Uygulama dönüt uygulama eksenli yazma çalışmalarının 7.sınıf öğrencilerinin yazma becerilerine, motivasyonlarına ve öz düzenlemelerine etkisi
The effects of practice feedback practice-based writing activities on the writing skills, motivation and self-regulation of 7th grade students
  1. Tez No: 993637
  2. Yazar: BELKIS MİRHANOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED TUNAGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Geri bildirim, Motivasyon, Yazma becerisi, Feedback, Motivation, Writing skills
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada uygulama dönüt uygulama eksenli yazma çalışmalarının 7.sınıf öğrencilerinin yazma becerilerine, motivasyonlarına ve öz düzenlemelerine etkisini ölçmek amaçlanmıştır. Bu araştırma, karma yöntem desenlerinden açıklayıcı ardışık desen kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu, 2024-2025 yılında Muş iline bağlı 7. sınıfa devam eden 60 öğrenciden oluşmaktadır. Veriler,“Yazma Motivasyon Ölçeği”,“Yazma Öz Düzenleme Yetkinliği Ölçeği”,“Yazılı Anlatımı Değerlendirme Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”aracılığıyla toplanmıştır. Uygulama 12 hafta sürmüştür. Yazılan her metinden sonra metinle ilgili öğrencilere dönütler verilmiştir ve bu dönütler ekseninde metnin tekrar yazılması istenmiştir. Nicel verilerin analizinde, çeşitli istatistiksel yöntemlerden nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında çalışmaya katılan deney ve kontrol gruplarının, programdaki yazma becerileri, motivasyonları ve öz düzenlemelerine ilişkin puanları karşılaştırılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının yazma becerisi, yazma motivasyonu ve yazmaya ilişkin öz düzenleme düzeyleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiştir. Uygulama sonrasında uygulamanın deney grubu öğrencilerinin yazma becerisi üzerinde anlamlı bir etki yarattığı, öğrencilerin öz düzenleme becerilerinin gelişmesinde oldukça etkili olduğu ancak yazma motivasyonu üzerinde anlamlı bir etki yaratmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenci görüşlerinden elde edilen verilere bakıldığında ise uygulanan programın öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal beceri alanlarını olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to measure the effect of application-based writing activities on the writing skills, motivation, and self-regulation of 7th grade students. This study was conducted using an explanatory sequential design from mixed methods designs. The study group consisted of 60 students enrolled in the 7th grade in Muş province in the 2024-2025 academic year. Data were collected using the“Writing Motivation Scale,”“Writing Self-Regulation Competence Scale,”“Written Narrative Assessment Form,”and“Semi-Structured Interview Form.”The application lasted 12 weeks. After each text was written, students were given feedback on the text and asked to rewrite it based on this feedback. Quantitative data were analyzed using various statistical methods, while qualitative data were analyzed using content analysis. Within the scope of the research, the scores of the experimental and control groups participating in the study were compared in terms of their writing skills, motivation, and self-regulation within the program. It was examined whether there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of writing skills, writing motivation, and levels of self-regulation related to writing. After the application, it was concluded that the application had a significant effect on the writing skills of the experimental group students, was quite effective in the development of their self-regulation skills, but did not have a significant effect on their writing motivation. Looking at the data obtained from student opinions, it was concluded that the applied program positively affected the cognitive and affective skill areas of the students.