Vergi geliri ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki: Türkiye örneği
The relationship between tax revenue and economic growth: The case of Turkey
- Tez No: 993074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ekonometri, Economics, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Gelir, Türkiye, Ekonomi, Dolaylı vergiler, Dolaysız vergiler, Makroekonomi, Türk vergi sistemi, Tax, Income, Turkey, Economy, Indirect taxes, Direct taxes, Macroeconomy, Turkish tax system
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye ekonomisinin 1995–2024 dönemine ait verileri kullanılarak vergi gelirleri ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki ekonometrik yöntemlerle analiz edilmiştir. Çalışmanın temel amacı, kamu gelirlerinin önemli bir bileşeni olan vergi gelirlerinin, büyüme dinamikleri üzerindeki etkilerini ampirik olarak ortaya koymaktır. Bu kapsamda, zaman serisi verilerinin durağanlık özellikleri ADF (Augmented Dickey-Fuller) testleri ile incelenmiş; serilerin aynı bütünleşme derecesine sahip olduğu belirlenince Johansen eşbütünleşme testi uygulanmıştır. Uzun dönemli ilişkilerin tespitine müteakip VECM (Vektör Hata Düzeltme Modeli) ile kısa ve uzun dönem dinamikleri değerlendirilmiş, ayrıca Granger nedensellik testleri ile değişkenler arasındaki nedensellik yönü araştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, vergi oranları ile büyüme arasında bazı dönemlerde uzun dönemli eşbütünleşme ilişkisi bulunduğu, ayrıca Türkiye örneğinde kısa dönemli sapmaların uzun dönem dengesine yöneldiği gözlemlenmiştir. Granger testi sonuçları ise değişkenler arasında tek ve çift yönlü nedensellik ilişkilerinin dönemsel olarak değişkenlik gösterdiğini ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, kamu maliyesi politikalarının ekonomik büyüme üzerinde doğrudan etkiler yaratabileceğini göstermekte; özellikle vergi yapısının etkinliğinin ve kalitesinin büyüme performansı açısından belirleyici olduğunu vurgulamaktadır. Bu doğrultuda, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde vergi sisteminin yeniden yapılandırılması, doğrudan vergilerin artırılması ve üretim dostu vergi politikalarının benimsenmesi, sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaşmada önemli bir araç olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the relationship between tax revenues and economic growth has been analyzed by econometric methods using the data of the Turkish economy for the period 1995-2024 Dec. The main purpose of the study is to empirically reveal the effects of tax revenues, which are an important component of public revenues, on growth dynamics. In this context, the stability properties of time series data were examined by ADF (Augmented Dickey-Fuller) tests; Johansen cointegration test was applied when it was determined that the series had the same degree of integration. Following the determination of long-term relationships, short- and long-term dynamics were evaluated using Decm (Vector Error Correction Model), and the direction of causality between variables was investigated using Granger causality tests. As a result of the analyses conducted, it has been observed that there is a long-term cointegration relationship between tax rates and growth in some periods, and in the case of Turkey, short-term deviations tend to Decelerate in the long-term. The results of the Granger test revealed that the one-way and two-way causality relationships between the variables vary Decently. The findings obtained show that public finance policies can have a direct impact on economic growth; in particular, he emphasizes that the effectiveness and quality of the tax structure are decisive for growth performance. Accordingly, restructuring the tax system in developing countries such as Turkey, increasing direct taxes and adopting production-friendly tax policies are considered an important tool in achieving sustainable growth goals.