Göçmen kadınların Türkiye ana akım medyasındaki temsilleri
Representation of immigrant women in Turkish mainstream media
  1. Tez No: 993460
  2. Yazar: BAHTİYAR ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, medya, göçmen kadın, foucault, söylem analizi, Cinsiyetçi dil, Düzensiz göç, Gazete haber ajansları, Türk medyası, Uluslararası göç, Yabancı uyruklu kadınlar, Öteki kadın, İtme ve çekme kuramı, Migration, media, immigrant woman, foucault, discourse analysis, Sexist language, Irregular immigration, Newspaper news agents, Turkish media, International migration, Foreign domestic women, Other woman, Push and pull theory
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Göçmen Kadınların Türkiye Ana Akım Medyasındaki Temsilleri 21. yüzyılda kitlesel göç hareketleri toplumsal yapıları dönüştürürken, medya bu dönüşümün algılanma biçimini belirleyen en stratejik iktidar aygıtlarından biri haline gelmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye ana akım medyasında göçmen kadınlara yönelik üretilen söylemin, toplumsal cinsiyet ve iktidar ilişkileri bağlamında nasıl inşa edildiğini ortaya koymaktır. Çalışma, medyanın göçmen kadınları temsil ederken tarafsız bir aktarıcı olmadığını; aksine toplumsal hiyerarşileri ve cinsiyetçi kodları yeniden üreten ideolojik bir aygıt olduğunu göstermeyi hedeflemektedir. Araştırmada, Türkiye ulusal basınında farklı ideolojik yönelimleri temsil eden ve yüksek tiraja sahip Hürriyet, Sabah, Sözcü ve Milliyet gazetelerinden seçilen haber metinleri, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi tekniğiyle analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, Michel Foucault'nun güç, bilgi, biyopolitika ve çoban iktidarı kavramları ile Teun A. van Dijk'ın Eleştirel Söylem Analizi (ESA) perspektifi harmanlanarak yorumlanmıştır. Bulgular, medyanın göçmen kadınları konuşan ve eyleyen birer“özne”olarak değil, yönetilmesi gereken birer“nesne”olarak temsil ettiğini göstermektedir. Haberlerde göçmen kadın bedeni, ya ulusal demografik yapıyı tehdit eden biyopolitik bir unsur ya da devletin şefkatine muhtaç pasif bir mağdur olarak kurgulanmaktadır. İdeolojik farklılıklarına rağmen incelenen tüm gazetelerin, göçmen kadınları“biz”ve“onlar”ayrımı üzerinden ötekileştiren ve kriminalize eden eril bir iktidar dilini yeniden ürettiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak medya metinleri, göçmen kadınlar üzerinde denetim, gözetim ve dışlama pratiklerini meşrulaştıran bir“hakikat rejimi”işlevi görmektedir.
Özet (Çeviri)
Representation of Immigrant Women in Turkish Mainstream Media In the 21st century, while mass migration movements transform social structures, media has become one of the most strategic power apparatuses determining how this transformation is perceived. The main aim of this study is to reveal how the discourse produced regarding immigrant women in Turkish mainstream media is constructed within the context of gender and power relations. The study aims to demonstrate that the media is not a neutral transmitter when representing immigrant women, but rather an ideological apparatus that reproduces social hierarchies and sexist codes. In the research, news texts selected from Hürriyet, Sabah, Sözcü, and Milliyet newspapers, which represent different ideological orientations in the Turkish national press, were analyzed using the document analysis technique, one of the qualitative research methods. The obtained data were interpreted by blending Michel Foucault's concepts of power, knowledge, biopolitics, and pastoral power with Teun A. van Dijk's Critical Discourse Analysis (CDA) perspective. The findings indicate that the media represents immigrant women not as speaking and acting“subjects”but as“objects”that need to be managed. In the news, the immigrant woman's body is constructed either as a biopolitical element threatening the national demographic structure or as a passive victim in need of the state's compassion. Despite their ideological differences, it has been determined that all examined newspapers reproduce a masculine language of power that marginalizes and criminalizes immigrant women through the distinction between“us”and“them.”In conclusion, media texts function as a“regime of truth”that legitimizes control, surveillance, and exclusion practices over immigrant women.