Türkiye'de yükseköğrenim gören Kırgızistanlı öğrencilerin kültürlerarası iletişim deneyimleri: Ankara örneği
Intercultural communication experiences of Kyrgyzstan students in higher education in Türkiye: Case of Ankara
  1. Tez No: 993615
  2. Yazar: MALIKA NURLANOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM DEPELİ SEVİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası iletişim, Intercultural communication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'de yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören Kırgızistanlı öğrencilerin kültürlerarası iletişim deneyimlerini incelemektedir. Çalışma, eğitim göçünü tek başına akademik bir süreç olarak değil, aynı zamanda öğrencilerin yeni bir toplumsal ve kültürel çevrede günlük yaşamlarını yeniden düzenledikleri bir deneyim olarak ele almaktadır. Bu süreçte öğrenciler, ev sahibi toplumun iletişim biçimleri, sosyal normları ve gündelik pratikleriyle sürekli etkileşim içinde bulunmakta ve bu etkileşimler uyum sürecini doğrudan etkilemektedir. Çalışmanın ampirik temelini, Ankara'da çeşitli yükseköğretim seviyelerinde ve farklı üniversitelerde öğrenim gören 30 Kırgız öğrenciyle yapılan altı odak grup görüşmesinden elde edilen nitel veriler oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin analizi, Türkiye'nin eğitim amacıyla tercih edilmesinde, burs olanaklarının, akademik imkânların ve kültürel yakınlık algısının hep birlikte etkili olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, öğrencilerin Türkiye'ye gelmeden önce sahip oldukları kültürel benzerlik beklentisi ve medya aracılığıyla edindikleri Türkiye algısı, ilk geldikleri dönemlerde yaşanan kültür şokunun temel nedenlerini oluşturmuştur. Öğrenciler genellikle Türkiye'ye tanıdık bir kültürel ortama geldikleri düşüncesiyle gelmektedirler. Ancak günlük etkileşimlerde iletişim tarzı, nezaket anlayışı, sosyal mesafe ve akademik beklentiler açısından, benzerliklerden ziyade çeşitli farklılıklarla karşılaşmaktadırlar. Bu çalışma, ilk kültürel karşılaşmaları, akademik ortamdaki deneyimleri, kişilerarası ilişkileri ve iki kültür arasındaki benzerlik ve farklılıkların yorumlanma biçimlerini ayrıntılı olarak incelemektedir. Çalışmanın bulguları, uyum sürecinin tek yönlü ve hızlı bir süreç olmadığını, zaman içinde gelişen ve değişen bir yapıya sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu süreç, öğrencilerin kendi kültürel tutumlarını ve alışkanlıklarını yeniden değerlendirmeleriyle birlikte ilerlemektedir. Sosyal ilişkiler, öğrencilerin Türkiye'ye ilk geldikleri dönemde hemşerilerinden aldıkları destek ile zaman içinde kurdukları Türk arkadaşlıklarının yardımları yeni ortama uyum sağlamalarında önemli bir rol oynamaktadır. Çalışma, kültürlerarası iletişimin gündelik yaşamın somut etkileşimlerinde şekillendiğini ortaya koyarak, Türkiye'deki uluslararası öğrenciler üzerine yapılan çalışmalara deneyim temelli bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the intercultural communication experiences of students from Kyrgyzstan studying at higher education institutions in Turkey. The study approaches educational migration not merely as an academic process, but as an experience in which students reorganize their daily lives within a new social and cultural environment. In this context, students are in constant interaction with the host society's communication styles, social norms, and everyday practices, which directly shape their adaptation. The empirical basis of the study consists of qualitative data obtained from six focus group interviews conducted with 30 Kyrgyz students studying at different levels of higher education and at various universities in Ankara. The analysis of the data indicates that the decision to choose Turkey for educational purposes is shaped by a combination of factors, including scholarship opportunities, academic possibilities, and perceptions of cultural closeness. However, students' expectations of cultural similarity and the image of Turkey formed through media sources constitute the main reasons for the culture shock experienced during their initial period in the country. Students arrive in Turkey with the expectation of a familiar environment, yet encounter various differences in communication styles, norms of politeness, social distance, and academic expectations in their daily interactions. This study examines in detail the first cultural encounters, experiences in academic settings, interpersonal relationships, and the ways similarities and differences between the two cultures are interpreted. The findings reveal that the adaptation process is neither linear nor rapid, but rather develops and changes over time. This process progresses alongside students' re-evaluation of their own cultural attitudes and habits. Social relationships play an important role in adaptation, as support received from fellow countrymen during the initial period and assistance provided by Turkish friends developed over time help students adjust to the new environment. By demonstrating that intercultural communication is shaped through concrete interactions in everyday life, this study offers an experience-based contribution to research on international students in Turkey.