Milli Görüş Hareketinde ayrılıklar ve Yeniden Refah Partisini konumlandırmak
Splits in the Milli Görüş Movement and positioning the Yeniden Refah Party
- Tez No: 993519
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Millî Görüş, Necmettin Erbakan, Milli Görüş Partileri, Milli Görüşçü Kuruluşlar (MİLKO), Yeniden Refah Partisi, National View, Necmettin Erbakan, Milli Görüş Parties, Milli Görüş Organizations (MİLKO), Yeniden Refah Party
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Siyasi hayatta 1969 yılında yer almaya başlayan Milli Görüş Hareketi,“Önce Ahlak ve Maneviyat”anlayışıyla yarım asrı geride bırakırken, aynı söylem ve eylemleriyle çizgisinden taviz vermeksizin yoluna devam etmektedir. Bu çalışmada, Türk siyasal hayatında 1969'dan günümüze kadar varlığını sürdüren Milli Görüş Hareketi'nin siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşları (MİLKO) hakkında hareketin doğuşu, gelişimi ve siyasi alandaki işlevleriyle ilgili genel bilgiler verilmiştir. Milli Görüş hareketinin öncüleri, hareketin tek gerçek temsilcisinin Saadet Partisi olduğunu özellikle vurgulamaktadır. Bu görüş, Necmettin Erbakan'ın vefatının ardından yapılan kongrede daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır. Kongrede, parti genel merkezi tarafından aday gösterilen Mustafa Kamalak'ın, rakibi Fatih Erbakan karşısında kazandığı zafer, Fatih Erbakan'ın Saadet Partisi'nden ayrılarak Yeniden Refah Partisi'ni kurmasına yol açmıştır. Fatih Erbakan, bu ayrılığı,“Saadet Partisi Milli Görüş'ü temsil etmiyor, Milli Görüş'ün gerçek temsilcisi biziz”diyerek açıklamıştır. Bu gelişme, Milli Görüş hareketinin içyapısında ve siyasi stratejilerinde önemli bir dönüm noktası oluşturmuş ve hareketin gelişimini derinden etkilemiştir. Bu çalışmada, Milli Görüş Hareketi iki ana başlık altında ele alınmıştır:“Milli Görüş'ün Kurduğu Partiler”ve“Milli Görüş'ten Neşet Eden Partiler.”Bu ayrım, Milli Görüş'ün temel ilkelerine sadık kalan partilerle, hareketten türeyen ve farklı ideolojik çizgilere sahip yeni partiler arasındaki farklardan kaynaklanmaktadır. Milli Görüş partilerinin çoğunda, hareketin kurucuları ve savunucuları arasında belirgin bir fikir birliği bulunurken, türeyen partilerde ise farklı düşünceler ve yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, Saadet Partisi ve Yeniden Refah Partisi, Milli Görüş'ün ilkelerini savundukları için daha ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Diğer yandan, Milli Görüş'ü reddederek kendilerini muhafazakâr, reel politik, muhafazakâr demokrat, milliyetçi, sosyal adaletçi ve halkçı bir çizgide tanımlayan partiler ise kısaca değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Milli Görüş hareketinin geçmişten günümüze her alanda varlığını sürdürme çabası gözlemlenmiştir. Özellikle gelinen son noktada, bu çizgide olduğunu ifade eden Yeniden Refah Partisi'nin, Milli Görüş'ün temel ilkeleriyle olan bağlantısı, konumu ve rolü üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Milli Görüş Movement, which began its political activity in 1969, has passed more than half a century while continuing along its path with the same rhetoric and actions, maintaining its principles under the motto“First Morality and Spirituality.”This study provides general information about the origins, development, and political functions of the Milli Görüş Movement, its political parties, and its non-governmental organizations (MİLKO) that have existed in Turkish political life from 1969 to the present. The pioneers of the Milli Görüş Movement particularly emphasize that the only true representative of the movement is the Saadet Party. This view became more apparent after the death of Necmettin Erbakan, during the congress held thereafter. In the congress, Mustafa Kamalak, who was nominated by the party headquarters, won against his rival Fatih Erbakan, which led Fatih Erbakan to leave the Saadet Party and establish the Yeniden Refah Party. Fatih Erbakan explained this separation by stating,“Saadet Party does not represent the National View, we are the true representatives of the National View.”This development marked a significant turning point in the internal structure and political strategies of the Milli Görüş Movement, deeply affecting its evolution. In this study, the Milli Görüş Movement is examined under two main headings:“Parties Established by the Milli Görüş”and“Parties Emanating from the Milli Görüş.”This distinction arises from the differences between parties that remained faithful to the fundamental principles of the Milli Görüş and those that emerged from the movement but have different ideological lines. While there is a clear consensus among the founders and supporters of Milli Görüş parties, differing thoughts and approaches have developed within the emerging parties. In this context, the Saadet Party and Yeniden Refah Party have been analyzed in more detail because they advocate the principles of the Milli Görüş. On the other hand, parties that reject the Milli Görüş and define themselves as conservative, realpolitik, conservative democratic, nationalist, social justice-oriented, and populist have been briefly evaluated. In conclusion, it has been observed that the Milli Görüş has continued its efforts to maintain its presence in all areas from past to present. Particularly at the current stage, the relationship, position, and role of the Yeniden Refah Party, which claims to follow this path, have been emphasized in terms of its connection to the fundamental principles of the National View.