Kadın sınıf öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik düzeylerinin geçici koruma statüsü kapsamındaki öğrencilere yönelik tutumları üzerine etkisinin incelenmesi: Gaziantep ili, Şahinbey ilçesi örneği
Investigation of the effect of female primary school teachers' occupational burnout levels on their attitudes towards students under temporary protection status: A case study of Şahinbey district, Gaziantep province
  1. Tez No: 993427
  2. Yazar: ŞEYHMUS KARAÇAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH BERKANT PATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Eğitim ve Öğretim, Sociology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Geçici hukuki korumalar, Tükenmişlik-mesleki, Zorunlu göç, Temporary legal protection, Burnout-professional, Forced emigration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Türkiye'nin özellikle Suriye kaynaklı kitlesel göç süreciyle birlikte eğitim ortamlarında ortaya çıkan çokkültürlü yapı, sınıf öğretmenlerinin pedagojik sorumluluklarını genişletmiş ve mesleki yüklerini artırmıştır. Dil farklılığı, uyum sorunları ve travmatik yaşam deneyimlerine sahip öğrencilerin sınıflara dâhil olması, öğretmenlerin duygusal ve mesleki açıdan zorlayıcı koşullarla karşılaşmasına neden olmaktadır. Bu durum, özellikle kadın sınıf öğretmenlerinde tükenmişlik riskinin artmasına ve geçici koruma statüsü kapsamındaki öğrencilere yönelik tutumların etkilenmesine yol açabilmektedir. Araştırma, bu değişkenler arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın temel amacı, Gaziantep ili Şahinbey ilçesinde görev yapan kadın sınıf öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile geçici koruma statüsü kapsamındaki öğrencilere yönelik iletişim, uyum ve yeterlik tutumları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Çalışmanın kapsamını yalnızca kadın sınıf öğretmenleri ve onların tükenmişlik düzeyleri ile geçici koruma statüsü kapsamındaki öğrencilere yönelik tutumları oluşturmaktadır. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılan çalışmada Maslach Tükenmişlik Envanteri ile Mülteci Öğrenci Tutum Ölçeği uygulanmış, örneklemi 351 kadın sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Veriler bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon katsayısı ile değerlendirilmiştir. Bulgular, öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin genel olarak orta seviyede olduğunu ve özellikle duygusal tükenmenin daha yüksek algılandığını göstermiştir. Geçici koruma kapsamındaki öğrencilere yönelik tutumların ise genel olarak olumlu olmakla birlikte iletişim ve uyum boyutlarında çeşitli güçlükler içerdiği belirlenmiştir. Korelasyon sonuçları, duygusal tükenme ve duyarsızlaşma arttıkça iletişim ve uyum tutumlarının olumsuz yönde etkilendiğini; kişisel başarı hissi yükseldikçe tutumların daha olumlu seyrettiğini ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, mesleki tükenmişlik değişkenlerinin göçmen öğrencilere yönelik tutumlarla anlamlı ilişkiler taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Türkiye's multicultural structure, which has emerged in educational environments alongside the mass migration process originating primarily from Syria, has expanded classroom teachers' pedagogical responsibilities and increased their professional workload. The inclusion of students with language differences, adaptation problems, and traumatic life experiences in classrooms causes teachers to encounter emotionally and professionally challenging conditions. This situation can lead to an increased risk of burnout, particularly among female classroom teachers, and can affect their attitudes towards students under temporary protection status. The research aims to examine the relationships between these variables. The main objective of the research is to determine the extent to which the professional burnout levels of female classroom teachers working in the Sahinbey district of Gaziantep province predict their attitudes towards students under temporary protection status. The scope of the study consists solely of female classroom teachers and their burnout levels and their communication, adaptation, and competence attitudes towards students under temporary protection status. Using the correlational survey model from quantitative research methods, the Maslach Burnout Inventory and the Refugee Student Attitude Scale were administered to a sample of 351 female classroom teachers. The data were analyzed using the independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson's correlation coefficient. The findings indicate that teachers' burnout levels are generally moderate, with emotional exhaustion perceived as particularly high. Attitudes toward students under temporary protection were generally positive, although difficulties were identified in the areas of communication and adaptation. Correlation results revealed that as emotional exhaustion and cynicism increased, attitudes related to communication and adaptation were negatively affected; conversely, as the sense of personal accomplishment increased, attitudes became more positive. Overall, the results demonstrate that burnout variables are significantly associated with attitudes toward immigrant students.