At the intersection of migration and gender: The transformation of the patriarchal order in Yaşar Kemal's“Story of an Island”tetralogy
Göç ve toplumsal cinsiyetin kesişim noktasında: Yaşar Kemal'in“Bir Ada Hikâyesi”dörtlemesinde ataerkil düzenin dönüşümü
- Tez No: 993500
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHUN BURAK SÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Zorunlu göç, Gender, Forced emigration
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Yaşar Kemal'in Bir Ada Hikâyesi adlı dörtlemesinde göç olgusunun ataerkillik ve toplumsal cinsiyet bağlamlarında dönemin toplumsal yapısıyla nasıl ilişkilendirildiğini incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, dörtlemede feodal ve ataerkil düzenin göç deneyimi aracılığıyla nasıl yeniden üretildiğini ve bu yapının aynı zamanda nasıl sorgulandığını ortaya koymaktır. Çalışma, nitel araştırma yöntemi çerçevesinde metin temelli bir çözümleme olarak tasarlanmıştır. Araştırmada göç çalışmaları, toplumsal cinsiyet kuramları, ataerkillik ve erkeklik çalışmaları, travma ve bellek kuramları ile mekân sosyolojisinden yararlanılmış; bu kuramsal yaklaşımlar Yaşar Kemal'in anlatılarıyla ilişkilendirilmiştir. Dörtlemede yer alan Poyraz Musa, Melek Hatun, Sultan ve diğer ada sakinleri üzerinden göçün bireysel ve kolektif düzeyde yarattığı kırılmalar analiz edilmiştir. Bulgular, göçün yalnızca mekânsal bir yer değiştirme olmadığını; aynı zamanda toplumsal rollerin, cinsiyet ilişkilerinin ve iktidar biçimlerinin yeniden tanımlandığı bir süreç olduğunu göstermektedir. Özellikle kadın karakterlerin görünmeyen emeği ve direnci, ataerkil yapının sürekliliğini sorgulayan alternatif bir toplumsal ahlakın oluşmasına katkı sağlamaktadır. Karınca Adası, travmadan kaçışın yanı sıra yeni bir toplumsal düzen kurma arzusunun simgesel mekânı olarak ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak bu tez, Bir Ada Hikâyesi dörtlemesini göç, toplumsal cinsiyet ve ataerkillik ekseninde yeniden okuyarak Yaşar Kemal'in insan merkezli ve eleştirel anlatısını disiplinler arası bir perspektifle değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how the phenomenon of migration is related to the social structure of the period within the contexts of patriarchy and gender in Yaşar Kemal's tetralogy, Bir Ada Hikâyesi. The main aim of the study is to reveal how the feudal and patriarchal order is reproduced through the experience of migration in the tetralogy, and how this structure is simultaneously questioned. The study is designed as a text-based analysis within the framework of qualitative research methods. The research utilizes migration studies, gender theories, patriarchy and masculinity studies, trauma and memory theories, and the sociology of space; these theoretical approaches are related to Yaşar Kemal's narratives. The ruptures created by migration at the individual and collective levels are analyzed through Poyraz Musa, Melek Hatun, Sultan, and other island inhabitants in the tetralogy. The findings demonstrate that migration is not merely a spatial displacement; it is also a process of redefining social roles, gender relations, and forms of power. In particular, the invisible labor and resistance of the female characters contribute to the formation of an alternative social morality that questions the continuity of the patriarchal structure. Ant Island emerges as a symbolic space for escaping trauma as well as for the desire to establish a new social order. In conclusion, this thesis re-reads the Bir Ada Hikâyesi tetralogy through the lens of migration, gender, and patriarchy, evaluating Yaşar Kemal's human-centered and critical narrative from an interdisciplinary perspective.