Gastronomi algısı ve gastrodiplomasi: Uluslararası öğrenciler üzerine bir araştırma
Perceptions of gastronomy and gastronomic diplomacy: A study on international students
- Tez No: 993461
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Mutfak turizmi, Uluslararası turizm, Gastronomic tourısm, International tourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme olgusunun etkisiyle kültürel değerlerin uluslararası ilişkilerde stratejik bir unsur olarak ele alınması, ulusal mutfakların tanıtım ve kültürel iletişim aracı olarak kullanılmasını öngören gastrodiplomasi yaklaşımını ön plana çıkarmıştır. Yemeği yalnızca bir beslenme pratiği olarak değil, aynı zamanda kültürel kimliğin, toplumsal hafızanın ve ulusal imajın sembolik bir yansıması şeklinde değerlendiren bu yaklaşım, son yıllarda hem akademik literatürde hem de politika yapım süreçlerinde artan bir ilgiyle karşılık bulmaktadır. Bu çalışma, gastrodiplomasinin uygulama düzeyindeki etkililiğini değerlendirmek amacıyla, eğitim aldıkları ülkenin gastronomik değerleriyle yoğun etkileşim kuran uluslararası öğrencilerin bu kültürel deneyimlere ilişkin algı ve tutumlarını incelemektedir. Araştırma kapsamında Türkiye'de öğrenim gören 385 uluslararası öğrenciden, kolayda örnekleme yöntemi çerçevesinde yüz yüze anket tekniğiyle veri toplanmıştır. Elde edilen bulgular, uluslararası öğrencilerin gastronomi algılarının yenilikçi deneyim, hedonik-fonksiyonel değer, kültürel bağlılık ve kültürel ilgi olmak üzere dört temel boyutta yapılandığını göstermektedir. Türk mutfağına yönelik gastrodiplomasi kapsamındaki tutumlarının ise hijyen-duyusal deneyim, duyusal çekicilik, sağlık-beslenme ve algılanan ekonomik değer ekseninde şekillendiği belirlenmiştir. Analiz sonuçları, öğrencilerin gastronomi algılarının gastrodiplomasiye ilişkin tutumlarını pozitif yönde ve anlamlı biçimde etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu sonuç, Türk mutfağının kültürel kimlik, toplumsal hafıza ve ulusal imajla ilişkilendirilen sembolik gücünün, uluslararası öğrencilerin ülkeye yönelik algılarının oluşmasında merkezi bir rol üstlendiğini göstermektedir. Dolayısıyla gastronomi, Türkiye'nin kültürel diplomasi araçları arasında etkili, görünür ve sürdürülebilir bir stratejik bileşen olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The impact of globalisation has brought to the fore the approach of gastrodiplomacy, which envisages the promotion of national cuisines as a means of cultural communication, as cultural values are treated as a strategic element in international relations. This approach, which views food not merely as a nutritional practice but also as a symbolic reflection of cultural identity, social memory and national image, has garnered increasing interest in recent years, both in academic literature and in policy-making processes. This study examines the perceptions and attitudes of international students who interact intensively with the gastronomic values of the country in which they are studying, with the aim of evaluating the effectiveness of gastronomic diplomacy at the application level. Within the scope of the research, data was collected from 385 international students studying in Turkey using a face-to-face survey technique within the framework of convenience sampling. The findings reveal that international students' perceptions of gastronomy are structured around four key dimensions: innovative experience, hedonistic-functional value, cultural attachment, and cultural interest. Their attitudes towards Turkish cuisine within the scope of gastrodiplomacy were found to be shaped around the axes of hygiene-sensory experience, sensory appeal, health-nutrition, and perceived economic value. The analysis results reveal that students' perceptions of gastronomy positively and significantly influence their attitudes towards gastronomic diplomacy. This result demonstrates that the symbolic power of Turkish cuisine, associated with cultural identity, social memory, and national image, plays a central role in shaping international students' perceptions of the country. Therefore, gastronomy can be considered an effective, visible, and sustainable strategic component among Turkey's cultural diplomacy tools.