Sağlık hizmetleri kullanımının sağlık harcamaları üzerine etkisi
The effect of health services use on health expenditures
  1. Tez No: 993415
  2. Yazar: SEVDA NUR MEMUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmet Kullanımı, Sağlık Harcamaları, Manyetik Rezonans, Bilgisayarlı Tomografi, Health Service Usage, Health Expenditures, Magnetic Resonance, Computed Tomography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma 16 ülke düzeyinde 2007-2018 yılları arasında, bağımsız değişken olan sağlık kullanımının alt başlığı olarak ele alınan Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile bağımlı değişken olan Sağlık Harcamaları (SHARCAMA) üzerindeki etkisini belirleme amacıyla yapılmıştır. Çalışmada analizler dört aşamada yapılmıştır. Birinci aşamada değişkenlere ait tanımlayıcı bilgilere yer verilmiş, ikinci aşamada, modelin anlamlılık testi En Küçük Kareler Yöntemi (EKK) ile yapılmıştır. Üçüncü aşamada modele ait serilerin durağanlık derecelerinin belirlenmesi ve gecikme uzunluğunun belirlenmesi amacıyla serilere Birim Kök Testleri uygulanmıştır. Seriler arasındaki nedensellik ilişkileri Granger Nedensellik Testi ile analiz edilmiştir. Son aşamada; seriler arasındaki Eş Bütünleşme ilişkisine bakılmıştır. Yapılan analizler sonucunda BT görüntüleme sayılarında meydana gelen bir birimlik artışın sağlık harcamalarını 3.23 birim, MR görüntüleme sayılarında meydana gelen bir birimlik artışın sağlık harcamalarını 21.9 birim arttırdığı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuçları sağlık harcamaları ile sağlık hizmetleri kullanımının BT ve MR Görüntüleme sayıları özelinde pozitif yönde ve uzun dönemli ilişkiye sahip olduğunu, değişkenler arasında farklı yönlerde nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca MR görüntüleme sayılarının BT görüntüleme sayılarına göre daha yüksek düzeyde arttığı, harcamalar üzerinde de BT görüntüleme hizmetlerinden daha yüksek artışa neden olduğu ve bu iki sonuç bir arada değerlendirildiğinde MR görüntüleme hizmetlerine odaklanmanın sağlık harcamalarını azaltacağı öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between Magnetic Resonance Imaging (MR) and Computed Tomography (CT), considered as the sub-title of health use, which is the independent variable, and Health Expenditures, which is the dependent variable, at the level of 16 countries between 2007 and 2018. In the study, the analyzes were carried out in four stages. In the first stage, descriptive information about the variables was given, and in the second stage, the significance test of the model was made with the Least Squares Method (Least Squares). In the third stage, Unit Root Tests were applied to the series in order to determine the degree of stationarity of the series and to determine the lag length. The causality relationships between the series were analyzed with the Granger Causality Test. In the last stage; the cointegration relationship between the series was examined. As a result of the analysis, it was determined that a one-unit increase in the number of CT scans increased health expenditures by 3.23 units, and a one-unit increase in the number of MR imaging increased health expenditures by 21.9 units. The results of the study revealed that health expenditures and the use of health services have a positive and long-term relationship with regard to the number of CT and MR Imaging, and there is a causal relationship between the variables in different directions. In addition, it has been predicted that the number of MR imaging increase more than the number of CT imaging, causing a higher increase in expenditures than CT imaging services, and when these two results are evaluated together, focusing on MR imaging services will reduce health expenditures.