Bağımsız kanallı pnömatik ekici düzen geliştirilmesi
Development of a pneumatic seed metering device with multi-channel
  1. Tez No: 993166
  2. Yazar: MUHAMMED HAKAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, Makarnalık buğday, Pnömatik ekim makinesi, Tohum ekim makineleri, Yazlık kolza, Bread wheat, Durum wheat, Pneumatic sowing machine, Summer rape
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada makine iş genişliğinin depo genişliğinden bağımsız olduğu, her bir sıra için bir norm ayar ünitesinin bulunduğu pnömatik bir ekici düzen geliştirilmesidir. Bu şekilde makine iş genişliği depo genişliğinden bağımsız olabilmektedir. Yöntem: Çalışmada merkezi bir hava akımı kaynağından gelen hava akımını 17 bağımsız kanala ileten bir hava dağıtma başlığı ile her kanal için ayrı hava akımı sağlanmıştır. Her bir gömücü ayak için bir oluklu makaralı ekici düzen kullanılmıştır. Çalışmada Aspir, buğday, kolza tohumları ve DAP ve TSP gübreleri kullanılmıştır. Sıra üzeri dağılım düzgünlüğünü belirlemek için kümülatif tartım yapan bir düzenekle saniyede 10 tartım değeri alınarak, akış düzgünlüğü belirlenmiştir. Kanallar arası dağılım düzgünlüğünü belirlemek için varyasyon katsayısı değeri hesaplanmıştır. Deneylerde farklı hava hızları (3-3,5-4-4,5-5-5,5-6-7-8 m/s) farklı etkin makara uzunlukları (6-8-10-15-20 mm) ve farklı oluklu makara hızlarında; büyük tohumlar ve gübreler için (10-20-30-40-50-60-70 min-1) koza tohumu için (5-10-15-20-25-30-35 min-1) ölçümler yapılmıştır. Ölçümlerden elde edilen verilerle %CV değerleri hesaplanmış ve Varyans analizi yapılmıştır. Bulgular: Buğday tohumu ile yapılan kanallar arası dağılım düzgünlüğü sonuçlarına göre etkin makara uzunluğunun artışıyla dağılım düzgünlüğü iyileşmiştir. Oluklu makara hızının artmasıyla varyasyon katsayısı değerleri üzerinde küçük bir artış olmuştur. Varyasyon katsayısı, 15 ve 20 mm etkin makara uzunluklarında %1,74 ve %1,4 olarak hesaplanmıştır. Deneyler sonucunda tüm materyallerde oluklu makara hızının artmasıyla akış miktarı artarken varyasyon katsayısı değerleri azalmış yani akış düzgünlüğü iyileşmiştir. Etkin makara uzunluğun artmasıyla oluklu makara hızında olduğu gibi akış miktarı artarken varyasyon katsayısı değerleri azalmıştır. Hava hızının artışına bağlı olarak yüksek oluklu makara hızlarında akış miktarında küçük miktarda da olsa azalma olurken varyasyon katsayısı değerleri yükselmiştir. Aspir tohumunda en düşük %CV değerinin elde edildiği 20 mm etkin makara uzunluğunda en düşük hava hızı olan 4 m/s en iyi akış düzgünlüğü sağlamıştır. Buğday tohumu ile yapılan tüm ölçüm kombinasyonlarında en düşük %CV değeri 4,5 m/s hava hızı, 20 mm etkin makara uzunluğu ve 70 min-1 oluklu makara hızı koşullarında 4,3 olarak elde edilmiştir. Kolza tohumunda en düşük etkin makara uzunluğu olan 6 mm'de en düşük %CV değeri 23,92 iken, 10 mm etkin makara uzunluğunda 13,24 olarak hesaplanmıştır. DAP ve TSP gübrelerinde deneyi yapılan tüm kombinasyonlarda en düşük %CV değeri 6 m/s hava hızında 20 mm etkin uzunluk ve 70 min-1 oluklu makara hızında elde edilmiştir. Sonuç: Geliştirilen bağımsız kanallı pnömatik ekici düzende oluklu makara hızı ve etkin makara uzunluğunun ekim düzgünlüğü üzerinde etkisinin yüksek olması bu iki parametrenin dikkatlice ayarlanması gerektiğini göstermektedir. Özellikle büyük etkin makara uzunluğu ve oluklu makara hızlarında çalışılarak bağımsız kanallı pnömatik ekici düzen ile başarılı bir ekim gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, a pneumatic seeding device was developed in which the machine working width is independent of the hopper width, and a separate metering unit is assigned to each row. This configuration allows the machine working width to be decoupled from the hopper width. Method: In this study, an air distribution manifold was used to deliver airflow from a central air supply source to 17 independent channels, thereby providing a separate airflow for each channel. A fluted-roller metering mechanism was employed for each furrow opener. Safflower, wheat, and rapeseed seeds, as well as DAP and TSP fertilizers, were used as test materials. To determine in-row distribution uniformity, flow uniformity was evaluated using a cumulative weighing system by acquiring weight data at a sampling rate of 10 measurements per second. The coefficient of variation (%CV) was calculated to assess inter-channel distribution uniformity. Experimental measurements were conducted under different air velocities (3, 3.5, 4, 4.5, 5, 5.5, 6, 7, and 8 m s⁻¹), different effective roller lengths (6, 8, 10, 15, and 20 mm), and different roller rotational speeds; for large seeds and fertilizers (10, 20, 30, 40, 50, 60, and 70 min⁻¹) and for rapeseed (5, 10, 15, 20, 25, 30, and 35 min⁻¹). The %CV values were calculated based on the data obtained from the measurements, and analysis of variance (ANOVA) was performed. Findings: According to the inter-row distribution uniformity results obtained with wheat seeds, the mass flow rate increased with increasing roller speed and effective roller length. A slight increase in the coefficient of variation was observed with increasing roller speed. At effective roller lengths of 15 and 20 mm, %CV values were calculated as %1,74 and %1,40 respectively. Overall, for all tested materials, an increase in roller speed resulted in an increased mass flow rate and a decrease in %CV values, indicating improved flow uniformity. Similarly, increasing the effective roller length led to an increase in flow rate and a reduction in %CV value. At higher roller speeds, increasing air velocity caused a slight decrease in mass flow rate, while %CV values increased. For safflower seeds, the best flow uniformity was achieved at the lowest air velocity of 4 m/s with an effective roller length of 20 mm, where the minimum %CV value was obtained. For wheat seeds, the lowest %CV value (%4,3) among all measurement combinations was obtained at an air velocity of 4,5 m/s, an effective roller length of 20 mm, and a roller speed of 70 rpm. For canola seeds, the lowest %CV value was % 23,92 at the minimum effective roller length of 6 mm, whereas it decreased to %13,24 at an effective roller length of 10 mm. For DAP and TSP fertilizers, the lowest %CV values across all tested combinations were obtained at an air velocity of 6 m/s, an effective roller length of 20 mm, and a roller speed of 70 min-1. Results: The results demonstrate that roller speed and effective roller length have a significant influence on sowing uniformity in the developed pneumatic seeding unit with independent channels, indicating that these two parameters must be carefully. In particular, operating the independent-channel pneumatic seeding unit at higher effective roller lengths and roller speeds enables successful and uniform sowing performance.