İzole optik nörit ve multipl skleroz'a dönüşüm özellikleri
Isolated optic neuritis and definite multiple sclerosisconversion features
- Tez No: 992952
- Danışmanlar: UZMAN CİHAT ÖRKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Optik nörit, multipl skleroz, oligoklonal band, steroid, klinik izole sendrom), Klinik izole sendrom, Optic neuritis, multiple sclerosis, oligoclonal bant, steroid, clinically isolated syndromes)
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
Özet
Klinik izole sendromda (KİS) Multipl Skleroz (MS) gelişimini belirleyen etmenleri tanımlamak MS gibi kronik ve nörolojik dizabilite geliştirme riski yüksek bir hastalık için büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda izole optik nörit ile başvuran hastaların MS'e dönüşüm özelliklerini nörolojik muayene, laboratuvar, MRG, görsel uyarılmış potansiyeller (VEP), oligoklonal band (OKB) incelemeleriyle araştırdık. Otoimmun, nörolojik ya da komorbid hastalığı olmayan toplam 41 hasta çalışmamıza dahil edildi. Izole ON ile başvuran 41 hastanın 27' si (% 65,9) Mc Donald kriterlerine göre kesin MS' e dönüştü. İzole ON sonrası MS gelişme riski ilk 2 yılda (% 34,1) belirgin artarken sonra bu risk azalarak devam ettiği saptandı. Etkilenen göz ile hasta cinsiyeti ve MS'e dönüşüm arasında bir ilişki olmadığı gözlendi. VEP incelemelerinde P100 yanıtı mutlak latansının uzun bulunmasının MS tanısını desteklediği saptandı. Kranial MRG incelemesinde hem T2 hem de FLAİR kesitlerde lezyon saptanan 29 hastanın 24'ünün (% 88,9) MS' e dönüştüğü gözlendi. Lezyon sayısı üçün altında olan 11 hastanın 6'sının (% 54,5), lezyon sayısı üç ve üzerinde olan 18 hastanın tamamının (% 100) MS' e dönüşüm oldu. Böylelikle Kranial MRG incelemesinde T2/FLAİR ağırlıklı kesitlerde ak madde lezyonunun varlığının ve fazlalığının ON'den MS'e dönüşümü öngören faktörlerden biri olduğu saptandı. Çalışmamızda OKB pozitif saptanan 20 hastanın 17'si (% 85), OKB negatif saptanan 8 hastanın 2'si (% 25) kesin MS'e dönüştü. Bu bulgu beyin omurilik sıvısında (BOS) OKB incelemesinin MS'e dönüşümü önceden belirleyecek etmenler arasında sayılabileceğini düşündürdü. Sonuç olarak izole ON ve diğer KİS'da MS gelişimini belirleyen prognostik etmenlerin tanımlanması büyük öneme sahiptir. Bu nedenle de erken tedavi için hasta seçiminin ve bu prognostik etmenlerin iyi tanımlanması ile de başta erken immunmodulatuvar tedavi olmak üzere tüm seçeneklerinin gözden geçirilmesi gerekli olabilir. (
Özet (Çeviri)
Identifying the factors that determine Multiple Sclerosis (MS) development in clinically isolated syndrome (CIS) is of great importance with regards to a disorder such as MS which has a high risk of developing chronic and neurological disability. In our study, we have investigated MS-conversion properties appertaining to patients applied due to isolated optic neuritis (ON), based on neurological examination, laboratory, MRG, visual evoked potentials (VEP), and oligoclonal band (OCB) examinations. 41 patients without any autoimmune, neurological or comorbid diseases are included in our study. 27 of 41 patients applied due to isolated ON (65,9 %) have converted to definitive MS according to Mc Donald criteria. It was found out that risk of MS development after isolated ON had been in evident rise in the first 2 years (34,1 %), then this risk was sustained with decrease. It was observed that there was no relation between affected eye and patient gender and conversion to MS. In VEP examinations, it was detected that finding absolute latency of P100 response long supported MS diagnosis. In Cranial MRI, it was observed that 24 patients (88,9 %) diagnosed with lesion in both T2 and FLAIR incisions converted to MS. MS conversion have occurred in 6 patients (54,5 %) with a number of lesion lesser than three, and in 18 patients (100 %) with a number of lesions higher than three or above. In this respect, it was found out in Cranial MRG examination that presence and excessiveness of white matter lesions in T2/FLAIR dominated incisions were one of the factors to anticipate conversion from ON to MS. In our study, 17 of 20 patients diagnosed OCB positive in BOS (85 %), and 2 of 8 patients diagnosed OCB negative (25 %) have converted to definitive MS. This finding has suggested that OCB examination may be considered as one the factors that will determine MS conversion beforehand. In conclusion, identifying prognostic factors that determine MS development in isolated ON and other CIS is of great importance. Therefore, patient selection for early treatment, and consideration of early immune-modulator and other treatment options at first for identifying those prognostic factors may be required. (