Kadına yönelı̇k şı̇ddet, saldırganların ve mağdurların profı̇lı̇ ve yaralanmaların kategorı̇zasyonu
Violence against women: Profiles of perpetrators and victims, and categorization of injuries
- Tez No: 993538
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM EROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile İçi Şiddet, Kadına Yönelik Şiddet, Partner Şiddeti, Evlilik Uyumu, Adli Tıbbi Değerlendirme, Kadın Mağdur, Domestic Violence, Violence Against Women, Partner Violence, Marital Adjustment, Forensic Medical Assessment, Female Victim
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Kadına yönelik partner şiddeti, yalnızca bireysel düzeyde fiziksel ve ruhsal yıkıma yol açmakla kalmayıp, aynı zamanda toplumsal ve hukuksal boyutlarıyla önemli bir halk sağlığı ve adli tıp sorunu oluşturmaktadır. Partner şiddeti olguları çoğu zaman sağlık sistemine tekil bir travma başvurusu şeklinde yansımakta; şiddetin tekrarlayıcı niteliği, ilişkisel dinamikleri ve uzun dönem sonuçları yeterince görünür hâle gelememektedir. Bu çalışma, partner şiddeti mağduru kadın olgularda mağdur ve saldırgan profillerini, şiddetin tür ve sıklığını, meydana gelen yaralanmaların adli tıbbi karakteristiklerini ve şiddetle ilişkili risk faktörlerini bütüncül bir bakış açısıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca klinik ve adli pratikte hızlı uygulanabilir, yapılandırılmış bir risk değerlendirme aracı olarak KAD-ŞİR (Kadına Yönelik Şiddet Riski) skorlamasının geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu prospektif çalışmada, adli tıp polikliniğine başvuran partner şiddeti mağduru 85 kadın olgu değerlendirilmiştir. Olgulara uygulanan anket formu aracılığıyla kadınların sosyodemografik özellikleri, eğitim ve gelir düzeyleri, çalışma durumları, psikiyatrik hastalık ve bağımlılık öyküleri, daha önceki şiddet maruziyetleri ve sosyal destek durumları sorgulanmıştır. Saldırgan partnerlere ilişkin olarak ise yaş, eğitim ve meslek durumu, ekonomik özellikler, bağımlılık ve psikiyatrik hastalık öyküsü, adli geçmiş ve davranışsal özellikler mağdur beyanına dayalı olarak değerlendirilmiştir. Şiddetin türü, sıklığı, tekrarlama durumu ve çocukların şiddete tanıklığı gibi ilişkisel faktörler ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Meydana gelen yaralanmalar adli tıbbi açıdan; basit tıbbi müdahale ile giderilebilirlik, yaşamsal tehlike oluşturup oluşturmadığı, kemik kırığı, organ fonksiyonlarında sürekli zayıflama veya kayıp, yüzde sabit iz ve ruhsal patoloji varlığı açısından değerlendirilmiştir. Ruhsal etkilenme, fiziksel bulgularla birlikte ele alınarak bütüncül bir adli tıbbi yaklaşım benimsenmiştir. Ayrıca evli bireylerde evlilik uyumunun, şiddetin türü ve şiddetin boyutu ile ilişkisi analiz edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 22.0 programı kullanılarak yapılmış, kategorik değişkenler arasındaki ilişkiler uygun istatistiksel testlerle değerlendirilmiş ve p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Çalışmaya katılan kadınların önemli bir bölümünde düşük eğitim ve gelir düzeyi, psikiyatrik hastalık öyküsü ve tekrarlayan şiddet maruziyeti saptanmıştır. Şiddetin en sık fiziksel ve psikolojik şiddet biçiminde gerçekleştiği, baş-boyun-yüz bölgesinin en sık yaralanan anatomik alan olduğu belirlenmiştir. Ruhsal patolojilerin, fiziksel yaralanmanın ağırlığından bağımsız olarak yüksek oranda görüldüğü dikkat çekmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda geliştirilen KAD-ŞİR Skorlaması, olguların düşük, orta ve yüksek risk gruplarına ayrılmasına olanak sağlayacak şiddetin tekrarlama ve ağırlaşma potansiyelinin erken dönemde fark edilmesine yönelik pratik bir çerçeve sunmuştur. Sonuç olarak bu çalışma, partner şiddeti mağduru kadınlarda mağdur ve saldırgan profilleri ile yaralanma paternlerinin adli tıbbi açıdan kapsamlı bir değerlendirmesini ortaya koymaktadır. Geliştirilen KAD-ŞİR Skorlaması, adli tıp, acil 87 servisler ve birinci basamak sağlık hizmetlerinde riskli olguların erken tanınmasına, koruyucu ve önleyici müdahalelerin zamanında planlanmasına katkı sağlayabilecek pratik bir araçtır. Renk kodlu alarm modeli ile birlikte ele alındığında, KAD-ŞİR Skorlaması Formunun kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik sistematik, bütüncül ve çok disiplinli yaklaşımların geliştirilmesine katkı sunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Intimate partner violence against women not only leads to physical and psychological harm at the individual level but also represents a major public health and forensic medicine problem with significant social and legal implications. Such cases often present to healthcare settings as isolated traumatic events, while the repetitive nature of violence, relational dynamics, and long-term consequences frequently remain unrecognized. This study aims to comprehensively evaluate victim and perpetrator profiles, types and frequency of violence, forensic medical characteristics of injuries, and associated risk factors in women exposed to intimate partner violence. Additionally, the development of a structured and rapidly applicable risk assessment tool, the KAD-ŞİR (Violence Against Women Risk Score), was targeted for clinical and forensic practice. This prospective study included 85 female victims of intimate partner violence who presented to a forensic medicine outpatient clinic. Data were collected using a structured questionnaire assessing sociodemographic characteristics, educational and income levels, employment status, psychiatric history, substance use, previous exposure to violence, and social support. Perpetrator-related variables, including age, education, occupation, economic status, substance use, psychiatric history, criminal background, and behavioral characteristics, were evaluated based on victim reports. The type, frequency, recurrence of violence, and children's exposure to violence were examined as relational factors. Forensic medical evaluation of injuries included assessment of treatability with simple medical intervention, presence of life-threatening conditions, bone fractures, permanent impairment or loss of organ function, permanent facial scars, and associated psychiatric pathology. Psychological effects were evaluated alongside physical findings, adopting a holistic forensic medical approach. In married participants, the relationship between marital adjustment and the type and severity of violence was also analyzed. Statistical analyses were performed using SPSS version 22.0, appropriate tests were applied for categorical variables, and p<0.05 was considered statistically significant. A substantial proportion of the women demonstrated low educational and income levels, a history of psychiatric disorders, and repeated exposure to violence. Physical and psychological violence were the most common forms, with head, neck, and facial regions being the most frequently injured anatomical areas. Psychiatric pathologies were frequently observed, independent of the severity of physical injuries. Based on these findings, the KAD-ŞİR risk scoring system was developed, enabling classification of cases into low-, moderate-, and high-risk groups and providing a practical framework for early identification of the potential escalation and recurrence of violence. In conclusion, this study presents a comprehensive forensic medical evaluation of victim and perpetrator profiles and injury patterns in women exposed to intimate partner violence. The KAD-ŞİR risk scoring system may serve as a practical tool to 89 facilitate early recognition of high-risk cases and to support timely protective and preventive interventions in forensic medicine, emergency departments, and primary healthcare settings. When integrated with a color-coded alarm model, KAD-ŞİR has the potential to contribute to the development of systematic, multidisciplinary approaches aimed at the prevention of violence against women.