Instagram'daki tematik içerik üreticilerinin gözünden kafe ve restoran deneyimleri: Yorumlayıcı betimleyici fenomenolojik analiz araştırması
Café and restaurant experiences through the lens of thematic content creators on Instagram: A interpretative descriptive phenomenological analysis study
  1. Tez No: 993254
  2. Yazar: DENİZ BENZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ÜNAL ÇOLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Sosyoloji, Reklamcılık, Communication Sciences, Sociology, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik iletişim, Pazarlama iletişimi, İçerik merkezli iletişim, Aesthetic communication, Marketing communication, Content-centric communication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Instagram'daki tematik içerik üreticileri, gündelik yaşamdaki pek çok rutine yönelik kalıpyargıların ortaya çıkmasında giderek etkili bir konuma gelmektedir. Bu çalışma, kafe ve restoran deneyimlerini tematik bir Instagram hesabında paylaşan, takipçi sayısıyla nano ve mikro influencerlar olarak tanımlanan içerik üreticilerinin deneyimlerini fenomenolojik bir bakış açısıyla incelemektedir. Araştırma, katılımcıların kafe ve restoran deneyimlerini Instagram'da paylaşma sürecini nasıl anlamlandırdığını, Instagram'ın bu deneyimleri nasıl dönüştürdüğünü ve bu süreçte hangi etik tutumların benimsendiğini anlamayı hedeflemektedir. İstanbul'daki kafe ve restoran deneyimlerini Instagram'da tematik bir hesapta paylaşan 11 katılımcı ile yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilen veriler, van Manen'in yaşanan deneyim yaklaşımı bağlamında yorumlayarak betimlenmiştir. Analiz sonuçları, kafe ve restoran deneyimlerini Instagram'da tematik bir hesapta paylaşmanın, duygusal ve anlamlandırma süreçlerinde önemli değişimler yarattığını ve deneyime yeni boyutlar kazandırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Thematic content creators on Instagram have increasingly become influential in the emergence of stereotypes related to many routines in everyday life. This study phenomenologically examines the experiences of content creators, defined as nano and micro-influencers based on their follower count, who share café and restaurant experiences on a thematic Instagram account. The research aims to understand how participants make sense of their sharing process of café and restaurant experiences on Instagram, how Instagram transforms these experiences, and what ethical attitudes are adopted during this process. The data obtained from in-depth interviews with 11 participants who shared their cafe and restaurant experiences in Istanbul on a thematic account on Instagram were interpreted and described in the context of van Manen's lived experience approach. The analysis results reveal that sharing café and restaurant experiences on a thematic Instagram account creates significant changes in emotional and meaning-making processes, adding new dimensions to the experience.