Sağlık teknoloji kullanımının yaşlı bireylerin yaşam kalitesi üzerindeki etkisi
The effect of health technology use on the quality of life of elderly peoples
  1. Tez No: 993393
  2. Yazar: EDA NUR AĞIRBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık teknolojisi değerlendirme, Yaşam kalitesi, Yaşlılık, Health technology assessment, Quality of life, Old age
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Yaşlı nüfus sayısı ve ortalama yaşam süresi, geçmişten günümüze değişim göstererek yaşlı bireylerin sağlık durumları ve yaşam kaliteleri üzerinde önemli farklılıklara sebep olmaktadır. Yaşlı bireylerin yaşlanma sürecinden ötürü sağlık teknoloji kullanımdaki ihtiyaç ve geresinim durumları diğer yaş gruplarına göre farklılık göstermektedir. Yaşlı bireylerin bu farklılıklar nedeniyle yaşayabilecekleri olumsuz etkilerin azaltılmasında sağlık teknolojileri önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, sağlık teknoloji kullanımının yaşlı bireylerin yaşam kalitesi üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde ikamet eden 65 yaş üstü bireyler oluşturmaktadır. Araştırmaya 388 yaşlı birey katılım sağlamıştır. Yaşlı bireylere demografik bilgiler,“Genel Sağlık Durumu Ölçeği”ve“Teknoloji Kullanımı Ölçeği”uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS programı kullanılmıştır. Analizler sonucunda yaşlı bireylerin teknoloji kullanımının demografik özelliklerinden etkilendiği ayrıca sağlık teknoloji kullanımının yaşlı bireylerin yaşam kalitesinde olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir. Yaşlanma sürecinden ötürü sağlık teknoloji kullanımdaki ihtiyaç ve gereksinim durumları diğer yaş gruplarına göre farklılık göstermektedir. Sağlık teknolojisine sahip olma durumunun yaşlı bireyin sağlık harcamalarını azaltarak bireyin yaşam kalitesini arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu kapsamda yaşlı bireylerin demografik özelliklerinin dikkate alınarak yaşlı sağlığı ve gerontoteknoloji uygulamalarının geliştirilmesi ve yaşlı bireylerin bu teknolojilere erişiminin ve kullanım kolaylığının sağlanmasına yönelik destekleyici ve güçlendirici plan ve programların uygulanması önerilir.
Özet (Çeviri)
The number of the elderly population and the average life expectancy have changed from past to present, causing significant differences in the health status and quality of life of elderly individuals. Due to the aging process of elderly individuals, their needs and requirements in health technology use differ from other age groups. Health technologies play an important role in reducing the negative effects that elderly individuals may experience due to these differences. The aim of this study is to determine the effect of health technology use on the quality of life of elderly individuals. The population of the research consists of individuals over the age of 65 residing in Istanbul. 388 elderly individuals participated in the study. Demographic information,“General Health Scale”and“Technology Usage Scale”were applied to elderly individuals. SPSS program was used to evaluate the data obtained in the study. As a result of the analyzes, it has been determined that the use of technology by elderly individuals is affected by their demographic characteristics, and the use of health technology has positive effects on the quality of life of elderly individuals. Due to the aging process, the needs and requirements in health technology use differ from other age groups. It has been concluded that the state of having health technology increases the quality of life of the elderly individual by reducing his health expenditures. In this context, it is recommended to develop elderly health and gerontotechnology applications, taking into account the demographic characteristics of elderly individuals, and to implement supportive and empowering plans and programs to ensure access and ease of use for elderly individuals.