Banko çalışanlarında ergonomik risk faktörleri ve iş sağlığı ve güvenliğine etkisi
Ergonomic risk factors in counter employees and their effect on occupational health and safety
  1. Tez No: 993424
  2. Yazar: BETÜL İNAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL MURAT ENGİNSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ergonomik riskler, İş sağlığı ve güvenliği, Ergonomic risks, Occupational health and safety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Ofis çeşitlerinden biri olan banko ofis sisteminde ergonomik risk faktörlerini tespit etmek ve bu risk faktörlerinin iş sağlığı ve güvenliğine ne gibi etkileri olduğu araştırılmıştır. Çalışmamız bir üniversitenin merkez öğrenci işlerinde görev yapmakta olan 30 banko çalışanına uygulanmıştır. Hızlı ofis zorlanma değerlendirmesi adı verilen ROSA ergonomik risk analizi kullanılmıştır. Çalışanlar masa başında çalışırken gözlem yoluyla oturuşları, masa, sandalye, klavye, mouse ve ekranın konumları gözlemlenmiştir. Ayrıca hiç kalkmadan ne kadar süre çalışma koltuğunda oturdukları da sorulmuştur. ROSA risk analizinde %40'ı yüksek riskli, %56'sı orta riskli ve %4'ü düşük risk puanı şeklinde bulunmuştur. Çalışma koltuğu risk skorları da yüksek bulunmuştur. Çalışanlara 62 sorudan oluşan anket çalışması yapılmıştır. Anket verileri SPSS.25 programı ile analizi yapılmıştır. Sorulara verilen yanıtlarla ilgili frekans ve yüzdelik hesaplamaları yapılmıştır. Analiz testlerinden korelasyon testi ve t testi kullanılmıştır. Korelasyon testinde çalışma ortamında kullandığınız masa, çalışma koltuğu vücut ölçülerinize uygundur sorusu ile iş ortamı ergonomik dizayn edilmiş mi sorusuna verilen yanıtlarla ilgili anlamlı bir ilişki olup olmadığı analiz edilmiştir. Korelasyon testinde p˂0.01 olduğundan iki değişken arasında orta düzeyde ve pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İşyerindeki ergonomik rahatsızlıklar çalışmalarına engel oluyor mu ve işyerindeki ergonomik rahatsızlıklar verimlerini düşürüyor mu değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı korelasyon testi ile analizi yapılmıştır. Korelasyon testinde Sig. (2-tailed) değeri 0,001'dir ve p˂0.01 olduğundan iki değişkenimiz arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Korelasyon değerimiz 0,592 çıkmıştır ve korelasyon büyüklüğü değer aralıklarında 0.5 ile 0.7 arasında yer aldığından ve değerimiz pozitif çıktığından güçlü pozitif korelasyon olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışanların ergonomik rahatsızlıklardan kaynaklı sağlık problemlerini cinsiyete göre farklılık olup olmadığını test edebilmek için t testi analizi yapılmıştır. Unutkanlık yaşıyor musunuz sorusunda sig. değeri 0,033'tür ve p˃0,05 olduğundan ilk satırdaki değerlere bakılır. T değeri t analiz değerini gösterir ve df değeri serbestlik derecesini göstermektedir. Sig. (2-tailed) değeri ise bize anlamlılık değerini verir. Anlamlılık değeri 0,122 ve p˃0,05 olduğundan iki grup arasında anlamlı bir farklılık yoktur yorumu yapılır. Duyma bozukluğu sorunları yaşıyor musunuz sorusunda Sig. (2-tailed) değeri 0,379'dur ve p˃0,05 olduğundan iki grup arasında anlamlı bir farklılık yoktur sonucuna ulaşılmıştır. Bel, boyun, sırt, bilekte uyuşma yaşıyor musunuz sorusunda Sig. (2-tailed) değeri 0,812'dir ve p˃0,05 olduğundan iki grup arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak t testi analizinde ergonomik sorunlardan kaynaklı oluşabilecek sağlık sorunlarında erkek ve kadın arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It has been investigated to determine the ergonomic risk factors in the counter office system, which is one of the office types, and the effects of these risk factors on occupational health and safety. Our study was applied to 30 desk employees working in the central student affairs office of a university. The ROSA ergonomic risk analysis, called rapid office strain assessment, was used. While employees were working at their desks, their sitting positions and the positions of the table, chair, keyboard, mouse and screen were observed. They were also asked how long they sat in their work chair without getting up. In the ROSA risk analysis, 40% were found to be high risk, 56% were found to be medium risk and 4% were found to be low risk. Work chair risk scores were also found to be high. A survey consisting of 62 questions was conducted with employees. Survey data were analyzed using SPSS.25 program. Frequency and percentage calculations were made regarding the answers given to the questions. Correlation test and t test were used among analysis tests. In the correlation test, it was analyzed whether there was a significant relationship between the answers to the question“Is the desk or chair you use in your work environment suitable for your body size?”and the question“Is the work environment ergonomically designed?”Since p˂0.01 was found in the correlation test, a moderate and positive significant relationship was found between the two variables. Correlation test was used to analyze whether there was a significant relationship between the variables of“Do ergonomic discomforts in the workplace prevent their work?”and“Do ergonomic discomforts in the workplace reduce their productivity?”In the correlation test, the Sig. (2-tailed) value is 0.001 and since p˂0.01, it has been determined that there is a statistically significant correlation between our two variables. Our correlation value was found to be 0.592, and since the correlation magnitude was between 0.5 and 0.7 and our value was positive, it was concluded that there was a strong positive correlation. A t-test analysis was conducted to test whether there were any differences in the health problems of employees arising from ergonomic disorders according to gender. If we look at the question of whether you experience forgetfulness, the sig. value is 0.033 and since p˃0.05, the values in the first row are examined. The t value indicates the t analysis value and the df value indicates the degrees of freedom. Sig. (2-tailed) value gives us the significance value. Since the significance value is 0.122 and p˃0.05, there is no significant difference between the two groups. In the question“Do you experience hearing impairment problems?”, the Sig. (2-tailed) value is 0.379 and since p˃0.05, it is concluded that there is no significant difference between the two groups. For the question“Do you experience numbness in your waist, neck, back, or wrist?”, the Sig. (2-tailed) value was 0.812 and since p˃0.05, it was determined that there was no significant difference between the two groups. As a result, in the t-test analysis, it was determined that there was no significant difference between men and women in terms of health problems that may arise from ergonomic problems.