Süt ineklerinde sıcak stresi ve fiyat baskısı altında hazırlanan rasyonlarda kaba yem parçacık uzunluğunun ham besin maddeleri sindirimi ve süt verimi üzerine etkilerinin belirlenmesi
Effects of forage particle size on nutritional digestibility and milk production in dairy cows in rations prepared under hot stress and price pressure
  1. Tez No: 993216
  2. Yazar: BAHATTİN KOÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HULUSİ AKÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süt İneği Beslemesi, Kaba Yem, Rasyon, Partikül Uzunluğu, PSPS, Dairy Cow Feeding, Roughage, Ration, Particle Length, PSPS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmada hayvansal üretim yapan işletmelerde son yıllarda yaşanan küresel iklim değişikliği ve yem fiyatlarında meydana gelen artışlar ile girdi maliyetlerinin yükselmesi göz önüne alınarak süt ineklerinde sıcak stresinin olumsuz etkilerinin azaltılmasında farklı yem partikül büyüklüğünün, verim performansı (süt verimi, süt kalitesi ve kuru madde tüketimi), rumen uçucu yağ asitleri ve besin maddesi sindirilebilirliği üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada Söke TAYEM Hayvansal Üretim Birimine ait, birden fazla doğum yapmış 4 (dört) adet Holstein süt ineği kullanılmış olup, 4x4 latin kare deneme desenine göre oluşturulmuştur. Bireysel bölmelerin kullanıldığı çalışmada süt ineklerinin besin madde ihtiyaçları üretici şartlarında bulunan yem hammaddeleri göz önüne alınarak hesaplanmıştır. Rasyon kaba yem parçacık boyutunun azaltılmasının KM, OM, NDF ve ADF tüketimleri üzerinde sayısal olarak artırıcı etkisi olmasına karşın istatistiki olarak bu değerler önemsiz bulunmuştur (P>0,05). Bununla birlikte rasyon kaba yem parçacık boyutunun ve konsantre yem miktarının azaltılması KM, OM, NDF ve ADF sindirimini artırmıştır (P<0,05). Ayrıca düşük parçacık boyutuna sahip rasyon grubunun süt verim performansını artırıcı etki göstermesine (P<0,05) karşın, süt bileşenleri üzerine rasyon gruplarının istatistiki olarak etkisi bulunmamıştır (P>0,05). Rasyon parçacık boyutunun azaltılmasının geviş sayısı, soluk sayısı, rektal sıcaklık, rumen pH'ı ve dışkı skorları üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur (P>0,05). Sonuç olarak sıcak stresi koşullarında yetiştirilen süt sığırlarına sunulan rasyonlarda kaba yem parçacık boyutunun ve konsantre yem oranının azaltılması KM tüketimi ve süt verim performansı üzerinde artırıcı etki göstermiş olup, bu sonuçların işletme ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of study was to identify effect of forage particle length and heat stress on the milk production performance, rumen essential fatty acids and nutrient content digestibility considering the increase in feed price on the dairy cows. In the study there have been used multiparous four dairy cows in belonging to Söke TAYEM Animal Production Unit and have been included according to the 4x4 lat square trial designs. In the study was used individual compartments, which was calculated nutrients for dairy cows the feed raw materials in the contents. Although reducing the ration forage particle length had a numerically increasing effect on DM, OM, NDF and ADF consumption, these values were found to be nonsignificant effect (P>0,05). Nevertheless, reducing the ration forage particle length and the amount of concentrated feed increased the digestion of DM, OM, NDF and ADF (P<0,05). In addition, although the ration group with low particle length had an increasing effect on milk yield performance (P<0,05), no statistical effect of the ration groups on milk components was found (P>0,05). The effect of reducing ration particle length on rumination rate, respiratory rate, rectal temperature, rumen pH and feces scores was found to be insignificant (P>0,05). As a result, reducing the forage particle length and concentrated feed rate in the rations offered to dairy cattle raised under heat stress conditions had an increasing effect on DM consumption and milk yield performance, and it is thought that these results will contribute to the enterprise economy.