İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin kültürel miras farkındalıklarının dijital araçlarla geliştirilmesi
Improving fourth-grade primary school students' awareness of cultural heritage through digital tools
- Tez No: 993636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AŞIKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim etkinliği, Kültürel miras, İlkokul öğrencileri, Effectiveness of training, Cultural heritage, Primary school students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Kültürel miras, geçmişten günümüze nesiller aracılığıyla aktarılan ve ait olduğu toplumun kültürel izlerini taşıyan somut ve somut olmayan unsurların bütününü ifade etmektedir. Kültürel mirasın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olması, onun korunması ve yaşatılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Toplumsal hafızanın devamlılığı ve bireylerde millî kimlik bilincinin oluşması, kültürel mirasın korunması ve aktarılmasıyla mümkündür. Bu doğrultuda kültürel mirasın korunmasına yönelik ulusal ve uluslararası ölçekte çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Türkiye de sahip olduğu zengin kültürel mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla yasal düzenlemeler yapmakta ve resmî öğretim programları aracılığıyla okullarda kültürel miras eğitimine yer vermektedir. Kültürel mirasın korunmasının tesadüfi değil, planlı ve sistematik bir eğitim süreciyle mümkün olduğu düşünülmektedir. Bu süreçte bireylerde kültürel mirasa yönelik farkındalık oluşturulması ve bunun erken yaşlardan itibaren sağlanması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle kültürel miras eğitiminde ilkokul düzeyi ve sınıf öğretmenleri kritik bir rol üstlenmektedir. Öte yandan dijital teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler, kültürel mirasa erişilebilirlik açısından önemli fırsatlar sunmakta; dijital araçların sağladığı imkânlar, bu araçların kültürel miras eğitiminde etkili bir biçimde kullanılabileceğini göstermektedir. Bu araştırmada, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin kültürel miras farkındalıklarının dijital araçlar aracılığıyla geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, bir devlet okulunun ilkokul dördüncü sınıfında öğrenim gören 11 öğrenci ile yürütülmüştür. Nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması deseni kullanılarak gerçekleştirilen çalışmada, öncelikle öğrencilerin kültürel mirasa yönelik mevcut farkındalık düzeyleri belirlenmiştir. Ardından alanyazın taraması ve öğrencilerin mevcut kültürel miras farkındalık düzeyleri dikkate alınarak kültürel mirasın farklı temalarını içeren toplam sekiz eylem planı hazırlanmıştır. Uygulama sürecinde sanal öğrenme ortamları, web tabanlı dijital araçlar ve etkileşimli uygulamalardan yararlanılmıştır. Eylem planlarının uygulanmasının ardından öğrencilerin gösterdiği gelişim ve verilerin doygunluğu dikkate alınarak dokuz hafta süren uygulama süreci tamamlanmıştır. Uygulama sürecinin sonunda gerçekleştirilen son ölçümlerle öğrencilerdeki değişim ve gelişimler belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, dijital araçlarla desteklenen kültürel miras eğitiminin ilkokul öğrencilerinin kültürel miras farkındalıklarını anlamlı ve belirgin biçimde geliştirdiği; bununla birlikte dijital araçların öğrencilerin öğrenme sürecine aktif katılımını artırdığı ve motivasyonlarını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cultural heritage refers to the totality of tangible and intangible elements that are transmitted from past to present through generations and reflect the cultural traces of the society to which they belong. The fact that cultural heritage is under the threat of disappearance highlights the necessity of its protection and preservation. The continuity of collective memory and the development of national identity awareness among individuals are closely related to the safeguarding and transmission of cultural heritage. Accordingly, various initiatives aimed at protecting cultural heritage are carried out at both national and international levels. In Türkiye, legal regulations have been enacted to protect its rich cultural heritage and to transmit it to future generations, and cultural heritage education is included in schools through official curricula. It is considered that the protection of cultural heritage is possible not through coincidental processes but through a planned and systematic educational approach. In this process, raising individuals' awareness of cultural heritage and ensuring that such awareness is developed from an early age are of great importance. Therefore, the primary school level and classroom teachers play a critical role in cultural heritage education. Meanwhile, rapid developments in digital technology offer significant opportunities in terms of accessibility to cultural heritage; the possibilities provided by digital tools indicate that these tools can be used effectively in cultural heritage education. The aim of this study is to improve fourth-grade primary school students' awareness of cultural heritage through digital tools. The study was conducted with 11 fourth-grade students attending a public primary school. Designed as an action research study within the scope of qualitative research methods, the study first identified students' existing levels of cultural heritage awareness. Subsequently, based on a review of the literature and students' current awareness levels, a total of eight action plans addressing different themes of cultural heritage were developed. During the implementation process, virtual learning environments, web-based digital tools, and interactive applications were utilized. Following the implementation of the action plans, the nine-week application process was completed by considering both students' observed development and data saturation. Final measurements conducted at the end of the process revealed changes and improvements in students' awareness levels. The findings indicate that cultural heritage education supported by digital tools significantly and meaningfully enhances primary school students' awareness of cultural heritage. Moreover, the use of digital tools was found to increase students' active participation in the learning process and to have a positive effect on their motivation.