştir. Bulgular, anlık, bireyselleştirilmiş ve veri temelli geri bildirimlerin öğrencilerin öğrenme sürecine daha etkin katılım sağlamalarına katkı sunduğunu ortaya koymuştur. Sonuç: Araştırma sonuçları, yapay zekâ tabanlı geri bildirim sistemlerinin ortaokul öğrencilerinin akademik başarılarını ve öğrenme motivasyonlarını olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Bu doğrultuda, yapay zekâ destekli geri bildirim uygulamalarının öğretim süreçlerine pedagojik ilkelerle bütünleştirilerek entegre edilmesi önerilmektedir. Ayrıca öğretmenlerin bu sistemleri etkili biçimde kullanabilmeleri için teknik ve pedagojik desteklerin sağlanmasının önemli olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to examine the effects of artificial intelligence–based feedback systems on secondary school students' academic achievement and learning motivation. In this context, the effectiveness of AI-supported feedback compared to traditional instructional methods was evaluated. Method: A quasi-experimental design with experimental and control groups was employed. The study was conducted with 7th-grade students attending a public secondary school during the spring semester of the 2024–2025 academic year. While the experimental group participated in an AI-based feedback–supported instructional process for four weeks, the control group received instruction through traditional teaching methods. Quantitative data were collected using an achievement test and a learning motivation scale and were analyzed using statistical methods. Results: The findings indicated that the academic achievement scores of students in the experimental group significantly increased compared to those in the control group. In addition, a statistically significant improvement was observed in the learning motivation levels of the experimental group. The results demonstrated that real-time, personalized, and data-driven feedback contributed to more effective student engagement in the learning process. Conclusion: The results suggest that artificial intelligence–based feedback systems positively affect secondary school students' academic achievement and learning motivation. Accordingly, it is recommended that AI-supported feedback applications be integrated into instructional processes in alignment with pedagogical principles. Providing technical and pedagogical support for teachers is also considered essential for the effective use of such systems.