Prof. Dr. Hamdi Döndüren'in Ahkâmu'l-Kur'ân adlı eseri ve tefsirciliği
Prof. Dr. Hamdi Döndüren's work titled Ahkâmu'l-Kur'ân and his approach to Qur'anic exegesis
- Tez No: 993293
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Ahkâmu'l-Kur'ân, hüküm, Döndüren, Hamdi, İslam hukuku, Qur'an, Tafsir, Ahkāmu'l-Qur'ān, legal rulings, Döndüren, Hamdi, Commentary, Islamic law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
Özet
Kur'ân-ı Kerîm inzal edildiği dönemden günümüze kadar geçerliliğini koruyan zihinlerde hıfzedilen, manâları üzerinde tefekkür edilen bir kitaptır. Ayet-i kerîmelerin ihtiva ettiği anlamlar üzerine pek çok tefsir eseri kaleme alınmıştır. Tezimizin konusunu oluşturan Hamdi Döndüren'e ait Ahkâmu'l-Kur'ân adlı eser de yakın dönemde yazılan tefsir eserlerinden birisidir. Çalışmamızın amacı Hamdi Döndüren'in Ahkâmu'l-Kur'ân adlı eserinde kullanmış olduğu metodu tespit etmek ve güncel meselelere bakış açısını ortaya koymaktır. Çalışmamız giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, önemi ve gerekliliği ele alınmıştır.Birinci bölümde Hamdi Döndüren'in hayatı, eserleri, makaleleri ve talebeleri konuları ele alınmıştır.İkinci Bölümde öncelikle ahkâm tefsirleri tanıtıldıktan sonra Ahkâmu'l-Kur'ân tefsirinin rivayet ve dirayet yönüne dair incelemelerde bulunulup eserden örneklerle açıklamalar yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise yakın dönemde yazılması hasebiyle Ahkâmu'l-Kur'ân tefsirinin güncel meselelere olan bakışı tafsilatlı bir şekilde incelemeye tabi tutularak önceki tefsirlerden aynı konulara dair yorumların eklenilmesiyle birlikte geçmişte yazılan eserler ile günümüze yakın dönemde kaleme alınan tefsirler arasında ayrışan yönlere de dikkat çekilmiştir. Sonuç bölümünde eserin genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Qur'an is a book that has preserved its relevance from the time of its revelation to the present day, committed to memory and contemplated in terms of its meanings. Numerous works of exegesis (tafsir) have been authored to explore the meanings encompassed within its verses. Ahkāmu'l-Qur'ān, the tafsir by Hamdi Döndüren, which constitutes the subject of this thesis, is one of the notable contemporary works in this field. This study consists of an introduction, three main chapters, and a conclusion. The introduction outlines the aim, significance, and necessity of the research. The first chapter discusses the life of Hamdi Döndüren, his written works, scholarly articles, and his students. In the second chapter, a general introduction to ahkām tafsirs (tafsirs focusing on legal rulings) is provided. This is followed by an analytical study of the narrative (riwāyah) and rational (dirāyah) aspects of Ahkāmu'l-Qur'ān, supported with examples and explanations from the work itself. The third chapter, considering the recent date of its composition, examines in detail how Ahkāmu'l-Qur'ān addresses contemporary issues. It also compares these interpretations with earlier commentaries on the same topics, thereby highlighting the distinctive features of modern tafsir literature in comparison to classical works.