İş sağlığı ve güvenliği açısından ergonomik risk faktörlerinin analizi: İzmir ili örneği
Analysis of ergonomic risk factors in terms of occupational health and safety: The case of İzmir province
- Tez No: 584676
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN BACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İSG, ergonomi, sağlık, güvenlik, risk, ergonomik risk faktörleri, OHS, ergonomics, health, safety, risk, ergonomic risk factors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Çağımızda ergonomi, iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirildiğinde risk faktörleri açısından iş hayatında önem arz eden konulardan birisidir. Çevresel ergonomik risk faktörlerinin azaltılması aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliğinin etkinliğini arttıran unsurlardan biri olarak ifade edilmektedir. Çalışmanın amacı, çevresel ergonomik risk faktörlerine dair çalışan algılarının, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği algılarına nasıl bir etkisinin olduğunun ortaya koyulmasıdır. Çalışmada ergonomik risk faktörlerinden çevresel ergonomik risklerin özel bir banka çalışanlarının değerlendirmelerinin yer aldığı bir alan araştırılması yapılmıştır. Öte yandan elde edilen bulgular ışığında çevresel ergonomik risk faktörlerine dair algının iş sağlığı ve güvenliğine etkisinin, banka çalışanlarının çeşitli demografik özelliklerine göre de değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmada ses-gürültü, aydınlatma, havalandırma-iklimlendirme, tozlar, radyasyon ve çalışma alanında yer alan materyallerin ergonomik açıdan katılımcılar tarafından değerlendirilmesi ve iş sağlığı ve güvenliği algılarına etkisi araştırılmıştır. Elde edilen bulgularda ses ve gürültü risk faktörü hariç olmak üzere, çevresel ergonomik risk faktörlerinden havalandırma – iklimlendirme, aydınlatma, tozlar, alan ve alana ait materyaller ve radyasyonda meydana gelen algısal değişikliklerin, iş sağlığı ve güvenliğine etkisinin olduğu gözlemlenmiştir. İnsanın temel ihtiyaçlarından olan çevresel ergonomik ihtiyaçlar nedeniyle, banka çalışanları tarafından çevresel ergonomik risk faktörleri ile ilgili kuvvetli algıların bulunduğu ortaya koyulmuş ve altı adet hipotezin beş adedinin desteklenmesi suretiyle, çalışanların çevresel ergonomik risk faktörleri algılarının iş sağlığı ve güvenliği algılarına hem istatistiksel hem de literatür açısından etkisinin olduğu ortaya koyulmuştur. Etkiler göz önüne alındığında aydınlatmanın, havalandırma ve iklimlendirmenin optimum düzeye yaklaşması durumunda, tozların varlığının azalması durumunda, radyasyon algısının azalması durumunda, alan ve alana ait meteryallerin uyumlu olarak dizayn edilmesi ile ilgili algının artması durumunda, iş sağlığı ve güvenliği algısının pozitif yönde etkilendiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ergonomics is one of the most important issues in business life in terms of risk factors when evaluated in terms of occupational health and safety. In this study, an area where ergonomic risk factors, environmental ergonomic risks, is evaluated by a private bank employee is investigated. In this research, the participants evaluated the sound-noise, lighting, ventilation-air-conditioning, dust, radiation and materials in the study area from the ergonomic point of view and their effect on occupational health and safety perceptions. The aim of the study is to determine the effect of employee perceptions of environmental ergonomic risk factors on occupational health and safety perceptions. On the other hand, in the light of the findings, the effect of the perception of environmental ergonomic risk factors on occupational health and safety was evaluated according to the demographic characteristics of the bank employees. It was observed that the environmental ergonomic risk factors, except sound and noise risk factors, had effects on ventilation, air conditioning, lighting, dusts, field and area materials and radiation, and occupational health and safety. At the same time, differences in perceptions of participants in terms of risk factors according to various demographic characteristics were determined. Due to environmental ergonomic needs, which are one of the basic needs of human beings, it has been demonstrated by bank employees that there are strong perceptions about environmental ergonomic risk factors and by supporting five of six hypotheses, the effects of perceptions of employees' environmental ergonomic risk factors on occupational health and safety perceptions in terms of both statistical and literature It has been revealed that. Considering the effects, it is observed that the perception of occupational health and safety is positively affected if the lighting, ventilation and air conditioning approach to the optimum level, the presence of dust decreases, the radiation perception decreases, the materials of the area and area are designed in harmony.