The relationship between cultural orientation and global brand preferences: A study on university students in Istanbul
Kültürel yönelim ile küresel marka tercihleri arasındaki ilişki: İstanbul'daki üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 993170
  2. Yazar: ALI ABDOU MOHAMED ALI ABDOU MOHAMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDAT ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel Pazarlama, Kültür, Markalaşma, Global Marketing, Culture, Branding
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Hofstede'nin kültürel boyutları olan Güç Mesafesi, Belirsizlikten Kaçınma, Kolektivizm, Erillik ve Uzun Vadeli Yönelim ile küresel markalaşma stratejilerine yönelik algılar arasındaki ilişkiyi İstanbulda özel bir vakıf üniversitesindeki 262 uluslararası öğrenci örnekleminde incelemektedir. Nicel araştırma yöntemi benimsenerek betimleyici istatistikler, güvenirlik analizleri, korelasyon analizi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmış; kültürel değerlerin ve demografik özelliklerin küresel markalaşma stratejilerine yönelik tutumları nasıl etkilediği araştırılmıştır. Araştırma bulguları cinsiyet, yaş ve eğitim düzeyinin küresel markalaşma stratejilerine yönelik algılar üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını; buna karşın aylık gelir değişkenlerinin anlamlı farklılıklar ortaya koyduğunu göstermektedir. Korelasyon sonuçlarına göre Uzun Vadeli Yönelim küresel markalaşma stratejileri ile en güçlü pozitif ilişkiye sahiptir; bunu sırasıyla Erillik ve Belirsizlikten Kaçınma boyutları izlemektedir. Güç Mesafesi boyutu ise bu stratejilerle çok zayıf ya da ilişkisi olmayan bir görünüm sergilemektedir. Bu sonuçlar, geleceğe dönük düşünme, başarı odaklılık ve yapılandırılmış karar verme gibi kültürel değerlerin uluslararası öğrencilerin küresel markalarla ilgili değerlendirmelerinde belirleyici rol oynadığını ortaya koymaktadır. Kültürel açıdan duyarlı küresel markalaşma stratejileri geliştirmek isteyen pazarlama uzmanları ve marka yöneticileri için önemli çıkarımlar sunmakta; kültürel yönelimler ile küresel marka algıları arasındaki etkileşime yönelik literatüre katkı sağlamakta ve gelecekte yapılacak araştırmalar için sağlam bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between Hofstede's cultural dimensions—Power Distance, Uncertainty Avoidance, Collectivism, Masculinity, and Long-Term Orientation—and perceptions of global branding strategies among 262 international students at a private foundation university in Istanbul. Employing a quantitative research design, the study utilized descriptive statistics, reliability testing, correlation analysis, Mann-Whitney U tests, and Kruskal-Wallis analyses to examine how cultural values and demographic characteristics influence attitudes toward global branding. The findings reveal that gender, age, and education level do not significantly affect perceptions of global branding strategies, whereas monthly income demonstrates meaningful differences. Correlation results indicate that Long-Term Orientation shows the strongest positive association with global branding strategies, followed by Masculinity and Uncertainty Avoidance, while Power Distance exhibits little to no relationship. These results highlight those cultural values centered on future orientation, achievement, and structured decision-making play a central role in shaping international students' evaluation of global brands. The study provides valuable insights for marketers and brand managers seeking to develop culturally sensitive global branding strategies. The findings also contribute to the academic understanding of the interplay between cultural orientations and global brand perceptions, offering a foundation for future research in international marketing and cross-cultural consumer behavior.