Limited şirkette müdürlerin özen ve bağlılık yükümlülüğü
Liability of care and loyalty of managers in limited companies
- Tez No: 993334
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Limited şirket, Müdür, Özen Yükümlülüğü, Bağlılık Yükümlülüğü, Limited Company, Managers in Limited Company, Liability of Care, Liability of Loyalty
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, limited şirket müdürlerinin özen ve bağlılık yükümlülüğü, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümleri, doktrindeki görüşler ve yargı kararları ışığında kapsamlı biçimde incelenmiştir. Limited şirketlerin sermaye şirketi niteliğine sahip olmakla birlikte şahıs şirketlerine özgü unsurları da barındıran karma yapısı, müdürlerin hukuki konumunu ve sorumluluk rejimini özel olarak değerlendirmeyi gerekli kılmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın birinci bölümünde, limited şirket müdürlerinin şirket içindeki konumu, görev ve yetkileri ile hak ve yükümlülükleri ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, müdürlerin özen ve bağlılık yükümlülükleri ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Bu kapsamda öncelikle özen ve bağlılık yükümlülüğü arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Daha sonra özen yükümlülüğünün hukuki niteliği, işlevleri, kapsamı ve müdürlerin tabi olduğu özen ölçütü ve İş Adamı Kararı İlkesi ele alınmıştır. Özen yükümlülüğü incelendikten sonra bağlılık yükümlülüğü detaylıca ele alınmıştır. Bu doğrultuda bağlılık yükümlülüğünün kapsamı, konusu ve bağlılık yükümlülüğünün kapsamına giren sır saklama yükümlülüğü, İş Fırsatı Öğretisi, rekabet yasağı, şirketle işlem yapma yasağı, şirkete borçlanma yasağı, müzakerelere katılma yasağı, eşit işlem yapma yükümlülüğü incelenmiştir. Bu bölümde son olarak bağlılık yükümlülüğünün kaldırılması konusu ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, limited şirket müdürlerinin özen ve bağlılık yükümlülüklerini ihlal etmeleri halinde ortaya çıkabilecek hukuki sonuçlar değerlendirilmiştir. Bu kapsamda ihlalin; müdürler, şirket, ortaklar ve yapılan işlem açısından doğuracağı sonuçlar ve uygulanabilecek yaptırımlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the duty of care and duty of loyalty of managers of limited companies are comprehensively examined in light of the provisions of the Turkish Commercial Code No. 6102, doctrinal opinions, and judicial decisions. The first chapter of the study addresses the position of managers within the company, as well as their duties, powers, rights, and obligations. The second chapter provides a detailed analysis of the managers' duties of care and loyalty. Firstly, the relationship between the duty of care and the duty of loyalty is examined. The legal nature, functions, and scope of the duty of care, the standard of care applicable to managers, and the Business Judgment Rule are discussed subsequently. Following the examination of the duty of care, the scope and content of the duty of loyalty, along with its specific manifestations—such as the duty of confidentiality, the corporate opportunity doctrine, the prohibition of competition, the prohibition on transactions with the company, the prohibition on borrowing from the company, the prohibition on participation in deliberations, and the duty of equal treatment—are examined. The third chapter evaluates the legal consequences that may arise from breaches of the duties of care and loyalty by managers of limited liability companies. In this respect, the consequences of such breaches for managers, the company, shareholders, and the validity of the relevant transactions, as well as the applicable sanctions, are set forth.