Sınıf öğretmenlerinin duygusal zekâ düzeylerinin öğrenci davranış yönetimi ile ilişkisi
Relationship between emotional intelligence levels of classroom teachers and student behavior management
  1. Tez No: 992951
  2. Yazar: NAZAR AYTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: duygusal zekâ, davranış yönetimi, öğretim yönetimi, sınıf öğretmenleri, sınıf yönetimi, Duygusal zeka, emotional intelligence, behavior management, instructional management, primary school teachers, classroom management
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ SINIF ÖĞRETMENLERİNİN DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİNİN ÖĞRENCİ DAVRANIŞ YÖNETİMİYLE İLİŞKİSİ Nazar AYTAŞ Ocak 2026, 74 Sayfa Amaç: Bu araştırmada sınıf öğretmenlerinin duygusal zekâ düzeyleri ile davranış ve öğretim yönetimi becerileri arasındaki ilişki; cinsiyet, yaş, mesleki deneyim ve görev yapılan okulun sosyo-ekonomik düzeyi değişkenleri açısından incelenmiştir. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin duygusal zekâ düzeylerinin, öğrenci davranış yönetimi ve öğretim yönetimi becerileri üzerindeki yordayıcı etkisi ile bu değişkenler arasındaki korelasyonel ilişkiler analiz edilmiştir. Yöntem: Araştırma, ilişkisel tarama yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'nin Muş ilinde görev yapan %56,3 kadın ve %43,7 erkek olmak üzere toplam 327 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler“Duygusal Zekâ Ölçeği”ile“Davranış ve Öğretim Yönetimi Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler; normallik testleri, t-testi, ANOVA, korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Analiz sonuçlarına göre öğretmenlerin duygusal zekâ ve sınıf yönetimi puanlarının cinsiyet, yaş ve mesleki deneyim değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır. Buna karşın, okulun sosyo-ekonomik düzeyi yükseldikçe öğretmenlerin toplam duygusal zekâ ve öğretim yönetimi puanlarının anlamlı şekilde arttığı belirlenmiştir. Korelasyon analizleri; duygusal zekâ alt boyutlarının öğretim yönetimiyle pozitif yönde, davranış yönetimiyle ise negatif yönde anlamlı ilişkiler sergilediğini ortaya koymuştur. Regresyon analizi sonuçları, duygusal zekânın davranış yönetimi puanlarındaki varyansın %14,6'sını (R² = 0,146); öğretim yönetimi puanlarındaki varyansın ise %20,9'unu (R² = 0,209) anlamlı düzeyde yordadığını göstermektedir. Sonuçlar: Bu araştırma, duygusal zekânın sınıf yönetiminde belirleyici ve yordayıcı bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Öğretmenlerin duygusal zekâ düzeyleri yükseldikçe, öğretimi planlama ve öğrenciyi derse katma gibi öğretim yönetimi becerilerinin arttığı, davranış yönetiminde ise daha esnek ve ilişki temelli stratejiler benimsedikleri görülmüştür. Sosyo-ekonomik düzeyi yüksek okullarda görev yapmanın, öğretmenlerin duygusal ve pedagojik yeterlikleri üzerinde destekleyici bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Genel olarak araştırma sonuçları, duygusal zekânın sınıf içindeki hem düzeni hem de öğretim süreçlerini dengelemede temel bir mesleki yeterlik olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS RELATIONSHIP BETWEEN CLASSROOM TEACHERS' EMOTIONAL INTELLIGENCE LEVELS AND STUDENT BEHAVIOR MANAGEMENT Nazar AYTAŞ January 2026, 74 Pages Purpose: This study investigated the relationship between the emotional intelligence levels of classroom teachers and their behavioral and instructional management skills, considering variables such as gender, age, professional experience, and the socioeconomic level of the school where they work. Furthermore, the predictive effect of classroom teachers' emotional intelligence levels on student behavior management and instructional management skills, and the correlational relationships between these variables, were analyzed. Method: The research was conducted using a correlational survey method. The study group consisted of 327 classroom teachers (56.3% female and 43.7% male) working in Muş province, Turkey. Data were collected using the“Emotional Intelligence Scale”and the“Behavioral and Instructional Management Scale”. The obtained data were evaluated using normality tests, t-tests, ANOVA, correlation, and simple linear regression analyses. Findings: According to the analysis results, no statistically significant difference was found in teachers' emotional intelligence and classroom management scores based on gender, age, and professional experience. In contrast, it was determined that as the socioeconomic level of the school increased, the total emotional intelligence and instructional management scores of the teachers increased significantly. Correlation analyses revealed that the sub-dimensions of emotional intelligence showed significant positive relationships with instructional management and significant negative relationships with behavioral management. Regression analysis results show that emotional intelligence significantly predicted 14.6% of the variance in behavioral management scores (R² = 0.146) and 20.9% of the variance in instructional management scores (R² = 0.209). Results: This research has shown that emotional intelligence plays a decisive and predictive role in classroom management. As the emotional intelligence levels of teachers increased, their instructional management skills, such as planning instruction and engaging students, increased, and they adopted more flexible and relationship-based strategies in behavioral management. It was concluded that working in schools with a high socioeconomic level has a supportive effect on the emotional and pedagogical competencies of teachers. Overall, research findings indicate that emotional intelligence is a fundamental professional competency for balancing both order and teaching processes within the classroom.