Postkolonyal bir perspektifle toplumsal değişim ve direniş: Bülbülü Öldürmek romanında ırkçılığa karşı mücadele ve adalet arayışı
Social change and resistance with a postcolonial perspective: The struggle against racism and the search for justice in the novel To Kill a Mockingbird
- Tez No: 993255
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER AYTAÇ AYKAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bölüşümsel adalet, Kültürel ırkçılık, Distributive justice, Cultural racism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Harper Lee'nin Bülbülü Öldürmek (1960) adlı eserini postkolonyal bir bakış açısıyla inceleyerek, ırkçılıkla mücadele ve adalet arayışı temalarını ele almaktadır. Kolonyalizm döneminden günümüze kadar ırkçılık ve sistematik adaletsizlik, birçok insanın yaşamını derinden etkilemiştir. 1970'li yıllarda postkolonyalizmin ortaya çıkışıyla birlikte, edebiyat, kültürel çalışmalar, tarih, antropoloji, sosyoloji, coğrafya ve sanat gibi alanlar bu tür haksızlıklarla mücadele alanı hâline gelmiştir. Bu bağlamda Harper Lee, kaleme aldığı eseriyle ırksal ayrımcılığa ve toplumsal eşitsizliklere karşı güçlü bir duruş sergileyerek birçok insanın sesi olmuştur. Eser, postkolonyal dönemin en etkili metinlerinden biri olarak kabul edilmekte; bireylerin yalnızca ten renkleri nedeniyle maruz kaldıkları ayrımcılığı ve bu adaletsizlikle mücadele eden karakterlerin çabalarını çarpıcı bir biçimde ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın amacı, Bülbülü Öldürmek adlı eserde yer alan ırkçılık ve adaletsizlikle mücadele unsurlarını postkolonyal kuram çerçevesinde analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores Harper Lee's To Kill a Mockingbird (1960) through a postcolonial lens, focusing on the themes of racial injustice and the pursuit of justice. From the era of colonialism to the present day, racism and systemic inequality have deeply affected the lives of countless individuals. Since the emergence of postcolonialism in the 1970s, literature, cultural studies, history, anthropology, sociology, geography, and art have become critical arenas for resisting these injustices. In this context, Harper Lee stands out as a powerful literary voice, using her work to speak out against racial discrimination and social inequity. Her novel has become one of the most influential texts of the postcolonial era, portraying the harsh realities faced by individuals subjected to racism and injustice in a society where such conditions were once considered normal. This study aims to analyze the struggles against racism and injustice depicted in To Kill a Mockingbird, emphasizing the characters' efforts to challenge these norms within the framework of postcolonial theory.