Andronovo Kültürel Topluluğu köken problemi
The problem of origin of Andronovo Cultural Community
  1. Tez No: 993140
  2. Yazar: AHMET ZİYA BAYBURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KAZIM ÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Andronovo, Alakul Kültürü, Fyodorovo Kültürü, Andronovo Kültürel Topluluğu, Avrasya Bozkır Coğrafyası, Bozkır Kültürleri, Urallar, Kazakistan, Batı Sibirya, Tunç Çağı, Andronovo, Alakul Culture, Fyodorovo Culture, Andronovo Cultural Community, Eurasian Steppe, Step Cultures, Urals, Kazakhstan, Western Siberia, Bronze Age
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET Doktora Tezi Andronovo Kültürel Topluluğu Köken Problemi Ahmet Ziya BAYBURT Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Arkeoloji Anabilim Dalı Arkeoloji Programı Bu çalışmada, Andronovo Kültürel Topluluğu'nun maddi kültürü ana hatlarıyla incelenmiş ve Andronovo Kültürel Topluluğu'nun tanımı ve tarihlendirilmesine ilişkin sorunlara değinilmiştir. Kültürel topluluk iki kültürden oluşur: Alakul' Kültürü ve Fyodorovo Kültürü. İki kültür arasındaki bağlantılar Andronovo Kültürel Topluluğu'nun tanımı ve köken probleminin ele alınmasında önemli bir yer edinir. Bu çalışmada, Andronovo Kültürel Topluluğu'nun tanımına ilişkin sorunlar ele alınmıştır. Alakul' Kültürü ve Fyodorovo Kültürü arasındaki farklılıklar ve benzerlikler bu kapsamda değerlendirilmiştir. Andronovo Kültürel Topluluğu'nun arkeolojik kültür materyalinin kökeni, erken dönemlere doğru takip edilmeye çalışılmıştır. Andronovo Kültürel Topluluğu'nun köken problemine dair farklı görüşler değerlendirilmiştir. Andronovo Kültürel Topluluğu'nun yakın ve uzak çevre erken dönem kültürlerle bağlantıları incelenmiştir. Bu kapsamda köken problemine dair farklı görüşler ele alınmıştır. Andronovo Kültürel Topluluğu'nun etno-kültürel kökeni saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctoral Thesis Doctor of Philosophy (PhD) The Problem of Origin of Andronovo Cultural Community Ahmet Ziya BAYBURT Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Archaeology Archaeology Program This study outlines the material culture of the Andronovo Cultural Community and addresses issues related to its definition and dating. The cultural community consists of two cultures: the Alakul' Culture and the Fyodorovo Culture. The connections between these two cultures play a significant role in defining the Andronovo Cultural Community and addressing the problem of its origins. This study examines the problems related to the definition of the Andronovo Cultural Community. The differences and similarities between the Alakul' Culture and the Fyodorovo Culture are evaluated within this context. The origin of the archaeological cultural material of the Andronovo Cultural Community is traced back to early periods. Different views on the problem of the origins of the Andronovo Cultural Community are evaluated. The relationships between the Andronovo Cultural Community and early-period cultures in both its near and distant spheres have been examined. Different perspectives on the problem of origin are discussed within this context. An attempt is made to determine the ethno-cultural origins of the Andronovo Cultural Community.