İlkokul dördüncü sınıf matematik dersinde web2.0 araçları kullanımının öğrencilerin problem çözme başarısına etkisi
Effect of using web2.0 tools in primary school fourth grade mathematics lesson on students' problem solving success
  1. Tez No: 993354
  2. Yazar: OSMAN BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR BABAYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, Problem çözme, Web tabanlı uygulamalar, İlkokul çocukları, Mathematics education, Problem solving, Web based applications
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul dördüncü sınıf matematik dersinde web 2.0 araçları kullanımının öğrencilerin problem çözme başarısına etkisini incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Yozgat ili sınırlarında yer alan iki farklı ilkokulun toplamda 23 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada deney grubunu, 4 hafta boyunca haftada iki kez Web 2.0 araçları ile uygulama yaptırılan 10 öğrenci, kontrol grubunu bu uygulamanın yaptırılmadığı 13 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilere araştırma öncesinde ve sonrasında Problem Çözme Başarı Testi uygulanmıştır. Ön test ve son test olarak, öğrencilerin aldıkları puan ortalamaları karşılaştırılmıştır. Bu veriler SPSS programında t-testi ile analiz edilmiştir. Ön test sonuçları bakımından deney ve kontrol grupları birbirine denktir. Araştırma sonucunda, kontrol grubunun ön test ile son test puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık yoktur, t(12)=0,224, p>0,05. Kontrol grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ön test puan ortalaması ¯X=7,61, son test puan ortalaması ¯X=7,76'dır. Bu durumda kontrol grubundaki öğrencilerin problem çözme başarılarında 0,15 puan artış olmuştur. Diğer bir ifadeyle, kontrol grubu öğrencilerinin problem çözme başarısı 4 haftalık normal eğitim-öğretim sürecinde %2 artmıştır. Deney grubunun Web 2.0 araçları uygulamaları sonrasında ön test ve son test puan ortalamaları arasında anlamlı bir artma olduğu bulunmuştur. t(9)=4,64, p<0,05. Deney grubu öğrencilerinin uygulama öncesi ön test puan ortalaması ¯X=6,70 iken, Web 2.0 araçları uygulamaları sonrasında bu ortalama ¯X=9,00'a yükselmiştir. Dolayısıyla deney grubundaki öğrencilerin bu süreçte puan ortalamalarında 2,30 artış olduğu görülmektedir. Diğer bir ifadeyle, 4 hafta boyunca haftada iki gün Web 2.0 araçları ile düzenli etkinlik yapan ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin problem çözme başarısı 4 haftalık süreçte %34 artmıştır. Bu anlamlı bir artıştır. Bu bulgu, 4 hafta boyunca Web 2.0 araçları ile yapılan etkinliklerin, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin problem çözme başarılarında önemli bir etken olduğunu göstermektedir. Deney grubu son test puanları ortalaması ile kontrol grubu son test puanları ortalaması arasında anlamlı farklılık yoktur, t(21)=1,02, p>0,05.Deney grubunun son testteki ortalama puanları ¯X=9,00 iken, kontrol grubuna ¯X=7,76 göre daha olumludur. Ancak aradaki bu fark anlamlı bir fark değildir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of using Web 2.0 tools on students' problem-solving success in a fourth-grade primary school mathematics course. A pre-test-post-test control group experimental design, which is a quantitative research method, was used in the study. The sample of the study consisted of 23 fourth-grade students from two different primary schools located in the borders of Yozgat province. The experimental group consisted of 10 students who were exposed to Web 2.0 tools twice a week for four weeks, and the control group consisted of 13 students who were not exposed to this application. The Problem Solving Achievement Test was administered to the students before and after the study. The mean scores of the students were compared as pre-test and post-test. These data were analyzed using the t-test in the SPSS program. The experimental and control groups were equivalent in terms of pre-test results. As a result of the study, there was no significant difference between the pre-test and post-test mean scores of the control group. t(12)=0.224, p>0.05. The control group students' pre-application pre-test mean score was ¯X=7.61, and the post-application mean score was ¯X=7.76. In this case, there was a 0.15 point increase in the problem-solving success of the control group students. In other words, the problem-solving success of the control group students increased by 2% during the four weeks normal education period. A significant increase was found between the pre-test and post-test mean scores of the experimental group after the application of Web 2.0 tools, t(9)=4.64, p<0.05. While the pre-application pre-test mean score of the experimental group students was ¯X=6.70, this average increased to ¯X=9.00 after the application of Web 2.0 tools. Therefore, it is seen that the students in the experimental group increased in their mean score by 2.30 during this period. In other words, the problem-solving success of fourth-grade primary school students who regularly engaged in activities with Web 2.0 tools two days a week for four weeks increased by 34% over the three-month period. This is a significant increase. This finding demonstrates that activities conducted using Web 2.0 tools over three months were a significant factor in fourth-grade primary school students' problem-solving success. There was no significant difference between the mean post-test scores of the experimental group and the control group, t(21)=1.02, p>0.05. The experimental group's mean post-test score, ¯X=9.00, was more positive than that of the control group, ¯X=7.76. This difference was not significant.