Eriyik yığma modelleme yöntemi ile üretilmiş PLA, PAHT-CF15 ve PLA, PAHT-CF15 kompozitlerin hızlandırılmış yaşlandırma altındaki mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of mechanical properties of fused deposition modeling manufactured PLA, PAHT-CF15, and PLA/PAHT-CF15 composites under accelerated aging
  1. Tez No: 993215
  2. Yazar: FURKAN PARMAKSIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERGİZHAN ANAÇ, DOÇ. DR. OĞUZ KOÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eklemeli üretim, Karbon fiber takviyeli polimer, Mekanik dayanım, Poliamid, Polilaktik asit, Üç boyutlu baskı, Carbon fiber reinforced polymer, Mechanical strength, Polyamide, Polylactic acid, 3D printing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Eriyik Yığma Modelleme (EYM) yöntemi kullanılarak üretilen, tek ve çoklu malzeme yapılarının, çevresel faktörlere karşı dayanımlarını anlamak için UV yaşlandırma sonrası mekanik özelliklerindeki değişimler incelenmiştir. Çalışma kapsamında, EYM tekniğinde yaygın kullanılan filamentlerden; PLA+, yüksek performanslı karbon fiber takviyeli Poliamid (PAHT-CF15) ve bu iki malzemenin bir arada kullanılmasıyla oluşturulan, çalışmada MIX olarak adlandırılan yapılar incelenmiştir. Deneysel tasarımda, numuneler farklı duvar sayıları (2,3,4) ve farklı doluluk oranlarında (%25, %50, %75, %100) üretilmiştir. Üretilen numunelerin bir grubu referans olarak adlandırılıp yaşlandırma işlemi uygulanmazken; geri kalan numunelere ASTM G154 ve ASTM D4329 standartları referans alınarak, 168 saat boyunca, 70 °C ortam sıcaklığında ve UVA-340 lambalar altında hızlandırılmış UV yaşlandırma işlemi uygulanmıştır. Referans ve yaşlanmış numunelere, çekme, üç nokta eğme, sertlik testleri uygulanmış ve kütle değişimleri analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, duvar sayısı ve doluluk oranındaki artışın tüm malzeme yapılarında mekanik dayanımı arttırdığını göstermiştir. Yaşlandırma sonrası PLA+ numunelerde mekanik özellikler çok değişmezken; PAHT-CF15 ve MIX yapıların yaşlandırma süreci sonrasında mekanik performansları iyileşmiştir. Özellikle MIX yapıların, karbon fiber takviyeli dış duvarların sağladığı etki sayesinde çekme mukavemetleri iyileşmiş, eğilme performanslarının ise PAHT-CF15'ten daha iyi olduğu görülmüştür. Çalışma sonuçları, 3B yazıcılarda uygun parametreler kullanılarak üretilen MIX yapıların hem ekonomik hem de mekanik performans açısından kendisini oluşturan PLA+ ve PAHT-CF15 malzemelere alternatif olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, changes in mechanical properties after UV aging were investigated to understand the resistance to environmental factors of single and multi-material structures produced using the Fused Deposition Modeling (FDM) method. Within the scope of the study, filaments commonly used in the FDM technique; PLA+, high-performance carbon fiber reinforced Polyamide (PAHT-CF15), and structures formed by the combination of these two materials, referred to as MIX in the study, were examined. In the experimental design, specimens were produced with different wall counts (2, 3, 4) and different infill densities (%25, %50, %75, %100). While one group of the produced specimens was designated as the reference and not subjected to aging, the remaining specimens were subjected to an accelerated UV aging process for 168 hours at an ambient temperature of 70 °C under UVA-340 lamps, based on ASTM G154 and ASTM D4329 standards. Tensile, three-point bending, and hardness tests were performed on the reference and aged specimens, and mass changes were analysed. The obtained results showed that the increase in wall count and infill density increased the mechanical strength in all material structures. While the mechanical properties of PLA+ specimens did not change significantly after aging; the mechanical performances of PAHT-CF15 and MIX structures improved after the aging process. In particular, it was observed that the tensile strengths of MIX structures improved due to the effect provided by the carbon fiber reinforced outer walls, and their bending performances were better than that of PAHT-CF15. The study results demonstrated that MIX structures produced using appropriate parameters in 3D printers can be an alternative to their constituent PLA+ and PAHT-CF15 materials in terms of both economic and mechanical performance.