Hz. Ömer ve Hz. Osman'ın yüzer sözünün şerhi (Manisa El Yazmaları Kütüphanesi Manisa Akhisar Zeynelzade Koleksiyonu 45 Ak Ze 647)(İnceleme-metin)
The sharh on one hundred sayings of Hz. Ömer and Hz. Osman (Manisa El Yazmaları Kütüphanesi Manisa Akhisar Zeynelzade Koleksiyonu 45Ak Ze 647) (Examination-text)
  1. Tez No: 993086
  2. Yazar: ESMA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT YILTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Ömer, Hz. Osman, Veciz sözler, Şerh, İslam ahlakı, İnceleme, Hz. Osman, Hz. Omar, Aphorisms, Commentary
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Tez çalışmasının konusu; İslam tarihinin mümtaz şahsiyetlerinden ve öncülerinden Hz. Ömer ve Hz. Osman'ın hikmetli sözlerine yapılan şerh metninin incelenmesidir. Çalışmanın temel amacı, eserin edebî yönünü açıklayarak, yalnızca dini-ahlaki vecizelerden ibaret olmadığını; sözlerin, günümüzdeki bireysel ve toplumsal konular üzerinde taşıdığı kültürel, siyasi ve ahlaki mesajları edebî bir dille aktardığını ortaya koymaktır. Bu çalışma, benzer klasik şerh çalışmalarında kullanılan geleneksel şerh metodu esas alınarak hazırlanmış bir metnin incelemesini içermektedir. Beş ana bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde; tezde kullanılan kavramsal çerçeve açıklanmaya çalışılmış ve literatür taraması yapılmıştır. İkinci bölümde yazma eser hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde Hulefâ'i Râşidîn olarak bilinen ve tezimizin ana konusunu oluşturan Hz. Ömer ve Hz. Osman'ın sözlerinin tematik bulguları hakkında bir inceleme yapılmıştır. Tartışma ve yorumu içeren dördüncü bölümde metnin geneli incelenmiştir. Son bölüm olan beşinci bölümde yazma eserin transkripsiyonlu metni, eserde geçen şahsiyetler, kitaplar ve yazarın açıkladığı kelimeler verilerek sonuç bölümü yazılmıştır. Bu çalışma, Türk edebiyatında önemli bir yer tutan vecize edebiyatı ile bu şahsiyetlerin sözlerinin bağlantısını ortaya koymaya çalışmıştır. Aynı zamanda, İslam dönemi önemli şahsiyetlerinin olaylara, kişilere ve durumlara olan yaklaşımlarına ek olarak bireysel ve toplumsal ahlaki yaklaşımlara olan öngörüleri hakkında bilgi sahibi olmamıza olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the examination of the commentary text on the wise sayings of Hz. Ömer and Hz. Osman, who are among the distinguished figures and pioneers of Islamic history. The main objective of the study is to demonstrate the literary aspect of the work, revealing that it consists not merely of religious and moral aphorisms, but that the sayings convey cultural, political, and moral messages relevant to contemporary individual and societal issues through a literary language. This work adopts the traditional sharh methodology, as commonly used in classical Islamic scholarship. The thesis is structured into five main chapters. The first chapter outlines the conceptual frameworks employed in the study and provides a literature review. The second chapter offers an introduction to the manuscript that forms the basis of the commentary. The third chapter focuses on a thematic analysis of the sayings of Omer and Osman, who are among the Khulafāʾ al-Rāshidūn and constitute the central figures of this study. The fourth chapter presents a comprehensive examination of the entire text through interpretive discussion. The final chapter includes the full transcription of the manuscript and offers concluding remarks. This study attempted to reveal the connection between the literature of aphorisms, which holds an important place in Turkish literature, and the sayings of these figures. At the same time, it has allowed us to gain knowledge about the approaches of important figures of the Islamic era to events, persons, and situations, in addition to their foresight regarding individual and social moral approaches.