Kur'ân kıssaları ve tasavvufî menkıbelerde ortak temalar üzerinden tasavvufî eğitim pratikleri
Sufi education practices through common themes in Quran stories and sufi legends
- Tez No: 993087
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİKAİL DUMLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Tasavvuf, Education, Mystic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
Özet
Tasavvuf, bireyin manevî gelişimini destekleyen bir eğitim süreci olup bu süreçte kullanılan kıssalar bireyin ahlakî ve manevî değerleri içselleştirmesine katkı sunmaktadır. Bu çalışmada, tasavvufî eğitim bağlamında kıssaların rolü incelenmiş ve bu kıssaların öğretici, rehberlik edici ve ilham verici yönleri ele alınmıştır. Çalışmada ilk olarak kıssa kavramı, çeşitleri, amaç ve özelliklerinden bahsedilmiştir. Daha sonra Kur'ân-ı Kerîm, hadîs-i şerif ve klasik eserlerden alınan kıssalar ve menkıbeler üzerinden değerlendirmeler yapılarak bu anlatıların tasavvufî kavramlar üzerinde kolaylaştırıcı etkisi olduğu ve mürid-mürşid ilişkilerinde eğitici bir rol oynadığı ifade edilmeye çalışılmıştır. Kıssa ve menkıbelerin bireyin manevî yolculuğunda farkındalık oluşturduğu ve nefs terbiyesini desteklediği görülmektedir. Bu araştırma ile bu anlatıların bir anlatım biçimi olmasının yanında bir terbiye metodu olduğunu ortaya koymak da amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Sufism is an educational process that supports the spiritual development of the individual, and the stories used in this process contribute to the individual's internalization of moral and spiritual values. In this study, the role of stories in the context of Sufi education was examined and the instructive, guiding and inspiring aspects of these stories were discussed. First, the concept of the story, its types, purposes and characteristics were mentioned in the study. Then, evaluations were made on the stories taken from the Quran and classical works, and it was tried to be expressed that the stories have a facilitating effect on Sufi concepts and play an educational role in disciple-mentor relationships. It is seen that the stories create awareness in the individual's spiritual journey and support the training of the soul. This research aims to reveal that the stories are not only a form of narration but also a training method.