Farklı koniklik açılarına sahip döner alet sistemlerinin sürekli şelasyon ile kullanımının mandibular molar dişlerdeki tehlikeli bölgede kalan dentin kalınlığına ve eğenin merkezleme yeteneğine etkisi
The effect of using rotary instrument systems with different taper angles in combination with continuous chelation on the remaining dentin thickness and centering ability in the danger zone of mandibular molars
- Tez No: 993154
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFA KURNAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mandibular Molar Diş, VDW.ROTATE, Tehlikeli bölge, Merkezleme Yeteneği, Sürekli Şelasyon, Sodyum Hipoklorit, KIBT, Mandibular molar, VDW.ROTATE, Danger zone, Centering ability Etidronic acid, Sodium hypochlorite, CBCT
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı koniklik açılarına (0.04-0.06) sahip döner alet sistemlerinin, farklı irrigasyon solüsyonlarıyla (sodyum hipoklorit, sodyum hipoklorit/etidronik asit [sürekli şelasyon]) kullanımının mandibular molar dişlerin mezial köklerinde tehlikeli bölgede kalan dentin kalınlığına ve eğenin merkezleme yeteneği üzerine etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Vertucci Tip IV konfigürasyona sahip, 12 mm kök uzunluğunda, 10-20° eğimli 24 adet mandibular molar dişin mezial kökleri kullanıldı. Dişler, koniklik derecelerine ve irrigasyon solüsyonu türüne göre toplam dört gruba ayrıldı (n=6). Kök kanal preparasyonları VDW.ROTATE döner alet sistemi (VDW GmbH, Münih, Almanya) kullanılarak gerçekleştirildi. Tüm örneklerin preparasyon öncesi ve sonrası konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri elde edildi. Preparasyon öncesi ve sonrası dentin kalınlığı ve tehlikeli bölgede kalan dentin kalınlığı, furkasyondan itibaren 7 mm'lik segment boyunca 1 mm aralıklarla ölçülerek analiz edildi. Merkezleme yeteneği apeksten 3, 5 ve 7 mm uzaktaki kesitlerde preparasyon öncesi ve sonrası görüntüler çakıştırılarak hesaplandı. Elde edilen veriler, tek yönlü ANOVA, iki yönlü ANOVA ve Tukey HSD testleri ile analiz edildi (p<0,05). Bulgular: Tüm gruplarda preparasyon sonrasında dentin kalınlığında anlamlı azalma gözlendi (p<0,001). Koniklik derecesi ve irrigasyon solüsyonu türü bu azalma üzerinde anlamlı bir etki göstermedi (p>0,05). 0.06 taper eğeler, tehlikeli bölgedeki dentin kalınlığında 0.04 taper eğelere göre anlamlı derecede daha fazla azalmaya neden oldu (p=0,015). Taper veya irrigasyon faktörü merkezleme yeteneği üzerinde anlamlı fark oluşturmadı (p>0,05). Sonuç: Preparasyon sonrası dentin kalınlığındaki azalmanın temel nedeni mekanik preparasyondur. Artan koniklik, özellikle tehlikeli bölgelerde dentin kaybını artırmıştır. Sürekli şelasyon protokolü, dentin kalınlığı ve merkezleme yeteneği üzerinde olumsuz etki göstermemiştir; bu nedenle endodontik uygulamalarda güvenli ve etkili bir alternatif olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of study was to evaluate the effects of using rotary file systems with different taper angles (0.04, 0.06) in combination with differrent irrigation solutions (sodium hypochlorite and sodium hypochlorite/etidronic acid [continuous chelation]) on the remaining dentin thickness in the danger zone and the centering ability of the file in the mesial roots of mandibular molars. Materials and Methods: In this study, the mesial roots of 24 mandibular molar teeth with Vertucci Type IV configuration, 12 mm root length, and 10-20° curvature were used. The teeth were divided into four groups (n=6) according to taper degree and irrigation solution. Root canal preparation was performed using the VDW.ROTATE rotary file system (VDW GmbH, Munich, Germany). Cone-beam computed tomography (CBCT) images were obtained before and after preparation. Dentin thickness and remaining dentin in the danger zone were measured along a 7-mm segment from the furcation at 1-mm intervals. The centering ability was calculated by superimposing pre- and post-preparation images at cross-sections 3, 5, and 7 mm from the apex. The data were analyzed using one-way ANOVA, two-way ANOVA, and Tukey HSD tests (p<0.05). Results: A significant reduction in dentin thickness was observed in all groups after preparation (p<0.001). Taper and irrigation type had no significant effect (p>0.05). The 0.06 taper files caused a greater dentin reduction in the danger zone than the 0.04 taper files (p=0.015). Neither taper nor irrigation factors affected centering ability significantly (p>0.05). Conclusion: The main cause of dentin reduction after preparation was mechanical instrumentation. Increased taper resulted in greater dentin loss, especially in the danger zone. The continuous chelation protocol showed no adverse effect on dentin thickness or centering ability and can be considered a safe and effective alternative for endodontic practice.