Kurumsal iletişim bağlamında üniversite tanıtım filmlerinin göstergebilimsel çözümlemesi
Semiotic analysis of university promotional films in the context of corporate communication
- Tez No: 993091
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN RENÇBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Gösterge bilim, Kurumsal iletişim, Tanıtım, Semiotics, Corporata communication, Promotion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Kendine özgü bir dili olan filmler, bir iletişim sistemi olarak değerlendirildiğinde yazılı metinler gibi bir anlatı şeklinde okunabilmektedir. Bu bağlamda yönetmen, oyuncu ve senaristler, izleyiciye duygu ve düşüncelerini aktarmayı hedeflerken; sinema, anlam üretiminde renk, hareket ve diğer göstergelerden yararlanmakta, bu göstergeler ise izleyicinin filmi yorumlama sürecinde temel bir rehber işlevi görmektedir. Barthes, göstergebilimi yalnızca konuşma dili ile sınırlamayıp kültürel, toplumsal ve estetik bağlamlara genişletmiş; moda, mimari, grafik tasarım ve sinema gibi alanlarda göstergelerin analizini mümkün kılmıştır. Bu çalışmada, devlet üniversitelerine ait tanıtım filmleri Barthes'ın ortaya koyduğu üçlü göstergebilimsel düzlem olan düzanlam, yananlam ve mitolojik düzeyler üzerinden incelenmiştir. İnceleme sürecinde filmler bütüncül bir yaklaşımla ele alınmış, anlam farklılığı barındıran kadrajlar ise ayrı kareler hâlinde çözümlenmiştir. Böylelikle tanıtım filmlerinin yalnızca görsel veya işitsel ögeleri değil, bir anlatı bütünü olarak taşıdıkları kurumsal mesajlar da ortaya çıkarılmıştır. Çalışmanın sonunda ise her bir üniversitenin tanıtım filminin, kurumsal iletişim bağlamında kurumsal unsurları nasıl sunduğu ve kurum kimliğini hangi göstergeler aracılığıyla pekiştirdiği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Films, with their distinctive language, can be interpreted as narratives when regarded as communication systems, much like written texts. In this context, directors, actors, and screenwriters aim to convey emotions and ideas to the audience, while cinema employs elements such as color, movement, and other signs in the production of meaning; these signs, in turn, function as a fundamental guide for the audience in the process of interpretation. Barthes expanded semiotics beyond spoken language into cultural, social, and aesthetic contexts, thereby making the analysis of signs possible in fields such as fashion, architecture, graphic design, and cinema. In this study, promotional films of state universities were analyzed within Barthes' tripartite semiotic framework of denotation, connotation, and myth. The films were examined through a holistic approach, while frames containing semantic distinctions in composition were analyzed separately. In this way, the analysis revealed not only the visual or auditory components of the promotional films but also the institutional messages they convey as complete narratives. Ultimately, the study discusses how each university's promotional film presents institutional elements within the context of corporate communication and through which signs it reinforces its institutional identity.