Matematik öğretmeni adaylarının öğrenci çözümlerindeki olasılıklı düşünmeleri fark etme becerilerinin incelenmesi
An investigation of prospective mathematics teachers' noticing skills for students' probabilistic thinking in their solutions
- Tez No: 993314
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN DEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, Matematik öğretimi, Mathematics education, Mathematics teaching
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul matematik öğretmeni adaylarının olasılıklı düşünmeye yönelik fark etme becerilerini incelemektir. Çalışma, 2023–2024 eğitim-öğretim yılında bir devlet üniversitesinin ilköğretim matematik öğretmenliği programının son sınıfında öğrenimine devam eden sekiz öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseninin kullanıldığı araştırmada, öğretmen adaylarına 30 farklı öğrenci çözümünü içeren 10 farklı senaryo sunulmuştur. Öğretmen adaylarının fark etme becerileri, Jacobs, Lamb ve Philipp'in (2010) Profesyonel Fark Etme (Professional Noticing) teorik çerçevesi doğrultusunda; öğrenci düşüncesine dikkat etme, öğrenci düşüncesini yorumlama ve öğrenci düşüncesine dönüt verme boyutları kapsamında analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, öğretmen adaylarının dikkat etme basamağında çoğunlukla öğrencilerin ulaştıkları sonuca odaklandıklarını, yorumlama basamağında ise öğrenci düşüncelerinin altında yatan gerekçeleri açıklamakta zorlandıklarını göstermektedir. Dönüt verme basamağında öğretmen adaylarının büyük bir kısmının kavramsal açıklamalar sunmak yerine, öğrencileri doğru sonuca yönlendirmeye yönelik sorular sordukları belirlenmiştir. Bileşen bazında değerlendirildiğinde, örnek uzay ve olasılık karşılaştırmalarına ilişkin senaryolarda görece daha güçlü fark etme sergilenirken; eş olasılıklılık, rastgelelik ve koşullu olasılık içeren senaryolarda fark etme becerilerinin sınırlı olduğu görülmüştür. Bu bulgular, öğretmen adaylarının olasılıklı düşünmeye ilişkin öğrenci düşüncelerini fark etme becerilerinin gelişime ihtiyaç duyduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the noticing skills of middle school mathematics pre-service teachers regarding probabilistic thinking. The study was conducted during the 2023–2024 academic year with eight senior pre-service teachers enrolled in the elementary mathematics teacher education program at a state university. A qualitative case study design was employed, in which the participants were presented with ten scenarios including a total of thirty different student solutions. The noticing skills of the pre-service teachers were analyzed based on Jacobs, Lamb, and Philipp's (2010) Professional Noticing theoretical framework, which consists of three components: attending to student thinking, interpreting student thinking, and responding to student thinking. The findings indicate that pre-service teachers generally paid limited attention to students' probabilistic thinking at the attending level and experienced difficulties in explaining the underlying reasoning behind students' ideas at the interpreting level. At the responding level, most participants tended to ask guiding questions to lead students toward the correct answer rather than providing conceptual explanations. These results suggest that pre-service teachers' noticing skills related to students' probabilistic thinking require further development.