2 yaş altı ateşli çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu hesaplayıcısının kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the usability of a urinary tract infection calculator in febrile children under 2 years of age
  1. Tez No: 993650
  2. Yazar: TUĞÇE NUR DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI KAVAZ TUFAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nefroloji, Child Health and Diseases, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş, İdrar yolu enfeksiyonu, UTICalc, Fever, Urinary tract infection, UTICalc
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Çocuklarda acil servise başvuruların en sık nedeni ateştir. İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) sık görülmekte olup özgül kliniğinin olmaması ve idrar örneği almanın güçlükleri nedeniyle 2 yaş altındaki çocuklarda atlanma olasılığı yüksektir. Asemptomatik bakteriüriden semptomatik komplike piyelonefrite kadar geniş bir spektrumlu olup, ilerleyen dönemlerde komplikasyonların önüne geçilebilmesi için erken tanı ve uygun tedavi önemlidir. Gereksiz testleri azaltmak ve tedavi gecikmelerinin önüne geçilmesi amacıyla Pittsburgh Üniversitesi'nde Urinary Tract Infection Calculator (UTICalc) adı verilen bir hesaplayıcı geliştirilmiştir; önce klinik değişkenlere dayalı olarak İYE olasılığını hesaplamakta, laboratuvar verileri eklenince bu olasılığı güncelleyebilmektedir. Çalışmamızda ateşli 2 yaş altı çocukların UTICalc tarafından hesaplanan İYE olasılığı ile idrar kültürü sonuçlarını karşılaştırarak, bu hesaplayıcının klinik kullanışlılığının değerlendirilmesi amaçlandı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Bilim Dalı'na 2020-2025 yılları arasında ateş şikâyeti ile başvuran 2 -24 ay arası hastalar geriye dönük olarak değerlendirildi. Tam kan sayımı, tam idrar tetkiki ve idrar kültürü bakılan 648 hasta dahil edildi. Önce klinik değişkenlere dayalı UTICalc-1, sonra laboratuvar sonuçlarına göre güncellenmiş hali UTICalc-2 hesaplanarak kaydedildi. İdrar kültürü sonuçlarının UTICalc-2 skorlarına göre genel doğruluk oranının %84,8 olması hesaplayıcının kültür sonucu ile uyumlu olabileceğini göstermektedir. İdrar kültürü negatif olanların %90,2'sinde UTİCalc-2 skoru <%5 olup, özgüllüğün %90,2 gibi yüksek oranda olması piyelonefrit tanısını dışlamamızda yol gösterici olabileceğini; bununla birlikte kültür pozitifliği olanların %40,7'sinde UTICalc-2 skorunun <%5 olması ve duyarlılığın %59,3 bulunması, yalancı negatiflik riski göstermektedir. Bulgularımız UTICalc'ın olasılık temelli karar vermeyi desteklediğini, düşük skorlu hastaların yönetiminde, klinik duruma göre değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Fever is the most common reason for visits to the emergency department in children. Urinary tract infection is common and in children under 2 years of age the probability of being missed is high due to the lack of a specific clinical presentation and the difficulties in obtaining a urine sample. It has a broad spectrum ranging from asymptomatic bacteriuria to symptomatic complicated pyelonephritis and early diagnosis and appropriate treatment are important to prevent complications in later periods. In order to reduce unnecessary tests and prevent delays in treatment a calculator called the UTICalc was developed at the University of Pittsburgh; it first calculates the probability of UTI based on clinical variables and can update this probability when laboratory data are added. In our study, by comparing the probability of UTI calculated by UTICalc with urine culture results in febrile children under 2 years of age we aimed to evaluate the clinical usefulness of this calculator. Patients aged 2–24 months who presented to the Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Pediatric Emergency Medicine Division with the complaint of fever between 2020-2025 were evaluated retrospectively. A total of 648 patients in whom complete blood count, complete urinalysis, and urine culture were performed were included. First, UTICalc-1 based on clinical variables and then the updated version according to laboratory results UTICalc-2 were calculated and recorded. The overall accuracy rate of urine culture results according to UTICalc-2 scores being 84.8% indicates that the calculator may be consistent with the culture result. In 90.2% of those with a negative urine culture, the UTICalc-2 score was <5%, and the high specificity of 90.2% may be a guide in ruling out the diagnosis of pyelonephritis; however, the UTICalc-2 score being <5% in 40.7% of those with culture positivity and the sensitivity being 59.3% indicate a risk of false negativity. Our findings show that UTICalc supports probability-based decision-making and that in the management of low-score patients evaluation should be made according to the clinical condition.