Periton diyalizi tedavisi gören çocuk ve adölesanlarda lipid, karnitin profili ve L-karnitin tedavisinin bu parametrelere etkisi
Lipid and carnitine profiles in children and adolescents treated with peritoneal dialysis: Effects of L-carnitine supplementation on this parameters
  1. Tez No: 99327
  2. Yazar: CELALETTİN KOŞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LALE SEVER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Dislipidemi, karnitin, periton diyalizi. 72, Dyslipidemia, Carnitine, Peritoneal dialysis. 74
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Periton diyalizi tedavisi görmekte olan hastalarda lipid metabolizması ile ilgili çok sayıda bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Karnitin tedavisinin bu bozuklukları düzelttiği öne sürülmüştür. Çocuklarda yapılmış konuyla ilgili az sayıda çalışma vardır. Çocuk ve adölesan yaş grubunda bulunan periton diyalizi hastalarımızda, dislipideminin karakterini ortaya koymak ve karnitin tedavisinin bu bozuklukları düzeltip düzeltmediğini saptamak amacıyla bu araştırma gerçekleştirildi. 2-18 yaş arası 20 periton diyalizi hastası ve bunlarla yaş ve cinsiyet bakımından eşleştirilmiş 20 kişilik kontrol grubu çalışmaya alındı. Araştırmanın başlangıcında, hasta grubunda bazal lipid, lipoprotein, apoprotein ve karnitin düzeyleri ve ayrıca rutin biyokimyasal ve hematolojik testler çalışıldı. Kontrol grubunda serum lipid, lipoprotein, apoprotein ve karnitin düzeyleri ölçüldü. Hasta grubuna oral yoldan 50 mg/kg/gün dozunda L-karnitin bölünmüş 2 doz halinde verilmeğe başlandı. Bir aylık tedavi ve izlem periyodunun sonunda aynı parametreler tekrar çalışılarak karnitin tedavisinin bu parametrelere etkisi değerlendirildi. Hasta grubunda, bazal serum TG, TC, LDL-C, VLDL-G, apo B düzeyleri yüksekti. HDL-C, apo A-l, FFA ve fosfolipid düzeyleri kontrol grubu ile farklı değildi. Hastaların, %70' inde hipertrigliseridemi, ve %45' inde hiperkolesterolemi bulundu. Hasta grubunun bazal total karnitin düzeyi kontrol grubundan farklı değildi, fakat hasta grubunda serbest karnitin düzeyleri düşük, acil karnitin düzeyleri yüksekti. Oral 50 mg/kg/gün karnitin tedavisi ile hastaların plazma TK, SK, AK düzeyleri tedavi öncesi değerlere göre anlamlı ölçüde yükseldi. 71Karnitin tedavisi, serum apo B düzeyinde anlamlı düşmeğe yol açarken, TG, TC, LDL-C, VLDL-C, HDL-C, apo A-l, FFA, fosfolipid düzeylerinde anlamlı değişiklik gözlenmedi. Bu çalışmanın sonuçları, çocuk periton diyalizi hastalarında plazma TK düzeylerinin kontrol grubundan farklı olmadığını fakat AK/SK dengesinin bozulduğunu, 50 mg/kg/gün dozunda ve bir aylık süreli, karnitin tedavisinin çocuk ve adölesan periton diyalizi hastalarında, serum apo B düzeyini düşürdüğünü fakat diğer lipid parametrelerini anlamlı ölçüde etkilemediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Some anomalies related to lipid metabolism are seen in patients with peritoneal dialysis treatment. It has been suggested that carnitine supplementation corrects those anomalies. It is a fact that there are few research carried out on this subject for children. This study was realized in order to put down the charecteristics of dyslipidemia in children and adolescent age groups with periton dialysis and to determine whether carnitine supplemantation corrects those anomalies. Twenty patients with peritonei dialysis aged between 2 and 18 and a control group of 20 paired with the patients in respect to age and sex are enrolled to the study. At first, serum lipid, lipoprotein, apoprotein and plasma carnitin levels were determined in both groups in adition, routine biochemichal and haematological tests were carried out on the patient group. Later a 50 mg/kg/day dose of L-carnitine divided in two doses was given to the patient group, orally. At the and of one-month treatment and monitoring period, the effects of carnitin supplemantation on lipid profile were evaluated by determining the same parameters again. In patient group, TG, TC, VLDL-C, LDL-C, apo B levels were high and HDL-C, apo A-l, FFA, and phospholipid levels not different from those in control group. Seventy percent of patients had hypertrigliceridemia while 45 percent suffered from hypercholesterolemia. No difference found between groups in respect to plasma total carnitine levels. However, free carnitine levels in patient group were low while acil carnitine levels found high. 73While carnitine supplemantation led to a significant decrease in apo B level, no significant change was observed in TG, TC, LDL-C, VLDL-C, HDL-C, Apo A-l, FFA and phospholipid levels. The results of this study, implicates that plasma total carnitine levels in children with peritoneal dialysis do not differ from those in control group, but acil carnitine/ free carnitine balance is disturbed and that L-carnitine supplemantation decreases apo B levels in children and adolescents during one month treatment with 50 mg/kg/day dosage. Camitin supplemantation has, however, no effect on the other lipid parameters.