Perkütan nefrolitotomide başarıyı ve komplikasyonları etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of the factors that affect the complicaitons and successfull outcome of percutaneous nephrolitotomy
  1. Tez No: 249008
  2. Yazar: ERCAN BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİM KOŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Başarı oranı, Böbrek taşı, Kan transfüzyonu, Komplikasyon oranı, Perkütan nefrolitotomi, Success rate, reanl stone, blood transfusion, complication rate, percutaneous nephrolitotomy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bugün PNL, ESWL tedavisinin başarısız olduğu büyük ya da multipl böbrek taşları ve alt kaliks taşları için primer tedavi seçeneği olmuştur. Çalışmamızda PNL ameliyatlarında başarıyı ve komplikasyonların gelişimini öngören etkenleri inceledik.Aralık 2008 ile Haziran 2009 tarihleri arasında böbrek taşı olan ve sadece PNL operasyonu yapılacak olan 18 yaş ve üzeri 64 olgu çalışmaya dahil edildi. Hastaların bilgileri prospektif olarak toplandı. Perkütan giriş kanalı, hasta yüzüstü pozisyondayken C-kollu floroskopi altında Amplatz dilatasyon sistemi kullanılarak oluşturuldu. İşlem sırasında taş kırmak için pnömotik litotriptör kullanıldı. Taşa (boyutu ve yerleşim yeri), işleme (giriş sayısı ve yeri) ve hastaya (yaş, VKİ) ait etkenlerin PNL başarı ve komplikasyonlarına olan etkisi incelendi.Klinik önemsiz taşlarla birlikte başarı oranımız %89,1'di. Ek tedavilerle bu oran % 93,8'e yükseldi. Hastaların %10,9'da ek tedavi seçeneklerine başvuruldu. Taş boyutu, yerleşimi, dilatasyon derecesi, başarıyı öngören etkenlerdir. Çok sayıda perkütan giriş yapmanın başarıyı etkilemediği görüldü. Çalışmamıza dahil edilen hastalarda tüm komplikasyon oranımız %59,4'tü (38 hasta da). Olguların 14(%21,9)'ünde, postoperatif dönemde yüksek ateş görüldü ve en sık karşılaşılan komplikasyondu. Kan transfüzyonu gerektiren kanama dışında ciddi komplikasyonumuz olmadı ve %12,5 oranında görüldü. Taş yükünün fazla ve kompleks olduğu, interkostal ve çok sayıda giriş yapılan olgularda komplikasyon oranları fazlaydı. Hasta ile ilgili faktörlerin( yaş, VKİ) PNL başarı ve komplikasyon oranını etkilemediği görüldü.Çalışmamızdan, taş yerleşimi ve boyutunun, dilatasyon derecesinin PNL ameliyatlarında başarıyı, perkütan giriş yeri ve sayısının ise komplikasyon gelişimini öngören bağımsız etkenler olabileceği sonucu çıkartıldı. Yine çalışmamızdan ileri yaşlı hastalarda, obez ve morbid obez hastalarda, işlem öncesi böbrek taşına yönelik tedavi uygulananlarda da PNL'nin etkili, güvenli ve uygulanabilir olduğu sonucu çıkartıldı.
Özet (Çeviri)
Percutaneous Nephrolitotomy (PNL) has been a treatment choice in cases with large and / or multiple renal caliceal stones and inferior caliceal stones, in which Extracorporeal Shock Wave Litotripsy (ESWL) intervention generally fails.A total of 64 cases above 18 years old with renal stones, who would undergone only PNL surgery between December 2008 and June 2009 dates have been included in this study. Data of the patients were collected prospectively. Percutaneous entrance canal was opened via using Amplatz dilatation system under C-armed fluoroscopy while the patient was at prone position. During the operation, pneumatic litotriptor device was used to break the stones. The effect of some factors related to stone (size and localization), operation (entrance number and localization) and patient (age, BMI) on the successfull outcome rate and complications of PNL was investigated.We have gained a 89.1 % of success rate after including also clinically unimportant stones. This rate has increased to 93.8 % with additional treatment. In 10.9 % of the patients, additional treatment was applied. The size, localization and dilatation degree of the stone are the predictor factors of successfull outcome. It has been found that making numerous percutaneous entrance has no effect on results. Our complication rate was 59.4 % (38 patients) in this study. Post-operative high fever was observed in 14 patients (21.9 %) and this was the most frequent complication. There was no serious complication excluding hemorrhage which requires blood transfusion. Bleeding was encountered with 12.5 % rate. Increased or complex stone burden, multiple entrance number and intercostal intervention were factors affecting the complication rates. Patient related factors such as age and BMI did not affect this rate.We have conluded that stone related factors (size, localization and dilatation grade) have effect on the outcomes of PNL operations, whereas percutaneous entrance numbers and localization are independent factors which predict the development of complications. Also, as a result of this study, we can say that PNL is an effective, reliable and easliy applicable method in elderly people, patients who were preoperatively treated for renal stones and obes / morbid obes cases.