Suriyeli (Mülteci) öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik tutumlarının tespiti
Determination of the attitudes of Syrian (Refugee) students towards science courses
  1. Tez No: 993076
  2. Yazar: KAFUR BURHANKULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN KIZILASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci tutumu, Student attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de ortaokul düzeyinde eğitim gören 5, 6, 7 ve 8. sınıf Suriyeli mülteci öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik tutumlarını incelemek ve bu tutumlarının çeşitli sosyo-demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Araştırma kapsamında,“İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılarak öğrencilerin fen bilimleri dersine karşı tutumlarını belirlemeye yönelik veriler toplanmıştır. Araştırmanın evrenini, Gaziantep ilinde Şehitkâmil ve Şahinbey ilçelerinde bulunan devlet okullarındaki Suriyeli öğrenciler oluştururken, örneklem grubunu ise bu okullarda öğrenim gören 600 Suriyeli öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri nicel yöntemle analiz edilmiş, SPSS 23 programı kullanılarak frekans analizi, güvenirlik analizi, normallik testi, Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Suriyeli mülteci öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik tutumlarının genel olarak olumlu olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, tutum düzeylerinin bazı sosyo-demografik faktörlere göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Örneğin, öğrencilerin cinsiyeti, sınıf düzeyi ve ailelerinin ekonomik durumu, fen bilimleri dersine yönelik tutumlarını etkileyen önemli faktörler arasında yer almaktadır. Ayrıca, fen bilimleri dersine yönelik tutumların öğrencilerin eğitim geçmişi, okula devam süresi ve Türk eğitim sistemine uyum düzeyleriyle ilişkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the attitudes of Syrian refugee students in grades 5, 6, 7, and 8 attending middle school in Turkey toward science classes and to determine whether these attitudes differ in terms of various socio-demographic variables. Within the scope of the research, data were collected to determine students' attitudes towards science classes using the“Attitude Scale Towards Primary Education Science and Technology Classes.”The population of the research consisted of Syrian students in public schools in the Şehitkâmil and Şahinbey districts of Gaziantep province, while the sample group consisted of 600 Syrian students studying in these schools. The research data were analyzed using quantitative methods, and frequency analysis, reliability analysis, normality test, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H tests were applied using the SPSS 23 program. According to the findings, it was determined that the attitudes of Syrian refugee students towards science lessons were generally positive. However, it was determined that attitude levels differed according to certain socio-demographic factors. For example, the students' gender, grade level, and their families' economic status were among the important factors affecting their attitudes towards science classes. In addition, it was observed that attitudes towards science classes were related to the students' educational background, length of school attendance, and level of adaptation to the Turkish education system.