Kuramsal bağlamda eleştirel bir deneme: Sosyal bilgiler felsefesi
A critical essay in theoretical context: The philosophy of social studies
- Tez No: 993593
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EKBER GÜLERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Felsefe, Coğrafya, History, Philosophy, Geography
- Anahtar Kelimeler: Anayasal vatandaşlık, Aydınlanma felsefesi, Ekososyalizm, Modern felsefe, Neo-pragmatizm, Psikanalitik Eleştiri Kuramı, Roma hukuku, Sosyal hukuk, Tarihi coğrafya, Yorumlayıcı fenomenolojik analiz, Constitutional citizenship, Enlightenment philosophy, Ecosocialism, Modern philosophy, Neo-pragmatism, Psychoanalytic Criticism Theory, Roman law, Social law, Historical geography, Interpretative phenomenological analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sosyal bilgiler öğretiminde felsefi düşünce yaklaşımlarının kavramsal ve kuramsal temellerini incelemektedir. Presokrat dönemden, modern düşünürlere uzanan felsefi perspektifler, 2024 MEB Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı ile ilişkilendirilerek sosyal bilgiler öğretiminde felsefi sorgulamanın pedagojik potansiyeli araştırılmıştır. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden doküman analizi yöntemiyle yürütülmüştür. Bu çalışmada 2024 MEB Sosyal Bilgiler Öğretim Programı kazanımları, felsefi düşünce geleneğine ilişkin temel dokümanlar ve alanda yazılmış akademik makaleler, yüksek lisans ve doktora tezleri içerik analizi ile incelenmiştir. Alan uzmanlarından kavramsal bağlamlar üzerinden görüşler alınmış, uzman görüşlerinin güvenirliği Miles & Huberman formülü ile değerlendirilmiştir. Araştırmada, Sokratik diyalog ve P4C (Çocuklar için Felsefe) yaklaşımları temelinde etkinlik modülleri geliştirilmiştir.“Demokrasi ve Vatandaşlık”,“Avrupa'da Uyanış”ve“Ortak Mirasımız”üniteleri için felsefi temelli öğretim materyalleri tasarlanmıştır. Uzman görüşleri, etkinlik modüllerinin MEB programı kazanımlarıyla yüksek düzeyde uyumlu olduğunu ve kavramsal bağlamların (yurttaşlık, etik, bilgi kuramı) öğretim programında etkili şekilde ilişkilendirilebileceğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, felsefi düşüncenin sosyal bilgiler öğretimine kavramsal entegrasyonu, öğrencilerin eleştirel, sorgulayıcı ve çok perspektifli düşünme becerilerini geliştirmede kuramsal bir çerçeve sunmaktadır. Çalışma, sosyal bilgiler öğretmenlerine yönelik felsefi pedagoji temelli hizmet içi eğitimler ve müfredat geliştirme çalışmaları önerisinde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines the conceptual and theoretical foundations of philosophical thought approaches in social studies education. Philosophical perspectives ranging from the Presocratic period to modern thinkers have been associated with the 2024 Ministry of National Education Social Studies Curriculum, investigating the pedagogical potential of philosophical inquiry in social studies instruction. The research was conducted using the document analysis method, one of the qualitative research designs. In this study, the 2024 Ministry of National Education Social Studies Curriculum achievements, fundamental documents related to the philosophical thought tradition, and academic articles, master's theses, and doctoral dissertations written in the field were examined through content analysis. Expert opinions were obtained on conceptual contexts, and the reliability of expert opinions was evaluated using the Miles & Huberman formula. In the research, activity modules were developed based on Socratic dialogue and P4C (Philosophy for Children) approaches. Philosophically-grounded instructional materials were designed for the units“Democracy and Citizenship,”“Awakening in Europe,”and“Our Common Heritage.”Expert opinions revealed that the activity modules were highly compatible with the Ministry of National Education curriculum achievements and that conceptual contexts (citizenship, ethics, epistemology) could be effectively associated within the curriculum. In conclusion, the conceptual integration of philosophical thought into social studies education provides a theoretical framework for developing students' critical, inquisitive, and multi-perspective thinking skills. The study proposes in-service training based on philosophical pedagogy for social studies teachers and curriculum development initiatives.