Simante ve farklı koniklik açılarına sahip konometrik abutmentların termomekanik yaşlandırma sonrası retansiyonlarının karşılaştırılması
Comparison of retention of cemented and conometric abutments with different taper angles following thermomechanical aging
- Tez No: 1015429
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL SARIKAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Konometrik retansiyon, implant abutment, koniklik açısı, termomekanik yaşlandırma, monolitik zirkonya, taramalı elektron mikroskobu, Conometric retention, implant abutment, taper angle, thermomechanical aging, monolithic zirconia, scanning electron microscopy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı koniklik açılarına (0°, 15° ve 22,5°) sahip konometrik abutmentların termomekanik yaşlandırma koşulları altında retansiyon kuvvetleri üzerindeki etkisini karşılaştırmalı olarak incelemek ve elde edilen bulguları geleneksel siman retansiyonlu sistemle değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Koniklik açısı (0°, 15°, 22,5°) ve yaşlandırma durumuna (kontrol/yaşlandırılmış) göre oluşturulan konometrik gruplar ile siman grubu (0°, kontrol/yaşlandırılmış) olmak üzere toplam sekiz grup ve 64 örnek (n=8/grup) çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm restorasyonlar bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim (CAD/CAM) yöntemiyle üretilen monolitik zirkonya kuronlardan oluşturulmuş; siman grubunda self-cure rezin siman kullanılmıştır. Yaşlandırılmış gruplara çiğneme simülatöründe mekanik yükleme (600.000 siklus, 50 N) ve ardından termal siklus (10.000 siklus, 5°C–55°C) uygulanmıştır. Retansiyon kuvvetleri üniversal test cihazıyla aksiyel çekme testiyle ölçülmüş; abutment ve kep iç yüzeyleri taramalı elektron mikroskobuyla incelenmiştir. Veriler tek yönlü ANOVA, iki yönlü ANOVA ve bağımsız örneklem t-testi ile analiz edilmiştir (p<0,05). Bulgular: Kontrol koşullarında koniklik açısı arttıkça retansiyon kuvveti istatistiksel olarak anlamlı biçimde azalmıştır (p<0,001; η²=0,673). Termomekanik yaşlandırma sonrasında tüm konometrik gruplarda retansiyon kuvvetinde anlamlı artış gözlemlenirken siman grubunda belirgin azalma tespit edilmiştir (p<0,001). Yaşlandırılmış koşulda 0° ve 15° konometrik gruplar siman grubunu istatistiksel olarak anlamlı biçimde aşmış; 22,5° konometrik grup ile siman grubu arasında anlamlı fark saptanmamıştır. SEM analizinde yaşlandırılmış konometrik gruplarda abrazyon kanalları ve materyal transfer alanları gözlemlenmiş; bu bulgular retansiyon artışının yüzey morfolojisindeki karşılığını doğrulamıştır. Sonuç: Koniklik açısı, konometrik sistemin hem başlangıç retansiyonunu hem de termomekanik yükleme altındaki uzun dönem mekanik stabilitesini belirleyen temel değişkendir. Uygun vaka seçimi koşullarında dar koniklik açılı konometrik abutmentlar, siman retansiyonuna geçerli bir alternatif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to comparatively evaluate the effect of different taper angles (0°, 15°, and 22.5°) on the retention force of conometric abutments under thermomechanical aging conditions and to assess the findings against a conventional cement-retained system. Materials and Methods: A total of eight groups and 64 specimens (n=8/group) were included: conometric groups defined by taper angle (0°, 15°, 22.5°) and aging status (control/aged), and a cement group (0°, control/aged). All restorations consisted of monolithic zirconia crowns fabricated by computer-aided design and computer-aided manufacturing (CAD/CAM); self-cure resin cement was used in the cement group. Aged groups were subjected to mechanical loading in a chewing simulator (600,000 cycles, 50 N) followed by thermocycling (10,000 cycles, 5°C–55°C). Retention forces were measured by axial pull-off testing using a universal testing machine; abutment and cap inner surfaces were examined by scanning electron microscopy. Data were analyzed using one-way ANOVA, two-way ANOVA, and independent samples t-test (p < 0.05). Results: Under control conditions, retention force decreased significantly as taper angle increased (p < 0.001; η² = 0.673). Following thermomechanical aging, a significant increase in retention force was observed in all conometric groups, whereas a marked decrease was detected in the cement group (p < 0.001). Under aged conditions, the 0° and 15° conometric groups significantly outperformed the cement group; no significant difference was found between the 22.5° conometric group and the cement group. Scanning electron microscopy revealed abrasion channels and material transfer zones on the aged conometric group surfaces, corroborating the surface morphological basis of the retention gain. Conclusion: Taper angle is the principal determinant of both the initial retention and the long-term mechanical stability of conometric systems under thermomechanical loading. With appropriate case selection, narrow-taper conometric abutments represent a viable alternative to cement retention.