Erzincan Ovası tabansuyu düzeyi ve tuzluluk değerlerinin coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak izleme ve değerlendirilmesi
Monitoring and evaluation of groundwater level and salinity values in Erzincan Plain using geographic information systems (GIS)
  1. Tez No: 993598
  2. Yazar: ŞEYMA ÖZGENEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KUŞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi bilgi sistemleri, Taban suyu, Taban suyu seviyesi, Geographical information systems, Water table, Ground water table
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Erzincan Ovasında sulama faaliyetleri sonucunda oluşan tabansuyu yükselmesi ve toprakta meydana gelen tuzluluk problemlerini alansal olarak tespit etmek, izlemek ve değerlendirmektir. Böylece sürdürülebilir sulama yönetimi için ilgili kurum ve kuruluşlara yol gösterilmesi hedeflenmiştir. Araştırma alanı olarak Erzincan Ovasında Devlet Su İşleri (DSİ)'ne ait 116 adet tabansuyu gözlem kuyusunda çalışmalar yapılmıştır. 2024 su yılı boyunca aylık olarak kuyulardan tabansuyu derinliği ölçümleri alınmış ve bu kuyulardan elde edilen su örneklerinde elektriksel iletkenlik (EC) analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler NetCAD CBS yazılımına işlenerek eş derinlik ve eş tuzluluk haritaları oluşturulmuştur. Hazırlanan haritalar üzerinden alansal dağılım analizleri yapılmıştır. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)'nden destek alınarak yürütülen izleme ve değerlendirme çalışmaları, Erzincan Ovasındaki tarımsal alanlarda tabansuyu ve tuzluluksorunlarının alansal olarak belirlenmesini sağlamıştır. Problemli alanların haritalanması, drenaj sistemleri açısından alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için bir kaynak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to spatially identify, monitor, and evaluate groundwater table rise and soil salinity problems caused by irrigation activities in the Erzincan Plain in order to provide guidance for sustainable irrigation management. The study was conducted using data obtained from 116 groundwater observation wells operated by the State Hydraulic Works (DSİ), where monthly groundwater depth measurements were collected throughout the 2024 water year and electrical conductivity (EC) analyses were performed on water samples. The collected data were processed in the NetCAD Geographic Information Systems (GIS) environment to generate equal-depth and equal-salinity maps, and spatial distribution analyses were carried out based on these maps. The GIS-based monitoring and evaluation approach enabled the spatial identification of groundwater and salinity problems in agricultural areas of the Erzincan Plain and provided a basis for determining necessary drainage measures in problematic areas.