Yolsuzluk ve nitelikli göç arasındaki bağlantı: Güney Asya üzerine bakış
Nexus between corruption and skilled migration: A South Asian perspective
  1. Tez No: 993386
  2. Yazar: MD ANWAR HOSSEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Güney Asya, South Asia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Güney Asya'daki yolsuzluk ile nitelikli göç arasındaki karmaşık ve giderek daha acil hale gelen ilişkiyi incelemektedir. Bölge, yönetişimle ilgili ciddi sorunlarla mücadele ederken aynı zamanda dünyanın en yüksek beyin göçü oranlarından birine tanıklık etmektedir. Çalışma, nicel ve veri odaklı bir yaklaşıma dayalı olarak, bölgeye özgü bağlamsal içgörülerle zenginleştirilmiş şekilde, yolsuzluğun yüksek eğitimli profesyonellerin ülkelerini terk etme kararlarını nasıl etkilediğini analiz etmektedir. 2005–2023 yıllarını kapsayan makro düzeyde ikincil veriler kullanılarak ve OLS ekonometrik teknik uygulanarak yürütülen araştırma, algılanan yolsuzluk düzeyleri ile nitelikli göç oranları arasında açık ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki ortaya koymaktadır. Bu etkinin özellikle hukuk devleti, yolsuzlukla mücadele ve hesap verebilirlik gibi yönetişim göstergelerinin zayıf ya da kötüleştiği ülkelerde daha belirgin olduğu saptanmıştır. Ayrıca çalışma, yolsuzluğun yoğun olduğu ortamlarda baskılanan ücretlerin göç kararlarında aracı bir rol oynadığını göstermektedir. Nüfus baskısı, işsizlik, vergilendirme, kirlilik ve enflasyon gibi kontrol değişkenleri bu ilişkiye ek bağlam sağlayarak nitelikli göçün tek bir nedene değil, birbirine bağlı çok sayıda baskıya dayandığını ortaya koymaktadır. Bu tez, ele alınan tematik çerçevede Güney Asya'ya odaklanan ilk çalışmadır. Titiz veri analizini bölgesel içgörülerle birleştirerek yalnızca akademik literatüre katkı sunmakla kalmamakta, aynı zamanda politika yapıcılar için pratik öneriler de geliştirmektedir. Bu öneriler arasında kurumsal bütünlüğün güçlendirilmesi, liyakate dayalı sistemlerin yeniden tesis edilmesi ve diaspora ile etkin etkileşim kanallarının oluşturulması yer almaktadır. Sonuç olarak, Güney Asya ülkelerinin nitelikli iş gücünü elde tutabilmesi ve daha adil, yolsuzluğa karşı dirençli toplumlar inşa edebilmesi için acil reform çağrısında bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the complex and increasingly urgent relationship between corruption and skilled migration in South Asia—a region that continues to struggle with governance challenges while simultaneously witnessing one of the world's highest rates of brain drain. Drawing on a quantitative, data-driven approach and enriched with region-specific contextual insights, the study analyzes how corruption influences the decisions of highly educated professionals to leave their home countries in search of better opportunities abroad. Using macro-level secondary data spanning from 2005 to 2023, and employing OLS econometric technique, the research finds a clear and statistically significant relationship: higher levels of perceived corruption correlate strongly with increased rates of skilled emigration. The impact is particularly severe in countries where governance indicators—such as the rule of law, control of corruption, and voice and accountability—are weak or deteriorating. Moreover, the study uncovers that economic conditions, especially suppressed wages in corruption-heavy environments, act as mediating factors in the migration decision-making process. Control variables like population pressure, unemployment, taxation, pollution, and inflation further contextualize this relationship, emphasizing that skilled migration is not driven by a single factor but by a web of interconnected pressures. This thesis is the first of its kind to focus exclusively on South Asia within this thematic scope. By combining rigorous data analysis with regionally grounded insights, it not only contributes to academic literature but also offers practical recommendations for policymakers. These include strengthening institutional integrity, restoring meritocratic systems, and creating meaningful channels for diaspora engagement. Ultimately, the study calls for urgent reforms if South Asian nations are to retain their talent and build more equitable, corruption-resilient societies.