Özel gereksinimli çocuğa sahip annelerde ölüm kaygısı ile sağlık anksiyetesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between death anxiety and health anxiety among mothers of children with special needs
  1. Tez No: 993179
  2. Yazar: GİZEM DANALIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm kaygısı, sağlık anksiyetesi, özel gereksinimli çocuk, özel gereksinimli çocuk anneleri, Death anxiety, health anxiety, children with special needs, mothers of children with special needs
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel gereksinimli çocuğa sahip annelerde ölüm kaygısı ile sağlık anksiyetesi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, özel gereksinimli çocuğa sahip anneler oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde Demografik Bilgi Formu, Abdel-Khalek Ölüm Kaygısı Ölçeği ve Sağlık Anksiyetesi Envanteri (Kısa Formu) kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 31.0 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, değişkenlerin dağılım özellikleri dikkate alınmıştır. Normal dağılım gösteren değişkenlerin analizinde Pearson korelasyon analizi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Normal dağılım göstermeyen değişkenlerin analizinde ise Spearman sıra farkları korelasyon katsayısı, Mann–Whitney U testi ve Kruskal–Wallis H testi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, özel gereksinimli çocuğa sahip annelerin ölüm kaygısı ile sağlık anksiyetesi düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca bazı sosyo-demografik değişkenler açısından annelerin ölüm kaygısı ve sağlık anksiyetesi düzeylerinde de anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular, ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between death anxiety and health anxiety among mothers of children with special needs. The study was conducted using a quantitative research design based on the relational survey model. The sample of the study consisted of mothers who have children with special needs. Data were collected using the Demographic Information Form, the Abdel-Khalek Death Anxiety Scale, and the Health Anxiety Inventory – Short Form. The obtained data were analysed using the SPSS 31.0 statistical software package. In the data analysis process, the distributional properties of the variables were taken into consideration. Pearson correlation analysis and one-way analysis of variance (ANOVA) were used for normally distributed variables, whereas Spearman's rank-order correlation coefficient, the Mann–Whitney U test, and the Kruskal–Wallis H test were applied for variables that did not show normal distribution. According to the findings of the study, there is a statistically significant relationship between death anxiety and health anxiety levels among mothers of children with special needs. In addition, significant differences were found in mothers' death anxiety and health anxiety levels with respect to certain sociodemographic variables. The findings were discussed within the framework of the relevant literature.