Baas rejimi sonrası Suriye: Türk ulusal basınındaki fotoğrafların semiyolojik analizi
Syria after the Baath regime: A semiological analysis of photographs in the Turkish national press
- Tez No: 993649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Baas Rejimi, Haber fotoğrafçılığı, Semiyoloji, Suriye, Türk Ulusal Basını, Ba'ath Regime, News Photography, Semiotics, Syria, Turkish National Press
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 2011'den 2024 yılının aralık ayında Baas rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan Suriye iç savaşı sürecini merkeze almaktadır. Araştırmanın temel amacı, bu tarihsel ve jeopolitik dönüşümün Baas rejiminin devrilmesi sonrasındaki süreçte Türk ulusal basınında yer alan haber fotoğrafları aracılığıyla kamuoyuna nasıl sunulduğunu semiyotik yöntemle çözümlemektir. Türk medyasında yer alan görsellerin, Suriye'deki politik, sosyal ve kültürel dönüşümleri hangi açılardan temsil ettiği ve oluşturduğu anlam katmanları araştırılmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'nin en uzun kara sınır komşusu olan Suriye'deki olayların Türk basını tarafından nasıl anlamlandırıldığını ortaya koyarak, görsel medyanın toplumsal olayların algılanmasını belirlemedeki gücüne ve fotoğrafların ideolojik ve politik temsilleri barındırma biçimine ışık tutmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın kuramsal temelini, fotoğrafın bir belge olmanın ötesinde, kompozisyon, bağlam ve sunum şekliyle işaret ve semboller taşıdığı varsayımı oluşturur. Bu bağlamda, tezde seçilen ulusal basın fotoğraflarının analizi için Roland Barthes'a ait göstergebilimsel çözümleme yönteminden yararlanılacaktır. Yöntem, haber fotoğraflarındaki göstergelerin, ideolojik ve politik yaklaşımları nasıl yansıttığını, kadraja yansıyan görsel ile anlatılmak istenen asıl yön arasındaki ayrımı açığa çıkarmayı hedeflemektedir. Bu tez Baas rejimi sonrasında Türk ulusal basınında yer alan Suriye fotoğraflarının semiyolojik açıdan incelenmesiyle çeken, çekilen ve anlatılana ışık tutulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın verileri 30 Kasım 2024 -29 Ocak 2025 Tarihleri arasında Türk Ulusa Basınına yansıyan haber manşetlerinden seçilmiştir. Çalışmanın evrenini Türk Ulusal Basını oluştururken çalışmanın örneklemini ise farklı ideolojik dengelerde olduğu bilinen ve değerlendirilen Aydınlık, Yeni Şafak, Milliyet, Cumhuriyet ve Türkgün Gazeteleri oluşturmuştur. Muhalif grupların Halep şehrinin büyük bölümünü ele geçirdikleri tarih olan 30 Kasım 2024 tarihi ise verilerin toplanması için başlangıç tarihi olarak seçilmiştir. Yapılan semiyolojik analizde, Türk ulusal basınının Esad rejiminin düşüşünü ele alışı, gazetelerin ideolojik çizgileri doğrultusunda (muhafazakâr-zafer, sol ulusalcı-tehlike, merkez-haber değeri) belirgin farklılıklar göstermiştir. Bu farklılıklar özellikle fotoğraf seçimlerinde, zafer, kaos veya ulusal çıkar gibi temaların Barthes'in mit ögeleri üzerinden okuyucuya aktarılmasında netleşmiştir. Sonuç olarak, görsel anlatımın siyasi olayları yorumlama ve kamuoyuna sunma gücü kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the Syrian Civil War process, which started in 2011 and culminated in the overthrow of the Ba'ath Regime in December 2024. The main objective of the research is to analyze, using a semiotic method, how this historical and geopolitical transformation, particularly in the aftermath of the Ba'ath regime's collapse, was presented to the public through news photographs in the Turkish national press. The study investigates the perspectives from which the visuals in the Turkish media represented the political, social, and cultural transformations in Syria, and the layers of meaning they created. The research aims to shed light on the power of visual media in determining the public perception of social events and the way photographs harbor ideological and political representations, by revealing how the events in Syria, Turkey's longest land border neighbor, were interpreted by the Turkish press. The theoretical foundation of the study is based on the assumption that a photograph is more than just a document; it carries signs and symbols through its composition, context, and presentation style. In this context, Roland Barthes's semiological analysis method is utilized to analyze the selected national press photographs. The methodology aims to uncover the distinction between the visual conveyed in the frame and the actual intended meaning, by examining how the signs in news photographs reflect ideological and political approaches. This thesis has attempted to illuminate the producer (the shooter), the subject (the photographed), and the narrative (the conveyed meaning) by semiologically analyzing the Syria photographs published in the Turkish national press after the Ba'ath regime. The study data were selected from news headlines reflected in the Turkish National Press between November 30, 2024, and January 29, 2025.While the universe of the study consists of the Turkish National Press, the sample is comprised of the following newspapers, known and evaluated for their different ideological leanings: Aydınlık, Yeni Şafak, Milliyet, Cumhuriyet, and Türkgün.The date of November 30, 2024—the date when opposition groups captured a large part of the city of Aleppo—was chosen as the starting date for data collection.The semiological analysis performed demonstrated that the Turkish national press's handling of the fall of the Assad regime showed distinct differences aligned with the newspapers' ideological lines (conservative-victory, left-nationalist-threat, center-news value). These differences became particularly clear in the photo selections, where themes like victory, chaos, or national interest were conveyed to the reader through Barthes's myth elements. Consequently, the study proved the power of visual narration in interpreting political events and presenting them to the public.