Dijital teknolojinin geleneksel Türk yemeklerinin sürdürülebilirliği üzerindeki etkileri
Effects of digital technology on the sustainability of traditional Turkish food
- Tez No: 993001
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE ÇİLAN AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Günümüzde teknolojik gelişmeler gastronomi alanını da dönüştürmekte; özellikle geleneksel yemeklerin hazırlanması, sunumu ve servisinde dijital teknolojilerin kullanımının yaygınlaşması, klasik yöntemlerde bir farklılaşmaya yol açmaktadır. Yiyecek içecek işletmeleri de yaşanan bu metodolojik değişim sürecinden etkilenmektedir. Geleneksel Türk mutfağının tanıtımı ve sürdürülebilirliği açısından otel işletmelerinin yiyecek içecek departmanları önemli bir rol üstlenmekte; bu bağlamda şef aşçıların konuya ilişkin bakış açıları da değer taşımaktadır. Bu araştırma, dijital teknolojilerin geleneksel Türk yemeklerinin sürdürülebilirliğindeki rolüne ilişkin profesyonel mutfak şeflerinin algılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemi kullanılan çalışmada, literatür taraması yapılarak geleneksel Türk yemekleri, sürdürülebilirlik ve dijital teknoloji uygulamaları üzerine kavramsal bir çerçeve oluşturulmuştur. Araştırma kapsamında 35 şef aşçıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Bulgular, dijital uygulamaların yalnızca araç olmaktan öte, mutfak kimliğini sürdürülebilir kılan yapısal bileşenler olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca dijitalleşmenin geleneksel değerlerle çatışmadığı, tersine bu değerleri destekleyici bir işlev gördüğü belirlenmiştir. Reçetelerin yazıya dökülmesi, dijital ortamda arşivlenmesi ve görsellerle desteklenmesi gibi uygulamaların kültürel aktarımı kurumsal düzeyde güçlendirdiği saptanmıştır. Bu yönüyle çalışma, İstanbul'daki beş yıldızlı otel işletmelerinin yiyecek içecek birimlerinde dijital teknolojilerin nasıl kullanıldığını ve bu teknolojilerin geleneksel Türk yemeklerinin sürdürülebilirliğine nasıl katkı sağlayabileceğini göstermesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Today, technological advancements are transforming the field of gastronomy; in particular, the widespread use of digital technologies in the preparation, presentation, and service of traditional dishes leads to a differentiation from classical methods. Food and beverage enterprises are also significantly affected by this process of methodological change. The food and beverage departments of hotel enterprises play a crucial role in the promotion and sustainability of traditional Turkish cuisine; in this context, the perspectives of executive chefs on the issue carry substantial value. This research aims to examine the perceptions of professional kitchen chefs regarding the role of digital technologies in the sustainability of traditional Turkish dishes. In this study, which employs a qualitative research method, a conceptual framework was established through a literature review on traditional Turkish cuisine, sustainability, and digital technology applications. Within the scope of the research, semi-structured interviews were conducted with 35 executive chefs, and the data obtained were evaluated through content analysis. The findings reveal that digital applications are not merely tools but structural components that render culinary identity sustainable. Furthermore, it was determined that digitalization does not conflict with traditional values; on the contrary, it functions as a supportive element for these values. It was found that practices such as documenting recipes, archiving them in digital environments, and supporting them with visuals strengthen cultural transmission at an institutional level. In this regard, the study is significant in terms of demonstrating how digital technologies are utilized in the food and beverage units of five-star hotel enterprises in Istanbul and how these technologies can contribute to the sustainability of traditional Turkish cuisine.