Türkçe öğretmeni adaylarının kendilerine yönelik öğretmenlik imajlarında yer alan öğretim teknolojilerinin incelenmesi
An examination of instructional technologies in pre-service Turkish teachers' self-perceived teaching image
  1. Tez No: 993520
  2. Yazar: TUBA BİLİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAFA SAVAŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, Turkish education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; Türkçe öğretmeni adaylarının kendilerine yönelik öğretmenlik imajlarında, öğrenme ortamında ve öğretim sürecinde yer alan öğretim teknolojilerini tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada Türkçe öğretmeni adaylarının zihinlerinde yer alan öğretim teknolojileri çizim yöntemi kullanılarak ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modelinde yürütülmüş, araştırma katılımcılarının belirlenmesinde seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden elverişli örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma; Artvin Çoruh Üniversitesi, Düzce Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversiteleri eğitim fakültelerinin Türkçe Öğretmenliği programında öğrenim gören toplam 387 Türkçe öğretmeni adayı ile yürütülmüştür. Araştırmaya katılan Türkçe öğretmeni adaylarına Çizim Testi verilerek onlardan kendilerine yönelik öğretmenlik imajlarına dair çizim yapmaları, çizim sonrası çizimlerini yazılı olarak açıklamaları istenmiştir. Araştırmada toplanan veriler, betimsel analize tabi tutularak Türkçe öğretmeni adaylarının öğretmenlik imajlarında yer alan öğretim teknolojilerinin neler olduğu ve sınıf düzeylerinde nasıl değişim gösterdiği belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, Türkçe öğretmeni adaylarının kendilerine yönelik öğretmenlik imajlarında en fazla (%84.24) yer verdikleri öğretim teknolojisi türünün sınıf düzeyinden bağımsız olarak görsel öğretim araç ve gereçleri olduğu tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında öğretim teknolojilerinin sınıf düzeyine göre değişimi incelendiğinde ise tüm sınıf düzeylerinde en fazla (1. sınıf %95.24, 2. sınıf %79.38, 3. sınıf %82.52 ve 4. sınıf %79.38) görsel öğretim araç ve gereçlerine yer verildiği belirlenmiştir. Sınıf düzeyleri değiştikçe öğretmen adaylarının öğretmenlik imajlarında yer alan öğretim teknolojisi türlerinde bir farklılaşmanın olmadığı da elde edilen bulgular arasındadır. Araştırma sonuçlarına dayanılarak Türkçe öğretmeni adaylarının teknoloji kullanımına ilişkin bilişsel ve duyuşsal yeterliklerinin artırılması, öğretim teknolojileri derslerinin uygulama boyutunun güçlendirilmesi ve öğretmen adaylarına farklı teknoloji türleriyle deneyim kazandırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the teaching technologies that pre-service Turkish teachers perceive in their self-image as teachers, in the learning environment, and in the teaching process. To this end, the study attempted to reveal the teaching technologies present in the minds of Turkish teacher candidates using the drawing method. The research was conducted using the descriptive survey model, one of the qualitative research methods, and the convenient sampling method, one of the non-random sampling methods, was used to determine the research participants. The research was conducted with a total of 387 pre-service Turkish language teachers studying in the Turkish Language Teaching programmes at the faculties of education of Artvin Çoruh University, Düzce University and Sivas Cumhuriyet University. The pre-service Turkish teachers participating in the study were given a drawing test and asked to draw their image of teaching and then explain their drawings in writing. The data collected in the study were subjected to descriptive analysis to determine what teaching technologies were included in the pre-service Turkish teachers' images of teaching and how they changed across grade levels. The research findings revealed that the type of teaching technology most frequently mentioned (84.24%) by Turkish teacher candidates in their self-perceived teaching image was visual teaching tools and equipment, regardless of grade level. When examining the change in teaching technologies according to grade level within the scope of the research, it was determined that visual teaching tools and equipment were most frequently used in all grade levels (1st grade 95.24%, 2nd grade 79.38%, 3rd grade 82.52%, and 4th grade 79.38%). The findings also indicate that there is no difference in the types of instructional technologies included in the pre-service teachers' images of teaching as the grade level changes. Based on the research results, it is recommended that the cognitive and affective competencies of Turkish pre-service teachers regarding technology use be increased, the application dimension of instructional technology courses be strengthened, and pre-service teachers be provided with experience with different types of technology.