Küçülme ve kamu maliyesi
Degrowth and public finance
  1. Tez No: 993292
  2. Yazar: HATİCE GÜL ERTUĞRUL KANACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEYHUN GÜRKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Küçülme, Büyüme, Kapitalizm, Ekoloji, İktisat, Kalkınma, Degrowth, Growth, Capitalism, Ecology, Economics, Development
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye (kamu Ekonomisi) Ana Bilim Dalı
Özet
Keynesyen ve neoliberal ekonomilerin temel amacı büyüme, temel odağı ise GSYH'nin artışı olmuştur. Günümüzün neoliberal anlayışı, ekolojik, iktisadi ve toplumsal krizlere dahi büyümeyi önceliklendiren ve büyümeye elverdiği ölçüde çözüm önerilerine cevaz veren bir yaklaşım içindedir. Ancak gezegenin biyoiktisadi sınırlarında sınırsız büyüme imkânsızdır. Tezde büyümeye eleştirel yazın, 1960'lardaki ilk itirazlardan başlayarak, 1970'lerde yoğunlaşan büyümenin sınırları tartışmaları ve günümüzün küçülmenin de dahil olduğu büyüme sonrası yaklaşımlarıyla ortaya konulmaktadır. Küçülme yaklaşımı büyümeye eleştirel yazının en önemli bileşenidir. Çünkü biyoiktisadi, antropolojik, antikolonyal, feminist başta olmak üzere birçok farklı alandan katkılarla genişleyen küçülme yazını büyümeyi, kalkınmayı ve kapitalizmi radikal temellerde eleştirmektedir. Bu doğrultuda tezde küçülme ve küçülme yazınını oluşturan yaklaşımlar incelenmektedir. Anaakım kamu maliyesinin işlevleri ve araçları ise yine büyümeye referansla tanımlanmaktadır. Neoklasik ve neoliberal düşüncenin gerçeklikten kopuk anlayışı ve varsayımları kamu maliyesini şekillendirmiştir. İktisadi, ekolojik ve toplumsal sorunların bütünlüklü ve çok boyutlu kavranması açısından küçülme yaklaşımı önem taşımaktadır. Tezin amacı ekolojik ve toplumsal esenliğin sağlanması bakımından küçülme ilkelerine dayanan bir kamu maliyesinin gücünü ortaya koymaktır. Küçülme düşüncesinin odağında yer alan ekoloji, müşterekler, toplumsal cinsiyet, demokratik katılım, yerelleşme ve kalkınma gibi konular bağlamında kamu maliyesi ele alınmaktadır. Bu çalışmanın tezi, bu kesişimle, hem küçülme yaklaşımının kamu maliyesi ile somut temellerinin güçleneceği hem de kamu maliyesinin küçülme ile toplumsal ve ekolojik esenliği kavrama ve sağlama potansiyeline kavuşacağıdır.
Özet (Çeviri)
The fundamental objective of Keynesian and neoliberal economies has been growth, with the primary focus being an increase in GDP. Today's neoliberal approach prioritises growth even in the face of ecological, economic, and social crises, permitting solutions only to the extent that they facilitate growth. However, unlimited growth is impossible within the planet's bioeconomic limits. The thesis presents a critical literature on growth, starting with the first objections in the 1960s, followed by the intensified debates on the limits of growth in the 1970s, and culminating in today's post-growth approaches, which also include degrowth. The degrowth approach is the most important component of the critical literature on growth. This is because the degrowth literature, which has expanded with contributions from many different fields, including bioeconomics, anthropology, anticolonialism, and feminism, radically criticises growth, development, and capitalism. In this vein, the thesis examines degrowth and the approaches that constitute the degrowth literature. The functions and tools of mainstream public finance are also defined with reference to growth. The detached understanding and assumptions of neoclassical and neoliberal thought have shaped public finance. The degrowth approach is important in terms of comprehending economic, ecological, and social problems in a holistic and multidimensional perspective. The aim of the thesis is to demonstrate the power of public finance based on degrowth principles in terms of ensuring ecological and social well-being. Public finance is addressed in the context of issues central to degrowth thinking, such as ecology, the commons, gender, democratic participation, localisation, and development. The thesis of this study is that this intersection will both strengthen the material foundations of the degrowth approach in public finance and enable public finance to realise its potential to understand and achieve social and ecological wellbeing through degrowth.