Müdürlerin dönüşümcü liderlik uygulamaları ile öğretmen yenilikçiliği arasındaki ilişki: mesleki öğrenme topluluğunun aracı rolü
The relationship between principal's transformational leadership practices and teacher innovativeness: the mediating role of professional learning community
  1. Tez No: 993663
  2. Yazar: SELEN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT POLATCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, Öğretmen Yenilikçiliği, Mesleki Öğrenme Topluluğu, Liderlik, Yenilikçi davranış, Öğretmenlerin mesleki iş birliği, Transformational Leadership, Teacher Innovativeness, Professional Learning Community, Leadership, Innovative behaviour, Teacher collaboration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik davranışları ile öğretmenlerin yenilikçilik düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve bu ilişkide mesleki öğrenme topluluğunun aracılık rolünü incelemektir. Çalışma, nicel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiş olup değişkenler arasındaki ilişkilerin test edilmesinde Yapısal Eşitlik Modellemesi kullanılmıştır. Modelde dönüşümcü liderlik bağımsız değişken, öğretmen yenilikçiliği bağımlı değişken ve mesleki öğrenme topluluğu ise aracı değişken olarak analiz edilmiştir. Veriler, Karabük ilinde görev yapmakta olan resmi ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde çalışan toplam 485 öğretmenden toplanmıştır. Veri toplama sürecinde; dönüşümcü liderlik davranışlarının ölçülmesi için“Dönüşümcü Liderlik Ölçeği”, öğretmenlerin yenilikçi davranışlarının değerlendirilmesi için“Bireysel Yenilikçilik Ölçeği”ve mesleki öğrenme kültürünün belirlenmesi amacıyla“Mesleki Öğrenme Topluluğu Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, dönüşümcü liderlik ile mesleki öğrenme topluluğu arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Benzer şekilde, dönüşümcü liderlik ile öğretmen yenilikçiliği arasında da anlamlı ve olumlu bir ilişki tespit edilmiştir. Bu bulgular, dönüşümcü liderlik davranışlarının öğretmenlerin hem bireysel gelişimini hem de yenilikçi yaklaşımlarını desteklediğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, mesleki öğrenme topluluğunun öğretmen yenilikçiliği üzerindeki aracılık rolünün istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Bu durum, güçlü bir mesleki öğrenme topluluğu yapısının, öğretmenlerin yenilikçi davranışlarını artırmada etkili olabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, araştırma bulguları dönüşümcü liderliğin okullarda mesleki öğrenme topluluklarını harekete geçirerek yenilikçi uygulamaların yaygınlaştırılmasında stratejik bir rol üstlendiğini ortaya koymakta ve bu bağlamda eğitim politikalarının geliştirilmesine yönelik önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between principals' transformational leadership behaviors and teachers' levels of innovativeness, as well as to investigate the mediating role of professional learning communities within this relationship. The study was conducted using a quantitative research design, and Structural Equation Modeling was employed to test the relationships among the variables. In the proposed model, transformational leadership was analyzed as the independent variable, teacher innovativeness as the dependent variable, and the professional learning community as the mediating variable. Data were collected from a total of 485 teachers working at public primary, middle, and high schools in the province of Karabük. For data collection, the“Transformational Leadership Scale”was used to assess principals' transformational leadership behaviors, the“Individual Innovativeness Scale”was employed to evaluate teachers' innovative practices, and the“Professional Learning Community Scale”was utilized to determine the level of professional learning culture in schools. The findings indicate a moderate, positive, and statistically significant relationship between transformational leadership and professional learning communities. Similarly, a significant and positive correlation was found between transformational leadership and teacher innovativeness. These results suggest that transformational leadership behaviors support both the individual development and the innovative approaches of teachers. Moreover, the mediating role of the professional learning community in the relationship between transformational leadership and teacher innovativeness was found to be statistically significant. This indicates that a robust professional learning community structure may enhance teachers' engagement in innovative behaviors. As a result, the findings of the study underscore the strategic role of transformational leadership in activating professional learning communities within schools and in promoting the diffusion of innovative practices across educational institutions. The study offers important implications for the development of educational policies aimed at fostering innovation through leadership and collaborative professional culture.