Güncel NiTi döner eğe sistemleri ile kök kanalı şekillendirilmesi sırasında farklı çalışma uzunluklarınin dentinde çatlak oluşumuna etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of different working lengths on crack formation during the root canal preparation with current NiTi rotary file systems
- Tez No: 567063
- Danışmanlar: PROF. DR. RAİF ERİŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Farklı çalışma uzunlukları, Dentin çatlağı, NiTi döner eğe sistemleri, Dentinal cracks, NiTi rotary systems, different working lengths
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, farklı geometrik şekillere, farklı koniklik açılarına ve farklı metaralojik özelliklere sahip güncel olarak kullanılan ProTaper Next (Dentsply, Maillefer, Ballagues, İsviçre), Mtwo (VDW, Munich, Germany), Hyflex CM (Coltene, Allstatten, Switzerland) NiTi döner eğe sistemleri ve Mani Flare NiTi el eğesi (Mani Inc., Tochigi Japan) ile farklı çalışma uzunluklarında çalışıldıklarında dentin üzerinde oluşturdukları çatlaklar gözlemlenmiştir. Çalışmamızın amacı bu değişkenliklerin dentin üzerinde oluşan çatlaklara etkisini gözlemlemektir. Çalışmamızda 260 adet çekilmiş alt çene kesici insan dişi kullanılmıştır. Dişler 12 deney grubu (n:20) ve 2 kontrol grubuna (n:10) rastgele seçilmiştir. Dişlerin kök kanallarının şekillendirilmesi seçilen NiTi döner eğe sistemleri ve NiTi el eğeleri ile 3 farklı çalışma uzunluğunda apikal genişlik 0,30 mm olacak şekilde tamamlanmıştır. Şekillendirme yapılan dişlerden su soğutması altında düşük hızlı testere ile kesitler alındı. Alınan kesitler ve dişlerin apikal yüzeyleri çatlak tespiti için steromikroskop ile incelendi. Çalışma uzunluları değerlendirildiğinde istatiksel olarak anlamlı fark bulunmamasına rağmen AF+1 gruplarında AF ve AF-1 gruplarına göre daha çok çatlak gözlemlenmiştir. Eğe sistemleri değerlendirildiğinde istatiksel olarak anlamlı fark olmamasına rağmen en çok çatlak MT gurubunda (kesitlerde %10,6 apikal yüzeyde %8,3) gözlemlenmiştir. Bunu sırasıyla PTN (kesitlerde %5,6, apikal yüzeyde %5), HF (kesitlerde %3,9 , Apikal yüzeyde %1,7) , Mani Flare NiTi el (kesitlerde %1,1 , apikal yüzeyde %1,7) grupları izlemiştir. Çalışmamızın sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda NiTi döner eğe sistemleri ile apikal foramenden 1 mm kısa şekillendirme yapmanın ve apikal son 1 mm'de şekillendirme yapılırken NiTi el eğelerinin veya geleneksel olmayan NiTi döner eğe sistemlerinin tercih edilmesinin çatlak oluşumunda en güvenilir yöntem olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, we observed cracks on the dentin when the root canals were instrumented at different working lengths with ProTaper Next (Dentsply, Maillefer, Ballagues, İsviçre), Mtwo (VDW, Munich, Germany), Hyflex CM (Coltene, Allstatten, Switzerland) NiTi rotary files and Mani Flare NiTi hand files (Mani Inc., Tochigi Japan) which have different geometric shapes, different tapers and different metarological features. The aim of our study was to observe the effects of these variations on the cracks on the dentin. In our study, 260 extracted human mandibular incisor teeth were used. The teeth were randomly selected in 12 experimental groups (n: 20) and 2 control groups (n: 10). Preparation of the root canals of the teeth has been completed with NiTi rotary systems and NiTi hand files with apical width of 0.30 mm at 3 different working lengths. The roots were sectioned horizontally at 3, 6 and 9 mm from the apex. Taken sections and apical surfaces of teeth were examined by a stereomicroscope for crack detection. Although there was no statistically significant difference when the study lengths were evaluated, more cracks were observed in AF + 1 groups than AF and AF-1 groups. Although no statistically significant difference was observed when NiTi systems were evaluated, it was observed that the most cracks were in the MT group (10.6% in the sections, 8,3 %the apical surface). PTN (5.6% in sections, 5% in apical surface), HF (3.9% in sections, 1.7% in Apical surface), Mani Flare NiTi hand file(1.1% in sections, 1.7% in apical surface) were followed respectively. As a result of our study, It is observed that preparate with NiTi rotary file systems, at 1 mm short from the apical foramen and when preparate apical end 1 mm, using NiTi hand files or non-traditional NiTi rotary file systems are the most reliable method for crack formation.