Hetê awanî û temayan ra analîzê romananê Deniz Gunduzî
Deniz Gündüz'ün romanlarının yapı ve tema yönünden analizi / Analysis of Deniz Gunduz's novels in terms of structure and theme
- Tez No: 765927
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Deniz Gündüz, roman, tema, üslup, yapı, Deniz Gunduz, novel, structure, style
- Yıl: 2022
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmamızda Deniz Gündüz'ün romanlarını yapı ve tema yönünden inceleyeceğiz. Bilindiği üzere yazar, romanlarında toplumsal temaları; canlı ve gerçekçi bir üslupla kullanır. Bu romanlarında toplumsal-gerçekçi bir bakış açısıyla olaylara bakar ve eserlerini bu şuurla yaratır. Yine Kürdlerin toplumsal gerçekliklerini temel bir kaynak olarak romanlarındaki olaylarda yer verir. Özellikle Kürd toplumunun başından geçen olayları real tarih çerçevesinde roman teknikleriyle yeniden kurgular. Deniz Gündüz, romanlarındaki bu olayları hem ilahi bakış açısıyla hem de kahraman-anlatıcı bakış açısıyla kurgular. Yazar, ilahi bakış açısıyla romanlarının karakterlerini ve mekânlarını çok iyi bir şekilde yaratır ve yine karakterlerinin içinden geçen hisleri de bir tanrı gibi bilir. Ayrıca olay kurgularını ferdi ve toplumsal temalar üzerine kurar. Özellikle asimilasyon, ana dil, Ermeni olayları, talan, savaş, açlık, ölüm, göçmenlik, işkence, sevgi, aşk, erotizm, öç alma, korku gibi temalara yer verir. Romanlarının kurgusal yapısını da şu roman teknikleriyle de sağlamlaştırmaktadır: diyalog tekniği, sahne tekniği, geriye dönüş tekniği, iç monolog tekniği, iç diyalog tekniği, leitmotif, çağrımsal gönderme, montaj tekniği, özetleme tekniği.
Özet (Çeviri)
In this study, we will examine Deniz Gunduz's novels in terms of structure and theme. As it is known, the author uses social themes in his novels in a lively and realistic style. In these novels, he writes from a social-realistic perspective and creates his works with this awareness. He also includes the social realities of the Kurds in his novels as a basic source. He reconstructs the events of the Kurdish society, especially within the framework of real history, with novel techniques. Deniz Gunduz fictionalizes these events from both perspectives: divine and hero-narrator. The author creates the characters and places of novels successfully with divine perspective and also knows the feelings of characters like a God. He also builds the plots on individual and social themes. In particular, he includes themes such as assimilation, mother tongue, Armenian events of 1915, plunder, war, hunger, death, immigration, torture, love, eroticism, revenge and fear. He also strengthens the fictional structure of novels with the following techniques: dialogue, stage, flashback, interior monologue, interior dialogue, leitmotif, associative reference, montage and summarization techniques.