Hemşirelerin elektronik sağlık kayıt kullanımı, kalitesi ve memnuniyetine ilişkin görüşleri
Nurses perspectives on the use, quality and satisfaction with electronic medical records
  1. Tez No: 993487
  2. Yazar: ASLI CAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik sağlık kayıtları, Tıbbi kayıtlar, Electronic health records, Medical records
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, hemşirelerin elektronik sağlık kayıt sisteminin kullanımı, kalitesi ve memnuniyetine ilişkin görüşlerini belirlemek ve bu görüşlerin sosyo-demografik, mesleki ve bilişimsel değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Sağlık hizmetlerinde bilgi teknolojilerinin etkin kullanımı, bakım kalitesinin artırılması, hasta güvenliğinin sağlanması ve veri yönetiminin kolaylaştırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, hemşirelerin elektronik tıbbi kayıt sistemine yönelik deneyim ve algılarının belirlenmesi, sistemin sürdürülebilirliği açısından kritik görülmektedir. Kesitsel türde tasarlanan bu araştırmanın evrenini bir üniversite hastanesinde çalışan hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri yüzyüze ve çevrimiçi anket yöntemleriyle elde edilmiştir. Anket elektronik tıbbi kayıt sistemi kullanım düzeyi, elektronik tıbbi kayıt sistem kalite algısı ve elektronik tıbbi kayıt sistemi kullanıcı memnuniyeti olmak üzere üç alt boyuttan ve toplam 40 maddeden oluşan 5'li Likert tipi bir ölçme aracıdır. Ölçeğin güvenilirliği Cronbach'ın alfa katsayısı (0,96) ile değerlendirildi. Verilerin analizinde tanımlayıcı analizler, hemşirelerin sosyodemografik ve mesleki özelliklerine göre elektronik tıbbi kayıt sistemi kullanım, kalite ve memnuniyet düzeylerindeki farklılıkları belirlemek amacıyla bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Ayrıca, elektronik tıbbi kayıt sistemi kullanımını, kalite algısını ve kullanıcı memnuniyetini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Analizler sonucunda hemşirelerin elektronik tıbbi kayıt sistemlerini aktif olarak kullandıkları ve sistem kullanımına yönelik memnuniyet düzeylerinin orta ve üzeri seviyede olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin elektronik tıbbi kayıt sistemine yönelik genel tutumlarının olumlu olduğu, sistemin hasta bakımında verimlilik, kayıt doğruluğu ve bilgiye erişim açısından faydalı bulunduğu belirlenmiştir. Korelasyon analizine göre, elektronik tıbbi kayıt sisteminin kullanımı ile kalite arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki (r=0,666;p<0,01) olduğu, kullanım ile memnuniyet arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki olduğu (r=0,596; p<0,01) ve kalite ile memnuniyet arasında yüksek düzeyde pozitif bir ilişki (r=0,704; p<0,01) olduğu bulunmuştur. Bu sonuç, elektronik tıbbı kayıt sisteminin etkin kullanımının hem kalite hem de memnuniyet üzerinde doğrudan olumlu etkisi olduğunu göstermektedir. Hemşirelerin elektronik tıbbi kayıt sistemine ilişkin görüşleri, yalnızca formal bilgisayar eğitimi alma, elektronik tıbbi kayıt sistemi eğitimi alma, bilgisayar yetkinliği ve üst yönetim desteği değişkenleri açısından anlamlı biçimde farklılaşmıştır (p<0,05). Sosyo demografik değişkenler (yaş, cinsiyet, medeni durum, öğrenim düzeyi, çalışma süresi vb.) açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Ayrıca, elektronik tıbbi kayıt sistemi puan ortalamaları ile bilgisayar ve sistem eğitimi alma, bilgisayarda kendini yetkin görme ve üst yönetim desteği arasında pozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Regresyon analizine göre, formal bilgisayar eğitimi (β=0,17), bilgisayarda kendini çok yetkin görme (β=0,16), elektronik sağlık kaydı sistemi eğitimi alma (β=0,15) ve üst yönetim desteği (β=0,14) değişkenleri elektronik tıbbi kayıt sistemi puanlarını anlamlı biçimde etkilemektedir (F (4,275) = 9,043; R²=0,116; p<0,001). Bu değişkenlerin birlikte, elektronik tıbbi kayıt sistemine ilişkin toplam varyansın %12'sini açıkladığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, hemşirelerin elektronik tıbbi kayıt sistemine ilişkin kullanım, kalite ve memnuniyet düzeylerinin demografik özelliklerden ziyade, bilişimsel yeterlilik ve üst yönetim desteği faktörleriyle ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bu bulgu, sistemlerin başarısında teknolojik altyapının yanı sıra kullanıcı eğitimi ve yönetsel desteğin önemini vurgulamaktadır. Elektronik tıbbi kayıt sistemlerinin etkinliğini artırmak amacıyla kullanıcı dostu sistem tasarımlarının geliştirilmesi, hemşirelere yönelik sürekli hizmet içi eğitimlerin planlanması ve üst yönetimin bu süreçte aktif destek sağlaması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the opinions of nurses about the use, quality and satisfaction of the electronic medical record system and to examine whether these opinions differ according to sociodemographic, occupational and computational variables. The effective use of information technologies in healthcare is crucial for improving the quality of care, ensuring patient safety, and facilitating data management. For this reason, determining the experience and perceptions of nurses towards the electronic medical record system is considered critical for the sustainability of the system. The population of this cross-sectional study consists of nurses working in a university hospital. The data of the research were obtained by face-to-face and online survey methods. The questionnaire is a 5-point Likert type measurement tool consisting of three sub-dimensions: electronic medical record system usage level, electronic medical record system quality perception and electronic medical record system user satisfaction, and a total of 40 items. The reliability of the scale was evaluated with Cronbach's alpha coefficient (0.96). In the analysis of the data, descriptive analyses, independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) were used to determine the differences in the use, quality and satisfaction levels of the electronic medical record system according to the sociodemographic and professional characteristics of the nurses. In addition, multiple regression analysis was applied to determine the factors affecting the use of electronic medical record systems, quality perception and user satisfaction. As a result of the analysis, it was determined that nurses actively use electronic medical record systems and their satisfaction levels with the use of the system are at medium and above levels. It was determined that the general attitudes of nurses towards the electronic medical record system were positive and the system was found to be beneficial in terms of efficiency in patient care, record accuracy and access to information. According to the correlation analysis, there was a moderate positive correlation between the use of the electronic medical record system and quality (r=0.666; p<0.01), a moderate positive relationship between use and satisfaction (r=0.596; p<0.01), and a high positive relationship between quality and satisfaction (r=0.704; p<0.01). This result shows that the effective use of the electronic medicine record system has a direct positive effect on both quality and satisfaction. Nurses' views on the electronic medical record system differed significantly only in terms of the variables of receiving formal computer training, electronic medical record system training, computer competence and senior management support (p<0.05). There was no significant difference in terms of socio-demographic variables (age, gender, marital status, education level, working period, etc.). In addition, a low level of positive correlations were found between electronic medical record system mean scores and computer and system training, computer competence and senior management support. According to the regression analysis, the variables of formal computer education (β=0.17), self-proficiency in computers (β=0.16), electronic health record system training (β=0.15) and senior management support (β=0.14) significantly affected the electronic medical record system scores (F (4.275) = 9.043; R²=0.116; p<0.001). Together, these variables were found to explain 12% of the total variance for the electronic medical record system. As a result, it was determined that the usage, quality and satisfaction levels of nurses regarding the electronic medical record system were related to the factors of computational competence and senior management support rather than demographic characteristics. This finding highlights the importance of user training and managerial support as well as technological infrastructure in the success of systems. In order to increase the effectiveness of electronic medical record systems, it is recommended to develop user-friendly system designs, to plan continuous in-service trainings for nurses, and to provide active support from senior management in this process.